مقالات و یادداشت ها

نحوه خواندن نماز امام جواد علیه السلام

شیعه، انس و الفتی دیرینه با ائمه اطهار علیهم السلام دارد و توسل به ایشان، همواره جایگاه ویژه ای نزد شیعیان معتقد و باایمان داشته است. حاجتمندان بسیاری برای گسترش رزق و روزی و گشایش در امور زندگی، به امام جواد علیه السلام توسل می‌جویند و ایشان را باب ‌الحوائج می‌خوانند. دلیل این امر، توصیه برخی از علما و بزرگان دینی است، چنانچه مجلسی دوم درباره ابوالوفاء شیرازی چنین عنوان کرده است که وی مدعی شده که رسول الله در خواب او را به توسل به جواد الائمه در امور دنیوی و مادی توصیه کرده است.[۱] یکی از راههای توسل به آن حضرت، خواندن نماز امام جواد است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

امام جواد علیه السلام، باب الحوائج شیعه

ائمه و معصومین بزرگوار، در همه ابعاد زندگی دنیوی و اخروی، هدایت گر و یاریگر بشریت به ویژه مسلمانان و شیعیان هستند، لیکن، هر یک از ایشان، در یکی از این ابعاد و زمینه ها، تجلی و ظهور بارزتری داشته و دارند. به عنوان مثال، در بین علما و بزرگان دین، معروف است که؛ چنانچه کسی از خداوند متعال، طلب علم داشته باشد، به وجود پرخیر و برکت امام باقر و امام صادق علیهم‌السلام متوسل شود و یا اگر طالب معنویت و معرفت الهی است، به امام علی علیه‌السلام توسل بجوید.

بر همین اساس، در بین فقها و اهل معنا چنین مشهور شده است که برای برآورده شدن حوائج مادی و دنیوی و طلب رزق و روزی، بهتر است که به امام جواد علیه‌السلام متوسل شد، زیرا به تجربه ثابت شده که  توسل به آن حضرت، باعث گشایش در گرفتاری های اقتصادی و امور مالی می‌شود. همچنین، همانطور که می دانیم اساسا لقب ایشان، جواد الائمه است و جواد، صفت کسی است که بسیار بخشنده است و از دارایی و مال خود، زیاد می‌بخشد، بنابراین اعطای این لقب به ایشان، کاملاً بامسمّا بوده است.

نحوه خواندن نماز امام جواد برای برآورده شدن حاجت

این نماز، دو رکعت است به این ترتیب که در هر رکعت، یک مرتبه سوره حمد و هفتاد مرتبه سوره توحید خوانده می شود. بعد از سلام نماز هم، این دعا خوانده می شود:

اَللّهُمَّ رَبَّ الأَرْواحِ الْفانِیَهِ، وَ الأَجْسادِ الْبالِیَهِ، اَسْئَلُکَ بِطاعَهِ الاْرْواحِ

ای خدای آفریننده ارواحی که از این جهان فانی رفته و ای پروردگار اجساد پوسیده شده، از تو می خواهم به حق فرمانبرداری آن ارواح

الرّاجِعَهِ اِلی اَجْسادِها، وَ بِطاعَهِ الاْجْسادِ الْمُلْتَئِمَهِ بِعُرُوقِها، وَ بِکَلِمَتِکَ

که بسوی اجساد خود بازگردند و به حق فرمانبرداری آن اجسادی که با رگهای خود متصل شوند و به حق فرمان

النّافِذَهِ بَیْنَهُمْ، وَاَخْذِکَ الْحَقَّ مِنْهُمْ، وَ الْخَلائِقُ بَیْنَ یَدَیْکَ یَنْتَظِرُونَ فَصْلَ

نافذت در میان آنها و گرفتن حقت از ایشان و در آن حال که خلائق در برابرتو به انتظار صدور

قَضآئِکَ، وَیَرْجُونَ رَحْمَتَکَ، وَیَخافُونَ عِقابَکَ، صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ

حکم از جانب تو و امیدوار به رحمتت و خائف و ترسان از عقاب تو هستند، بر محمّد صلی الله علیه و آل

مُحَمَّد، وَ اجْعَلِ النُّورَ فی بَصَری، وَالْیَقینَ فی قَلْبی، وَ ذِکْرَکَ باِللَّیْلِ

محمّد درود فرست و نور و روشنی را در دیده ام قرار ده و یقین را در دلم بنه

وَالنَّهارِ عَلی لِسانی، وَ عَمَلا صالِحاً فَارْزُقْنی. [۲]‏

و ذکر دائم خود را در شب و روز بر زبان من جاری کن و عمل صالح  را روزی من بگردان.

نماز دیگر جواد الائمه علیه السلام

دو رکعت نماز مستحبی به نیت توسل به امام جواد علیه السلام بخوانید به این صورت که در رکعت اول بعد از قرائت سوره حمد، یک مرتبه سوره قدر و در رکعت دوم بعد از خواندن سوره حمد، یک مرتبه سوره کوثر خوانده می شود.

در قنوت نماز نیز، سه مرتبه آیه «امن یجیب المضطر اذا دعاه و یکشف السوء» و پس از سلام نماز، در حالت سجده، با تضرع و زاری، ۹ مرتبه: «یا جواد الائمه ادرکنی» را بگویید.

نماز امام جواد علیه السلام برای شفای بیمار

نقل است که برای شفای هر بیماری، دو رکعت نماز حاجت به نیت توسل به امام جواد علیه السلام بخوانید و پس از نماز، یکصد و چهل و شش مرتبه این ذکر را بگویید: «ما شاءَاللهُ لا حَوْلَ وَ لا قُوّهَ اِلاّ بِالله»

سندیت این نماز

این نماز را شیخ عباس قمی در مفاتیح الجنان با این شرح آورده است: «سید بن طاووس علیه الرحمه در کتاب جمال الاسبوع  برای هریک از ائمه علیهم السلام نمازی همراه با دعا ذکر نموده از جمله نماز امام جواد علیه السلام به این شرح …»

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز

پی نوشت ها

  1. قطب راوندی، دعوات الراوندی، ۱۴۰۷ق، ص۱۹۱، ح۵۳۰؛ مجلسی، بحارالانوار، ۱۴۰۳ق، ج۹۱، ص۳۵.
  2. جمال الاسبوع، ص ۲۷۸ و بحارالانوار، ج ۸۸، ص ۱۸۹

 

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button