اخبارخراسان رضویگفتگوها

الگوسازی و ادبیات مشوقانه می‌تواند به جذب نسل نو در مساجد و مراکز عبادی کمک کند

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز خراسان رضوی، در راستای توسعه و ترویج فرهنگ نماز در بین نسل نو، سیاست های ستاد مرکزی و  در آستانه سی و یکمین اجلاس سراسری نماز، روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان با امام جمعه شهرستان کاشمر در روز پنج شنبه نوزدهم مهرماه  گفتگو کرد.

مشروح این گفتگو را در زیر بخوانید.

 حجت الاسلام و المسلمین طاهری امام جمعه شهرستان کاشمر در ابتدای این گفتگو نسبت به حوادث اخیر گفت: با توجه به شهادت سنگین شهید مجاهد سید حسن نصرالله آنچه به او و یارانش قدرت و قوت می ‌دهد و داد، هویت الهی و دینی آن‌ ها بود، نماز هویت‌ ساز، اقتدار ساز، آرام ‌بخش است، بنابراین ریشه ‌ای ‌ترین، بنیادی ‌ترین، اساسی‌ ترین کار این است که ما فرزندانمان را اهل ارتباط با خدا قرار دهیم.

وی ادامه داد: بهترین شیوه‌ ارتباط با خدا نماز است، نمازی که معجونی از ذکرهای متنوع دریک مدت کوتاه، متنوع‌ ترین و پربارترین ذکرهایی که در عالم می شود نام برد لذا از نماز به مجمع الاصرار یاد می کنند و کسی که فرزندش را نتواند به سمت نماز متوجه کنه هیچ چیز به آن نداده اگر تمام دنیا را به فرزندانمان بدهیم یا اموال برای او به ارث بگذاریم، آرامشی که نماز به او می ‌دهد نیست.

خطیب نماز جمعه کاشمر ادامه داد: با هر شکلی و در هر قالبی پرداختن به موضوع نماز چه با برگزاری نمایشگاه که متوجه کنیم نخبگان، فرهنگیان، مسئولین و مجریان را با مسئله‌ نماز میتواند مفید باشد.

وی اضافه کرد: بیشترین ضرباتی که جامعه‌ ما می‌ خورد فاصله ای است که از نماز دارد. این که قرآن می‌ فرماید إِنَّ الصَّلاهَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَر نماز انسان را مودب می ‌کند که حرف زشت نزند و کار زشت انجام ندهد. نماز است که انسان به لذاتی وصل می‌کند که از لذاتی که در منکرها هست بی ‌نیاز میکند.

حجت الاسلام و المسلمین طاهری ادامه داد: باید روی این نماز عاشقانه و حرکت معقولانه کار کرد به همین دلیل همایش‌هایی که برگزار می شود مهم می باشد. نماز رکن مهمی است. همان طور که رهبر انقلاب اسلامی فرمودند وقتی نماز رکن دین است یعنی باید در زندگی هم عمود واقع شود و به همین دلیل است که حضرت آقا معدود و محدود همایش‌هایی پیام می‌فرستند مهم ‌ترینش همایش سالیانه‌ نماز می باشد.

در مراکز عبادی، دینی و مسجد چه ادبیاتی می‌تواند موثر بوده و برای نسل جوان، نوجوان و کودک در چه قالبی گفتگو شده که موثر واقع شود؟؟

امام جمعه کاشمر بیان کرد: دانش‌آموز امروز ممکن است سرسختی دانش‌آموز گذشته را نداشته‌ باشد و در عین حال آزادی‌هایی و قله‌ هایی را هم طلب کند ذائقه‌ دانش‌آموز امروز با گذشته بسیار متفاوت است. بسیار عواطف دانش‌آموز امروز حساس است چون در خانواده‌ای بزرگ شده که امکانات بوده و مورد توجه است. در شرایط جنگ دانش‌آموز امروز بزرگ نشده در شرایط تحریم بزرگ شده است. لذا دعوت به نماز به صورت اداری الان دیگر پاسخ نمیدهد به همین دلیل باید یک الگوسازی کرد، الگوهایی که دانش آموزان دوست دارند آن الگوهایی که به نماز توجه دارند.

وی عنوان کرد: دانش‌آموز امروز سوال کننده است به سوالات او باید پاسخ داد این هم می‌تواند خوب باشد و هم می‌تواند بد واقع شود دانش آموز امروز تا قانع نشود کاری را انجام نمیدهد میگوید من چرا باید نماز بخوانم؟؟ خدای بی‌ نیاز چه احتیاجی به نماز من دارد؟؟ حال نباید با ادبیات دستوری با نسل نو صحبت کرد و پاسخ او را داد. لذا ادبیات ما باید متفاوت باشد مشوق‌ های ما باید تغییر کنند.

