اعمال روز مباهله + نحوه خواندن نماز روز مباهله
روز مباهله روزیست که در آن، پیامبر گرامی اسلام( صلی الله علیه و آله و سلم ) با تمام قوا، یعنی اهل بیتش، برای اثبات حقانیت خود و دین اسلام، به مصاف مسیحیان نجران رفت. اما آنان، وقتی دیدند که پیامبر با عزیزترین افراد خانواده اش به میدان آمده، رعب و هراس وجودشان را فرا گرفت و از پیامبر( صلوات الله )تقاضای مصالحه و مذاکره نمودند. آیات مباهله و ولایت و نیز آیه تطهیر در این روز نازل شده اند. از این رو دارای شرافت و فضیلت بسیار است. برای بهره مندی از فیوضات این روز عزیز، اعمالی ذکر شده که در این مقاله، قصد داریم به اعمال روز مباهله بپردازیم. با ما همراه باشید.
ماجرای مباهله چیست؟ در کدام روز این اتفاق افتاد؟
۲۴ ذی الحجه سال دهم هجری قمری، اتفاقی بزرگ برای اسلام و مسلمین رقم خورد. در آن روز جمعی از مسیحیان نجران( شهری در جنوب غربی عربستان) که دائماً با پیامبر و مسلمین در ستیز بودند، به مدینه آمدند تا برای اثبات حقانیت خود با پیامبر(صلوات الله) بحث و مذاکره کنند. اما، پس از مجادله بسیار، هیچ یک از طرفین قانع نشدند. بنابراین پیامبر( صلی الله) را دعوت به مباهله نمودند( مباهله به معنی لعن و نفرین برای دروغگو). به این صورت که طرفین با کسان خود، دست به دعا برداشته و برای مشخص شدن طرف دروغگو و کذاب، به لعن و نفرین بپردازند.
طبق آرای مفسرین شیعه و سنی، آیه ۶۱ سوره آل عمران معروف به آیه مباهله، در این هنگام بر پیامبر( صلی الله علیه و آله و سلم ) نازل شد:« فَمَن حاجَّکَ فیهِ مِن بَعدِ ما جائَکَ مِنَ العِلمِ فَقُل تَعالَوا نَدْعُ اَبنائَنا وَ اَبنائَکُمْ وَ نِسائَنا وَ ئِسائَکُمْ وَ اَنْفُسَنا وَ اَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعنَهَ اللهِ عَلى الکاذِبینَ» )هر گاه بعد از علم و دانشى که به تو رسیده، (باز) کسانى درباره مسیح با تو به ستیز برخیزند، بگو:بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما نیز فرزندان خود را، ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما نیز زنان خود را، ما از نفوس خود (و کسى که همچون جان ما است) دعوت کنیم، شما نیز از نفوس خود، آنگاه مباهله (و نفرین) کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.
ام سلمه، همسر گرامی پیامبر اعظم( صلوات الله) اینگونه نقل کرده است که:« در آن روز پیامبر( صلی الله علیه و آله و سلم ) عبای خود را برداشت. سپس با علی( علیه السلام ) و فاطمه( سلام الله علیها ) و حسن و حسین( علیهم السلام ) در زیر عبا جمع شدند و پیامبر در حق آنان اینگونه دعا فرمودند:« پروردگارا! همه رسولانت را اهل بیتی است. اینان نیز اهل بیت من هستند آنان را از آلودگی گناه و شک پاک گردان، پاک کردنی کامل» سپس، حضرت جبرئیل بر ایشان فرود آمد و آیه تطهیر نازل شد: وَقَرْنَ فِی بُیُوتِکنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِیَّهِ الْاُولَی وَاَقِمْنَ الصَّلَاهَ وَآتِینَ الزَّکاهَ وَاَطِعْنَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ اِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکمُ الرِّجْسَ اَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکمْ تَطْهِیرًا؛ (ودر خانه های خود بمانید و همچون جاهلیت نخستین در میان مردم ظاهر نشوید، نماز را بر پا دارید و زکات دهید، و از خدا و رسولش اطاعت کنید. قطعاً خداوند می خواهد که پلیدی را از شما اهل بیت دور کند و پاکیزه گرداند)
بر این اساس، مفسرین به اتفاق معتقدند که، منظور از نسائنا در آیه مباهله، حضرت فاطمه( سلام الله علیها ) و منظور از ابنائنا، حضرت امام حسن و امام حسین( علیهم السلام ) و مراد از انفسنا، امام علی( علیه السلام ) بوده است. پس از آن، پیامبر اکرم( صلوات الله ) همراه اهل بیت خود، برای مباهله رفتند. مسیحیان نجران که دیدند، پیامبر با چه کسانی برای مباهله آمده، از خوف عذاب الهی، از مباهله انصراف داده و تقاضای صلح کردند چرا که اسقف اعظم، هشدار داده بود که اگر دیدید محمد( صلی الله ) با اعضای خانواده اش برای مباهله آمده، از آن امتناع کنید چرا که هلاک شما قطعی است. پس از این واقعه، گروهی از آنان به اسلام گرویدند.
