اخبارخراسان رضوی

تبلیغات محیطی درستی برای احیای فرهنگ نماز وجود ندارد

امام جمعه قوچان گفت: تبلیغات محیطی عامل مؤثری برای احیای فرهنگ نماز است که متأسفانه تبلیغات محیطی درستی در خصوص احیای فرهنگ نماز وجود ندارد و تأثیرات مثبت نماز و منفی بی‌نمازی برای جوانان و نوجوانان تبیین نشده است.

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز خراسان رضوی، حجت‌الاسلام علیرضا هراتی مطلق، امام جمعه قوچان در خصوص «توسعه ترویج فرهنگ نماز» اظهار کرد: چالش‌های توسعه نماز در میان نسل جوان مصادیق متعددی دارد که یکی از اصلی‌ترین آنها در حوزه مسجد است، زیرا متأسفانه در رابطه با جذب جوانان به مسجد آسیب‌هایی وجود دارد که یکی از آنها فضای محیطی مسجد است.

هراتی مطلق افزود: معماری‌هایی که در دوره‌های گذشته برای مساجد صورت گرفته، بسیار خاص و منحصر به‌فرد است، اما امروزه به معیار معماری اسلامی توجه نمی‌شود و زیبایی‌های ظاهری در معماری جایگاه خاصی ندارد، به‌عنوان مثال مسجد گوهرشاد، مسجد کبود تبریز، مسجد امام اصفهان و دیگر مساجد قدیمی از بناهایی هستند که معماری در آنها حرف اول را زده است.
وی بیان کرد: دومین آسیب این مکان معنوی در خصوص بهداشت مساجد است، زیرا آنگونه که باید بهداشت در این اماکن رعایت نمی‌شود و این موارد نکات سطحی است که اگر مورد توجه قرار گیرد، بسیاری از مشکلات حل شده و باعث استقبال بهتر مردم از این مکان معنوی خواهد شد، سومین آسیب نیز عدم آموزش و ارتباط‌گیری خدام مساجد است، زیرا هنگامی‌که به این افراد توجه می‌کنیم، متوجه می‌شویم که اغلب آنها توانایی انجام فعالیت‌های دیگری را ندارند و در این مسیر آموزش ندیده‌اند، در صورتی‌که خادم مسجد علاوه بر حفظ مسجد می‌تواند به‌عنوان یک بازوی فعال برای امام جماعت مسجد بوده و در این راستا فعالیت مطلوبی داشته باشد.

کانون‌های فرهنگی و هنری عملکرد خاصی در  مساجد ندارند

امام جمعه قوچان ادامه داد: یکی دیگر از آسیب‌های مسجد اعضای هیئت‌ امنای مسجد هستند که اغلب در این امور تخصص ندارند و به‌صورت محلی و موروثی در این گروه جای یافته‌اند، این اعضا باید تفکر فرهنگی و دغدغه فرهنگ محله را داشته باشند تا با کمک کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد بتوانند با طراحی برنامه‌های متعدد فرهنگی در رواج و احیای فرهنگ نماز تأثیر بگذارند، متأسفانه امروزه برنامه‌های مساجد به برنامه‌های سوگواری و نهایتاً مولودی تقلیل یافته است و در خصوص جذب جوانان برنامه خاصی ارائه نمی‌شود، همچنین کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد تنها اسمی از آنها باقی مانده است و متأسفانه عملکرد خاصی در مساجد ندارند.
هراتی اظهار کرد: علاوه بر این موارد برای توسعه فرهنگ نماز در خصوص مساجد بسیج هم باید پای کار بیاید و اقدامات مؤثر و زیربنایی در این راستا انجام دهد تا خروجی مناسبی پدید آید. در زمان جنگ تحمیلی خروجی پایگاه‌های بسیج، اعزام رزمندگان به جبهه بود و امروزه در فضای جنگ نرم هم باید خروجی پایگاه‌های بسیج، اعزام افراد متخصص به فضای مجازی باشد تا همانطور که پس از سال‌ها مقاومت در جنگ تحمیلی موفق شدیم، بتوانیم با مقاومت در جنگ نرم و روانی هم مؤثر باشیم و جوانان را بر حذر بداریم.
امام جمعه قوچان عدم هدایت درست و عدم آگاهی را مصداق دیگری از چالش‌های توسعه نماز دانست و گفت: هنگامی‌که با جوانان در این خصوص صحبت می‌کنیم، باید بتوانیم نماز را به‌عنوان عامل قوی برای ارتباط با خداوند، معرفی و جوانان را در این راه هدایت کنیم، زیرا برخی از جوانان در این راستا آگاهی درستی ندارند و متأسفانه نماز را به‌عنوان کلید ارتباط با خداوند نمی‌پندارند.