حجت الاسلام طاهری افزود: دانش‌آموز امروز عادات دانش آموز گذشته را ندارد خیلی مرزها را کنار واجبات گذاشتیم تا بر او واجب نشده حجاب، تا بر او واجب نشده نماز، تشویقی برای او نفرستادیم. دانش‌آموزی که در جو تشویق پدر و مادر و آموزش و پرورش بزرگ شده برای جذب حقوق نماز هم باید طبق ذائقه او عمل کرد. لذا یک الگوسازی و دو ادبیات مشوقانه می‌تواند به جذب دانش آموز کمک کند.

 به نظر شما نسل نو چه ذائقه‌ ای را در حوزه دین طلب می‌کند؟؟

وی پاسخ داد: دانش‌آموز امروز خیلی پررنگ ‌تر از دانش ‌آموز گذشته محتاج محبت است آنقدر احتیاج دارد که اگر کاری با محبت پیش برود خودش به آن سمت حرکت می کند چون به نوعی والدین امروز و حتی گاهی معلمان در حوزه‌ محبت به دانش‌آموز وقت ندارند پدر و مادر اینقدر سرگرم و درگیر زندگی هستند که آن اعتقاد محبت آمیز کم رنگ است.

حجت الاسلام طاهری اضافه کرد: ذائقه‌ دانش‌آموز امروز این است که کلام باید محبت‌آمیز باشد، شما به دانش‌آموز محبت می‌کنید اسمش را می ‌پرسید ارتباط کلامی میگیرید و وابسته میشوید یکی از خطرات دانش‌ آموزان الان این است که خیلی زود وابسته می شوند. بیش ‌از اندازه به محبت احتیاج پیدا کردند که برای بحث جوانان هم مسئله همین صدق می ‌کند. جوان امروز یک بخش محبت است یه نوع نگاه میگوید من به خاطر علاقه ‌ای که به این امام جماعت یا معلم دارم نماز شرکت می کنم نه بخاطر خود نماز. حال محبت می شود محور در روایات هم داریم محبت مسئله ریشه ‌ای و اساسی است.

امام جمعه کاشمر گفت: جوان امروز هر سمتی که روی خوش ببیند می ‌رود. ذائقه نسل امروز مسئولیت خواهی است ما مسئولیت به آن نمی‌دهیم به دلیل خطاهایی که یک جوان دارد نسل قدیم به نسل جدید مسئولیتی را واگذار نمی‌کند، برای پیشگیری از خطاها و این کار اشتباه است، اگر به جوان امروز مسئولیت داده شود پای کار است در پیچیده ‌ترین مسائل مثل مسئله علمی بحث انرژی هسته‌ای، چقدر دانش بنیان‌ها دارند مورد استقبال قرار می‌گیرند یک بخش آن به خاطر این است که جوان امروز اهل فکر و مسئولیت است سمت شرکتی می رود که مسئولیت با خودش باشد و عالمانه بوده و نتیجه دهد.

وی ادامه داد: از طرفی بستر رسانه به شدت جوان امروز را تحت تاثیر خودش قرار میدهد. جاذبه ‌ای که کار سمعی بصری امروز دارد جوان به سمت همان چیزی می رود که زیبا جلوه میدهند. اگر مسجد جلسات منظم پاسخ به سوالات دانش آموزان داشته باشد جوانان حضورشان در مسجد پررنگ است مشخصا مربی با او ارتباط برقرار کرده است مهم ‌تر از هزینه‌های مالی که باید انجام شود هزینه‌های معنوی است یک نفر پای کار طبق ذائقه عمل کند.

در ادامه این گفتگو حجت الاسلام طاهری در خصوص پیشنهاد نحوه ارتباط با نسل نو برای حضور بیشتر در مساجد و مکان های مذهبی افزود:

ما اختصاصا برای حضور نوجوان ها در نماز جمعه کاشمر اقدامی انجام داده ایم که بیش از صدها نفر شرکت می ‌کنند یعنی یک نوجوان در ابتدای ورود اسامی تمام جوانان و نوجوانانی که شرکت می کنند را یادداشت کرده و با هم ارتباط دارند. دانش‌ آموزی که چند جلسه‌ منظم در نماز جمعه شرکت کند یک فیلم سینمایی رایگان میتواند ببیند که این خود یک جایزه فرهنگی است، جایزه به نوعی رایگان که توسط سینما و شهرداری حمایت شده که محتوای فیلمی که پخش می شود فرهنگی بوده این جایزه نماز است.