و نیز در همین روز بود که حضرت امام علی ( علیه السلام ) در مسجد به هنگام رکوع، انگشتر خود را به سائل دادند و آیه ۵۵ سوره مائده که به آیه ولایت معروف است، در شأن همین موضوع نازل شد: إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاهَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاهَ وَ هُمْ راکِعُونَ
(همانا ولی و سرپرست شما خدا و رسولش است و کسانی که ایمان آوردند و نماز را برپا میدارند و زکات را ادا می کنند در حالی که در رکوعند).
اعمال روز مباهله
قطعا چنین رخداد بزرگی خالی از اعمال و یا نماز مستحبی نیست. انسانی که در موقعیت های خاصی در پی تقرب یافتن به معبودش میباشد از مناسبت ها و اعمال مخصوص آن روز، بهترین استفاده را کرده و خود را در پیشگاه خداوندش نیازمندتر از همیشه نشون میدهد. شیخ عباس قمی، در کتاب ارزشمند خود، مفاتیح الجنان اعمالی برای این روز ذکر کرده اند که عبارتند از: غسل، روزه، نماز، دعای مباهله، استغفار، صدقه، زیارت امام علی( علیه السلام )، قرائت زیارت جامعه کبیره
غسل روز مباهله
مستحب است در این روز پیش از زوال، به نیت روز مباهله غسل کرده، با طهارت باشیم.
روزه
از جمله اعمال روز مباهله، روزه است. شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان درباره روزه این روز بسیار سفارش کرده و ثواب بسیاری برای آن ذکر کرده است.« مستحب است در این روز،برای جلای روح و صفای باطن، و از پاداش بسیار آن بهره مند شوید»
نحوه خواندن نماز روز مباهله
دو رکعت نماز به کیفیت و ثواب نماز عید غدیر، به این صورت که در هر رکعت بعد از حمد، ده بار سوره توحید، ده بار آیه الکرسی و دو آیه بعد از آن، تا « فیها خالدون » و ده بار سوره قدر خوانده می شود.
زمان خواندن نماز مباهله
روایت است که در روز ۲۴ ذی الحجه، معروف به روز مباهله، پیش از ظهر دو رکعت نماز( به کیفیتی که گفته شد ) اقامه شود.
ثواب نماز مباهله
این نماز هم در کیفیت و هم در ثواب مانند نماز غدیر است و خواندن آن معادل ثواب صد هزار حج و صد هزار عمره است.
دعای مباهله
که شبیه دعای سحرهای ماه مبارک رمضان است و برای آن فضیلت بسیار ذکر شده است. امام محمد باقر( علیه السلام ) در حدیثی درباره فضیلت خواندن این دعا چنین فرموده اند:« برای برآورده شدن حاجات خود در این روز این دعا را بخوانید که در آن خیر بسیار است. همانا اگر بگویم که اسم اعظم در آن است، درست گفته ام. اگر بدانید که چه خیر کثیری در آن است برای خواندن آن شتاب می کردید. پس از خواندن آن حاجات خود را بطلبید تا برآورده شود.من این دعا را پیش از طلب حاجاتم می خوانم، برآورده می شود». و دعا به این شرح است:
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ بَهائِکَ بِأَبْهاهُ وَکُلُّ بَهائِکَ بَهِیٌّ، اللّٰهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِبَهائِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ جَلالِکَ بِأَجَلِّهِ وَکُلُّ جَلالِکَ جَلِیلٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِجَلالِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ جَمالِکَ بِأَجْمَلِهِ وَکُلُّ جَمالِکَ جَمِیلٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بَجَمالِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى.