آموزش مناسبی برای ائمه جماعات انجام نمی‌شود

وی ادامه داد: علاوه بر این موارد، متأسفانه آموزش مناسبی برای ائمه جماعات هم انجام نمی‌شود و آنها نمی‌توانند در بستر مناسب، ارتباط مؤثر و لازم را شکل دهند. ائمه جماعات باید بتوانند مطالب و آموزه‌های خود را به‌ روز کنند و در خصوص مسائل پیشرو راهنمای مردم در مسجد و پایگاه باشند و باتوجه به این نکاتی که بیان شد، متوجه می‌شویم دلایل اینکه مساجد به خانه سامندان تبدیل شده، چه چیزهایی است، لذا باید تلاش کنیم و در این راستا بیشتر از قبل قدم برداریم تا بتوانیم جایگاه مسجد را برای جوانان تبیین سازیم و در جذب آنها بکوشیم.
وی ادامه داد: نماز عامل مهمی در ارتباط با خداوند است و هنگامی‌که انسان از تمامی جوانب زندگی خود ناامید است، می‌تواند با خواندن نماز ارتباط مناسبی با خداوند داشته باشد و از این طریق منشأ امید خود را مجدد پیدا کند، زمانی که جوانان با آگاهی در این راه قدم بردارند و شیرینی این ارتباط را بچشند، از این راه مطمئن شده و با خداوند ارتباط می‌گیرند، همچنین هنگامی‌که فردی می‌خواهد در راستای هدایت جوانان به نماز قدم بردارد، باید خود خروجی نماز باشد و به‌گونه‌ای از نماز در زندگی بهره برده باشد که در رفتار و منش او پدیدار شود.
هراتی تصریح کرد: نمونه‌های بسیاری از کمک نماز به سرنوشت افراد در روایات متعدد وجود دارد که اگر برای جوانان بازگو شود، در این راه مشتاق می‌شوند و از ناامیدی آنان کاسته می‌شود، همچنین مشوق‌هایی که برای نماز وجود دارد باید مورد توجه قرار گیرد و والدین در این خصوص هوشیار باشند، زیرا تشویق در بسیاری از فعالیت‌ها مؤثر است و باعث تکرار فعالیت می‌شود.
وی در خصوص احیای فرهنگ نماز در نسل جوان اظهار کرد: تبلیغات محیطی عامل مؤثری برای احیای فرهنگ نماز است که متأسفانه تبلیغات محیطی درستی در خصوص احیای فرهنگ نماز وجود ندارد و تأثیرات مثبت نماز و منفی بی‌نمازی برای جوانان و نوجوانان تبیین نشده و در این راستا اتفاق مطلوبی رخ نداده است، البته علاوه بر خود تبلیغات، چگونگی انجام تبلیغات هم امر مهمی است که باید در دستور کار قرار گیرد و طی آن جذابیت‌های متعددی برای تبلیغات موجود شود.
امام جمعه قوچان گفت: برنامه «محفل» که در ماه رمضان بسیار بیننده داشت و مورد استقبال حجم عظیمی از شهروندان قرار گرفته بود، به دلیل تبلیغات درست، جذابیت‌های درست و استفاده از افراد مناسب است، زیرا در این برنامه افراد مؤثر، قاریان ممتاز و دیگر عوامل لازم وجود داشت و در خصوص قرآن که کتاب راهنمای بشریت است، اقدام مناسبی صورت گرفت، بنابراین باید تلاش کنیم که در خصوص نماز هم در این راستا قدم برداریم و در حفظ چنین معیارهایی موفق شویم.
منبع: خبرگزاری ایکنا

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button