خطیب نماز جمعه کاشمر عنوان کرد: دانش‌ آموزان خودشان تنها دارند این طرح را اجرا می ‌کنند از سمت نماز جمعه فقط پشتیبانی کلی است همین باعث شده است که دوهزارسیصد نفر دانش‌آموز در نماز جمعه شرکت کنند. که هر هفته هفتصدنفر شرکت کرده و نماز جمعه جوان می شود، نماز جمعه ای  که تا دو سه سال پیش نگاه این بود که نماز جمعه پیرمردان است. و گفته میشد که ده سال دیگر این نماز جمعه منقرض و با فوت نمازگزارانش نابود خواهد شد.

وی بیان کرد: مسئله‌ بعدی در نماز جمعه ما به این دانش آموزان مسئولیت دهیم تا جایی که ممکن است از مکبر، موذن، ایستادن در ورودی و خروجی نماز، به این بهانه که مسئولیت دارند با فضای نماز جمعه انس بگیرند. جلسه هفتگی با جوانان داریم پاسخ به سوالات دانش‌آموزان، شیوه‌ بعدی حضور ائمه جمعه در مدارس است. زمانی که روحانی میرود در مدارس با دانش آموزان ارتباط می گیرد بیشتر سعی می کند با تشکل‌های دانش‌آموزی، بسیج دانش آموزی، انجمن اسلامی، این گروه‌های فعال در مدارس ارتباط برقرار کرده که یه راه میانبری را بتوانیم رفته باشیم.

حجت الاسلام طاهری گفت: لذا مدل هایی که با همه تنوعی است یک چیز مشترک دارند ارتباط گرفتن، میدان دادن، محبت کردن و تکریم جوان است مسئولیت سپردن به جوان دادن پاسخ به سوالات آنهاست اینها کمک می‌کند به همان میزانی که ارتباط بگیریم به همان میزان هم مورد اقبال واقع می شود.

سی و یکمین اجلاس سراسری نماز  آبان ماه در خراسان شمالی برگزار می شود حال علاوه این که امام جمعه شهرستان کاشمر هستید به عنوان مدرس دانشگاه آیا پیام های مقام معظم رهبری در خصوص اجلاس های سراسری نماز را بازگو کرده اید برای تحقق این پیام ‌ها چه کارهایی در شهرستان کاشمر انجام داده اید؟؟

وی در خصوص این موضوع بیان کرد: برای تبیین این پیام ها در خطبه های نماز جمعه و کلاس های درس دانشگاه پرداخته می شود از این پیام ها برای نشان دادن اهمیت نماز استفاده شده است. در این زمینه برای تحقق این پیام ها در حد تبیین بوده است اما توصیه ای به مجریان و فرهنگیان که در این زمینه فعالیت می کنند بخش مهمی از فاصله گرفتن جوان ها از نماز جنگ ترکیبی تمام عیار بوده که از آن طرف سازماندهی ‌شده و با سرمایه های زیاد این کار اتفاق افتاده اما از این طرف حرکتی نشده است. معلم می تواند جلو چهار تا تیرانداز ایستادگی کند اما نمی‌تواند هزاران تیرانداز را جواب دهد پنهانی زدن، به شکل گوناگون زدن، در جنگ ترکیبی این همایش‌ها باید یک مقداری خود همایش هم به سمت اجرایی ‌شدن شعارهای خودش برود.

امام جمعه کاشمر اضافه کرد: نمی ‌توانیم مدعی شویم برا تحقق پیام های رهبری کاری در شان انجام داده ایم اما با نگاه به نتیجه می بینیم که نماز جمعه‌ کاشمر جزو نماز جمعه ‌های باشکوه استان است. شش هزار نفر هر هفته شرکت می ‌کنند که کم‌ نظیر است. یعنی هر هفته هفتصد نفر فقط دانش آموزان حضور دارند.

حجت الاسلام و المسلمین طاهری امام جمعه شهرستان کاشمر در صحبت پایانی خود گفت: اگر برای فرزندان و نسل نو وقت بزارید مطمنا پدر و مادر هم در نماز شرکت می کنند زیرا در حال حاضر دوره فرزند سالاری است شما اگر نوجوان را جذب کنید پدر و مادر هم جذب می شوند لذا به همه توصیه می‌کنم پدر و مادر ها را رها کرده و وقت خود را برای بچه ها بگذارید زیرا علت این که خیلی از والدین که در نماز جمعه شرکت نمی‌کنند بخاطر فرزندانشان است که میگویند تفریح برویم، حالا اگر تفریح این دانش آموز نماز جمعه باشد خب در نماز جمعه شرکت کرده است. راز موفقیت نماز جمعه‌ و مساجد شلوغ وقت گذاشتن روی نسل جدید است.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button