خدایا از تو میخواهم از زیباییات بهحق برترین مرتبه زیباییات و همه مراتب آن زیباست، خدایا از تو میخواهم به همه مراتب زیباییات. خدایا از تو میخواهم از بزرگیات بهحق برترین مرتبه بزرگیات و همه مراتب بزرگیات بزرگ است، خدایا از تو میخواهم به همه مراتب بزرگیات. خدایا از تو میخواهم از جمالت، بهحق برترین مرتبه جمالت و همه مراتب جمال تو جمیل است، خدایا از تو میخواهم به همه مراتب جمالت. خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمان دادی، پس اجابتم کن چنانکه وعده فرمودی.
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ عَظَمَتِکَ بِأَعْظَمِها وَکُلُّ عَظَمَتِکَ عَظِیمَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِعَظَمَتِکَ کُلِّها . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ نُورِکَ بِأَ نْوَرِهِ وَکُلُّ نُورِکَ نَیِّرٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِنُورِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ رَحْمَتِکَ بِأَوسَعِها وَکُلُّ رَحْمَتِکَ واسِعَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِرَحْمَتِکَ کُلِّها؛
خدایا از تو میخواهم از شکوهت، بهحق برترین مرتبه شکوهت و همه مراتب شکوهت شکوهمند است، خدایا از تو میخواهم به همه مراتب شکوهت. خدایا از تو میخواهم از نورت، بهحق برترین مرتبه نورت و همه نورت نورانی است، خدایا از تو میخواهم به همه نورت. خدایا از تو میخواهم از رحمتت، بهحق وسیعترین مرتبه رحمتت و همه رحمتت وسیع است، خدایا از تو میخواهم به همه رحمتت؛
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ کَمالِکَ بِأَکْمَلِهِ وَکُلُّ کَمالِکَ کامِلٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِکَمالِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ کَلِماتِکَ بِأَتَمِّها وَکُلُّ کَلِماتِکَ تامَّهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِکَلِماتِکَ کُلِّها . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ أَسْمائِکَ بِأَکْبَرِها وَکُلُّ أَسْمائِکَ کَبِیرَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِأَسْمائِکَ کُلِّها؛
خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن چنانکه وعده فرمودی. خدایا از تو میخواهم از کمالت بهحق برترین مرتبه کمالت و همه کمالت کامل است، خدایا از تو میخواهم به همه کمالت. خدایا از تو میخواهم از کلماتت بهحق کاملترین کلماتت و همه کلماتت کامل است، خدایا از تو میخواهم به همه کلماتت. خدایا از تو میخواهم از نامهایت بهحق بزرگترین آنها و همه نامهایت بزرگ است، خدایا از تو میخواهم بهحق همه نامهایت؛
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ عِزَّتِکَ بِأَعَزِّها وَکُلُّ عِزَّتِکَ عَزِیزَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِعِزَّتِکَ کُلِّها . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ مَشِیئَتِکَ بِأَمْضاهَا وَکُلُّ مَشِیئَتِکَ ماضِیَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِمَشِیئَتِکَ کُلِّها . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِقُدْرَتِکَ الَّتِى اسْتَطَلْتَ بِها عَلَىٰ کُلِّ شَىْءٍ وَکُلُّ قُدْرَتِکَ مُسْتَطِیلَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِقُدْرَتِکَ کُلِّها؛
خدایا تو را میخوانم، چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن، چنانکه وعده فرمودی، خدایا از تو میخواهم از توانمندیات، بهحق برترین مرتبه توانمندیات و همه توانمندیات توانمند است، خدایا از تو میخواهم به همه توانمندیات. خدایا از تو میخواهم از مشیتت بهحق گذراترین مشیتت و همه مشیتت گذراست، خدایا از تو میخواهم به همه مشیتت. خدایا از تو میخواهم به قدرتت که با آن بر همهچیز برتری گرفتی و همه قدرت تو برتریگیر است، خدایا از تو میخواهم به همه قدرتت؛
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ عِلْمِکَ بِأَنْفَذِهِ وَکُلُّ عِلْمِکَ نافِذٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِعِلْمِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ قَوْ لِکَ بِأَرْضاهُ وَکُلُّ قَوْلِکَ رَضِیٌّ، اللّٰهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِقَوْلِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ مِنْ مَسائِلِکَ بِأَحَبِّها وَکُلُّها إِلَیْکَ حَبِیبَهٌ ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِمَسائِلِکَ کُلِّها.
خدایا تو را میخوانم، چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن، چنانکه وعده فرمودی، خدایا از تو میخواهم از علمت بهحق کاریترین آن و همه علم تو کاری است، خدایا از تو میخواهم به همه علمت. خدایا از تو میخواهم از گفتارت بهحق پسندیدهترین آن و همه گفتارت پسندیده است، خدایا از تو میخواهم به همه گفتارت. خدایا از تو میخواهم از خواستههایت بهحق محبوبترین آنها و همه آنها نزد تو محبوب است، خدایا از تو میخواهم به همه خواستههایت.
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ شَرَفِکَ بِأَشْرَفِهِ وَکُلُّ شَرَفِکَ شَرِیفٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِشَرَفِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ سُلْطانِکَ بِأَدْوَمِهِ وَکُلُّ سُلْطانِکَ دائِمٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِسُلْطانِکَ کُلِّهِ؛
خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن چنانکه وعده فرمودی. خدایا از تو میخواهم از شرفت بهحق برترین مرتبه شرفت و همه شرفت شریف است، خدایا از تو میخواهم به همه شرفت. خدایا از تو میخواهم از سلطنتت، بهحق پایدارترین آن و همه سلطنتت پایدار است، خدایا از تو میخواهم به همه سلطنتت؛
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ مُلْکِکَ بِأَفْخَرِهِ وَکُلُّ مُلْکِکَ فاخِرٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِمُلْکِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ عَلائِکَ بِأَعْلاهُ وَکُلُّ عَلائِکَ عالٍ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِعَلائِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ آیاتِکَ بِأَعْجَبِها وَکُلُّ آیاتِکَ عَجِیبَهٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِآیاتِکَ کُلِّها . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ مَنِّکَ بِأَقْدَمِهِ وَکُلُّ مَنِّکَ قَدِیمٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِمَنِّکَ کُلِّهِ؛
خدایا از تو میخواهم از فرمانرواییات بهحق گرانمایهترین آن و همه فرمانرواییات گرانمایه است، خدایا از تو میخواهم به همه فرمانرواییات. خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمانم دادی پس اجابتم کن چنانکه وعده فرمودی. خدایا از تو میخواهم از والاییات بهحق والاترین آن و همه والاییات والاست، خدایا از تو میخواهم به همه والاییات. خدایا از تو میخواهم از آیاتت بهحق شگفتترین آیاتت و همه آیاتت شگفت است، خدایا از تو میخواهم به همه آیاتت. خدایا از تو میخواهم از نعمتت بهحق دیرینهترین آن و همه نعمتت دیرین است، خدایا از تو میخواهم به همه نعمتت؛
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِما أَنْتَ فَیهِ مِنَ الشُّؤُوْنِ وَالْجَبَرُوتِ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِکُلِّ شَأْنٍ وَکُلِّ جَبَرُوتٍ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِما تُجِیبُنِى بِهِ حِینَ أَسْأَلُکَ یَا اللّٰهُ یَا لَاإِلٰهَ إِلّا أَنْتَ أَسْأَلُکَ بِبَهاءِ لا إِلٰهَ إِلّا أَنْتَ، یَا لا إِلٰهَ إِلّا أَنْتَ أَسْأَلُکَ بِجَلالِ لَاإِلٰهَ إِلّا أَنْتَ، یَا لَاإِلٰهَ إِلّا أَنْتَ أَسْأَلُکَ بِلا إِلٰهَ إِلّا أَنْتَ.
خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن، چنانکه وعده فرمودی. خدایا از تو میخواهم بهحق آنچه در آن قرار داری از مقام و قدرت مطلقت. خدایا از تو میخواهم به تمام مقام و تمام قدرت مطلقت. خدایا از تو میخواهم به آنچه با آن اجابتم میکنی، زمانی که از تو میخواهم، ای خدا، ای که معبودی جز تو نیست، از تو میخواهم به زیبایی اینکه معبودی جز تو نیست. ای که معبودی جز تو نیست، از تو میخواهم به بزرگی اینکه معبودی جز تو نیست. ای که معبودی جز تو نیست، از تو میخواهم بهحق اینکه معبودی جز تو نیست.
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ رِزْقِکَ بِأَعَمِّهِ وَکُلُّ رِزْقِکَ عامٌّ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِرِزْقِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ عَطائِکَ بِأَهْنَئِهِ وَکُلُّ عَطائِکَ هَنِىءٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِعَطائِکَ کُلِّهِ؛
خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن چنانکه وعده فرمودی. خدایا از تو میخواهم از روزیات به همگانیترین آن و همه روزیات همگانی است. خدایا از تو میخواهم به همه روزیات، خدایا از تو میخواهم از عطایت، بهحق گواراترین آن و همه عطایت گواراست. خدایا از تو میخواهم به همه عطایت؛
اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ خَیْرِکَ بِأَعْجَلِهِ وَکُلُّ خَیْرِکَ عاجِلٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِخَیْرِکَ کُلِّهِ . اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ مِنْ فَضْلِکَ بِأَفْضَلِهِ وَکُلُّ فَضْلِکَ فاضِلٌ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِفَضْلِکَ کُلِّهِ. اللّٰهُمَّ إِنِّى أَدْعُوکَ کَما أَمَرْتَنِى فَاسْتَجِبْ لِى کَما وَعَدْتَنِى.
خدایا از تو میخواهم از خیرت به فوریترین آن و همه خیرت فوری است. خدایا از تو میخواهم به همه خیرت. خدایا از تو میخواهم از احسانت، بهحق فزونترین آن و همه احسانت فزون است، خدایا از تو میخواهم به همه احسانت. خدایا تو را میخوانم چنانکه فرمانم دادی، پس اجابتم کن چنانکه وعده فرمودی.
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَابْعَثْنِى عَلَى الْإِیمانِ بِکَ، وَالتَّصْدِیقِ برَسُولِکَ عَلَیْهِ وَآلِهِ السَّلامُ، وَالْوِلایَهِ لِعَلِیِّ بْنِ أَبِی طالِبٍ، وَالْبَراءَهِ مِنْ عَدُوِّهِ، وَالْاِیْتِمامِ بِالْأَئِمَّهِ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَیْهِمُ السَّلامُ، فَإِنِّى قَدْ رَضیْتُ بِذٰلِکَ یَا رَبِّ.
خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و مرا برانگیز بر ایمان به خودت و تصدیق به رسولت (درود خدا بر او و خاندانش باد) ولایت علی بن ابیطالب (ع) و بیزاری از دشمنش و اقتدا به امامان از خاندان محمّد (درود خدا بر آنان باد) که من به این واقعیت راضی شدهام ای پروردگار.
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ عَبْدِکَ وَرَسُولِکَ فِى الْأَوَّلِینَ، وَصَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ فِى الْآخِرِینَ، وَصَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ فِى الْمَلَاَ الْأَعْلىٰ، وَصَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ فِى الْمُرْسَلِینَ . اللّٰهُمَّ أَعْطِ مُحَمَّداً الْوَسِیلَهَ وَالشَّرَفَ وَالْفَضِیلَهَ وَالدَّرَجَهَ الْکَبِیرَهَ؛
خدایا درود فرست بر محمّد بنده و رسولت در میان پیشینیان و درود فرست بر محمّد در میان آیندگان و درود فرست بر محمّد، در میان آسمانیان و درود فرست بر محمّد در میان فرستادگان. خدایا به محمّد عطا کن، وسیله و شرف و فضیلت و درجه بزرگ؛
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَقَنِّعْنِى بِما رَزَقْتَنِى، وَبارِکْ لِى فِیما آتَیْتَنِى، وَاحْفَظْنِى فِى غَیْبَتِى وَکُلِّ غائِبٍ هُوَ لِى . اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَابْعَثْنِى عَلَى الْإِیمانِ بِکَ وَالتَّصْدِیقِ بِرَسُولِکَ . اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأَسْأَلُکَ خَیْرَ الْخَیْرِ رِضْوانَکَ وَالْجَنَّهَ، وَأَعُوذُ بِکَ مِنْ شَرِّ الشَّرِّ سَخَطِکَ وَالنَّارِ.
خدایا درود فرست بر محمّد و خاندان محمّد و به آنچه روزیام نمودی خشنود بدار و در آنچه به من عنایت کردی برکت ده و در غیبتم و در غیاب هر غایبی که او از من است نگهدارم باش. خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و مرا بر پایه ایمان به خودت و باور داشتن به پیامبرت برانگیز، خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و از تو میخواهم خوبترین خوبها را که خشنودیات و بهشت است و به تو پناه میآورم از بدترین بدها که خشمت و آتش است.
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاحْفَظْنِى مِنْ کُلِّ مُصِیبَهٍ، وَمِنْ کُلِّ بَلِیَّهٍ، وَمِنْ کُلِّ عُقُوبَهٍ، وَمِنْ کُلِّ فِتْنَهٍ، وَمِنْ کُلِّ بَلاءٍ، وَمِنْ کُلِّ شَرٍّ، وَمِنْ کُلِّ مَکْرُوهٍ، وَمِنْ کُلِّ مُصِیبَهٍ، وَمِنْ کُلِّ آفَهٍ نَزَلَتْ أَو تَنْزِلُ مِنَ السَّماءِ إِلَى الْأَرْضِ فِى هٰذِهِ السَّاعَهِ، وَفِى هٰذِهِ اللَّیْلَهِ، وَفِى هٰذَا الْیَوْمِ، وَفِى هٰذَا الشَّهْرِ، وَفِى هٰذِهِ السَّنَهِ؛
خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و مرا نگهدار از هر مصیبت و هر بلا و از هر کیفر و هر فتنه و هر آزمایش و هر شر و هر امر ناپسند و هر پیش آمد و هر آفت که از آسمان بر زمین فرود آمد یا فرود میآید، در این ساعت و در این شب و در این روز و در این ماه و در این سال، خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و از هر شادی و هر خوشحالی روزی من کن و هر پایداری و هر گشایش و هر عافیت و هر سلامت و هر سخاوت و بخشندگی و هر روزی وسیع حلال پاک و هر نعمت و هر وسعتی که از آسمان بر زمین نازل شد یا میشود، در این ساعت و در این شب و در این روز و در این ماه و در این سال؛
اللّٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاقْسِمْ لِى مِنْ کُلِّ سُرُورٍ وَمِنْ کُلِّ بَهْجَهٍ، وَمِنْ کُلِّ اسْتِقامَهٍ، وَمِنْ کُلِّ فَرَجٍ، وَمِنْ کُلِّ عافِیَهٍ، وَمِنْ کُلِّ سَلامَهٍ، وَمِنْ کُلِّ کَرامَهٍ، وَمِنْ کُلِّ رِزْقٍ واسِعٍ حَلالٍ طَیِّبٍ، وَمِنْ کُلِّ نِعْمَهٍ وَمِنْ کُلِّ سعَهٍ نَزَلَتْ أَو تَنْزِلُ مِنَ السَّماءِ إِلَى الْأَرْضِ فِى هٰذِهِ السَّاعَهِ، وَفِى هٰذِهِ اللَّیْلَهِ، وَفِى هٰذَا الْیَوْمِ، وَفِى هٰذَا الشَّهْرِ، وَفِى هٰذِهِ السَّنَهِ . اللّٰهُمَّ إِنْ کانَتْ ذُنُوبِى قَدْ أَخْلَقَتْ وَجْهِى عِنْدَکَ وَحالَتْ بَیْنِى وَبَیْنَکَ وَغَیَّرَتْ حالِى عِنْدَکَ؛
خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و روزى من کن از هر شادى و هر خوشحالى و هر پایدارى و هر گشایش و هر عافیت و هر سلامت و هر کرامت و هر روزی وسیع حلال پاک و هر نعمت و هر وسعتى که از آسمان بر زمین نازل شد یا میشود. در این ساعت و در این شب و در این روز و در این ماه و در این سال. خدایا اگر گناهانم مرا در پیشگاهت بی اعتبار ساخته و میان من و تو پرده شده و حالم را نزد تو دگرگون کرده؛
فَإِنِّى أَسْأَلُکَ بِنُورِ وَجْهِکَ الَّذِى لَایُطْفَأُ وَبِوَجْهِ مُحَمَّدٍ حَبِیبِکَ الْمُصْطَفىٰ، وَبِوَجْهِ وَلِیِّکَ عَلِیٍّ الْمُرْتَضىٰ، وَبِحَقِّ أَولِیائِکَ الَّذِینَ انْتَجَبْتَهُمْ أَنْ تُصَلِّىَ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَأَنْ تَغْفِرَ لِى مَا مَضىٰ مِنْ ذُنُوبِى، وَأَنْ تَعْصِمَنِى فِى مٰا بَقِىَ مِنْ عُمْرِى، وَأَعُوذُ بِکَ اللّٰهُمَّ أَنْ أَعُودَ فِى شَىْءٍ مِنْ مَعاصِیکَ أَبَداً مَا أَبْقَیْتَنِى، حَتَّىٰ تَتَوَفَّانِى وَأَنَا لَکَ مُطِیعٌ وَأَنْتَ عَنِّى راضٍ، وَأَنْ تَخْتِمَ لِى عَمَلِى بِأَحْسَنِهِ وَتَجْعَلَ لِى ثَوابَهُ الْجَنَّهَ، وَأَنْ تَفْعَلَ بِى مَا أَنْتَ أَهْلُهُ یَا أَهْلَ التَّقْوىٰ وَیَا أَهْلَ الْمَغْفِرَهِ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَارْحَمْنِى بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ.
من از تو میخواهم، بهحق نور ذاتت که هرگز خاموش نشود و به آبروی محمّد محبوب برگزیدهات و به آبروی ولیات علی مرتضی و بهحق اولیایت که آنان را برگزیدی، اینکه بر محمّد و خاندان محمد درود فرستی و آنچه از گناهانم گذشته بیامرزی و در باقیمانده عمر نگهدارم باشی و به تو پناه میآورم، خدایا، از اینکه هرگز به چیزی از نافرمانیهایت بازگردم تا زندهام بداری و تا بمیرانی و من فرمانبردار تو باشم و تو از من خشنود باشی و اینکه عملم را پایاندهی به نیکوترینش و پاداش آن را برایم بهشت قرار دهی و با من آن کنی که شایسته آنی، ای شایسته تقوی و ای شایسته آمرزش، بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست و به رحمتت به من رحم کن، ای مهربانترین مهربانان.
استغفار
مستحب است بعد از خواندن دعای مباهله، یک بار ذکر « الحمدلله رب العالمین » و سپس ۷۰ ( هفتاد ) مرتبه ذکر( استغفر الله ربی و اتوب الیه ) خوانده شود.
صدقه
همانطور که گفته شد، امام علی( علیه السلام ) در این روز انگشتر خود را، در حالت رکوع به سائلی که در مسجد طلب کمک می کرد، دادند و آیه ولایت در شأن ایشان نازل شد.مستحب است به تأسی از ایشان، در این روز صدقه بدهید.
زیارت امام علی( علیه السلام)
از جمله اعمال ذکر شده برای این روز، زیارت امیر المؤمنین علی( علیه السلام ) است. اگر مقدور است به زیارت قبر مطهر رفته و آداب زیارت را به جای آورد و اگر مقدور نیست، از دور زیارت کند.
قرائت زیارت جامعه کبیره
زیارتی است که اختصاص به امام خاصی ندارد و نقل است که امام هادی( علیه السلام ) آن را به یکی از شاگردانش آموخت تا به هنگام زیارت هریک از ائمه بخواند، از این رو به آن زیارت جامعه کبیره گفته می شود و خواندن در این روز مبارک توصیه شده است.
منابع
۱- تفسیر نمونه، ج۲، ناصر مکارم شیرازی
2- مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی
3- تفسیر المیزان، ج ۳ و ۴، محمد حسین طباطبایی