فضیلت و آثار خواندن سوره ذاریات
سوره ذاریات پنجاه و یکمین سوره از قرآن کریم است که در مکه بر پیامبر گرامی اسلام نازل شده و در جزء بیست و ششم و بیست و هفتم قرآن جای دارد. در مورد فضایل خواندن این سوره در روایات آمده که موجب پاداش فراوان و نورانی شدن قبر خواهد شد. از آثار و برکات قرائت و نیز نوشتن این سوره ذکر شده که برای آسانی زایمان و وسعت رزق مفید است. در این مقاله در تلاشیم تا سوره ذاریات را معرفی و فضائل و آثار و برکات خواندن سوره ذاریات را برای شما بیان کنیم، اگر بهدنبال آشنایی با این سوره از قرآن هستید، مطالعه این پُست را از دست ندهید.
معرفی سوره ذاریات
دلیل نامیدن «این سوره این است که با کلمه ذاریات آغاز میشود. ذاریات جمع ذاریه و بهمعنی بادهایی است که اشیاء را به پرواز در میآورند» (۱). این سوره «در ترتیب نزول شصت و هفتمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۲). سوره ذاریات از« ۶۰ آیه، ۳۶۰ کلمه و ۱۵۴۶ حرف تشکیل شده» (۳). و از نظر حجمی «حدود نیم حزب از قرآن را در بر میگیرد» (۴). این سوره «پس از سوره صافات دومین سوره قرآن است که با قسمهای مکرر خداوند آغاز میشود» (۵). محتوای این سوره «در مورد معاد و انکار آن میپردازد» (۶). مفهوم کلی این سوره «به توحیدگرایی، معادباوری، هدف آفرینش، یادآوری سرگذشت اقوام و پیامبران پیشین و اعجاز علمی قرآن میپردازد» (۷).
فضائل خواندن سوره ذاریات
در روایاتی از رسول گرامی اسلام و امام صادق (ع) به فضیلتهای این سوره اشاره شده است که در ادامه آنها را ذکر میکنیم.
اعطای پاداش
از رسول گرامی اسلام نقل شده است که «هر کس سوره ذاریات را بخواند ده برابر بادهایی که در دنیا میوزند به او ده پاداش عطا خواهد شد» (۸).
نورانی شدن قبر
در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که «هر کس سوره ذاریات را بخواند، این سوره به مانند چراغی درخشان موجب نورانیت او در قبر خواهد شد» (۹).
اصلاح امور معیشت
همچنین در روایت دیگری از ایشان ذکر شده که «کسی که سوره ذاریات را بخواند، خداوند امور معیشت او را اصلاح خواهد کرد و به او روزی فراوانی داده خواهد شد» (۱۰).
آثار و برکات خواندن سوره ذاریات
از آثار و برکات قرائت سوره ذاریات که در روایات به آنها اشاره شده میتوان موارد زیر را نام برد:
آسانی وضع حمل
در روایتی از رسول خدا (ص) آمده است که «اگر سوره ذاریات را در ظرفی از جنس چینی یا بلوری بنویسند و بعد از شستن، از آب آن بنوشند ترس و خوف از او دور میشود و اگر بر زن بارداری که زایمان سختی دارد آویزان نمایند، به زودی زایمان خواهد کرد» (۱۱).
بهبود بیماری
از امام صادق نقل شده است که «اگر سوره ذاریات را در نزد بیماری که بستری است بنویسند خداوند بهصورتی جدی بر او آسان خواهد گرفت» (۱۲). و نیز در روایتی دیگر آمده است که «اگر در نزد بیمار سوره ذاریات را بخوانند موجب تسکین و آرامش او خواهد شد» (۱۳).
گشایش بخت دختران
آمده است که « برای گشایش بخت دختران آیه ۴۹ سوره ذاریات «وَمِنْ کُلِّ شَیْءٍ خَلَقْنَا زَوْجَیْنِ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ» را نوشته و آن را بر گردن دختری که شوهر نکرده آویزان کنند به لطف خداوند به زودی ازدواج خواهد کرد» (۱۴).
وسعت رزق
در مورد خواص خواندن این سوره ذکر شده است که «اگر هر روز بر خواندن چهار سوره ذاریات، طلاق، مزمل و انشراح مداومت شود (اگر یگ روز فراموش شود، قضا نماید) از جایی که انتظار ندارد، موجب وسعت رزق و فراخی معیشت و مال و منال خواهد شد و این عمل مجرب است» (۱۵).
رغبت به نماز
آمده است که «اگر کسی نسبت به نماز بیرغبت و کاهل باشد آیات ۵۶ و ۵۷ سوره ذاریات«وَ مَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ» (۵۶)، «مَا أُرِیدُ مِنْهُمْ مِنْ رِزْقٍ وَمَا أُرِیدُ أَنْ یُطْعِمُونِ» (۵۷). را بنویسند و به همراه او قرار دهند، به یاری خداوند به نماز خواندن راغب میشود» (۱۶).
سخن پایانی
سوره ذاریات یکی از سورههای قرآن است که در روایاتی از رسول گرامی اسلام و امام صادق (ع) به فضایل و آثار قرائت و نوشتن آن اشاره شده است. از جمله آمده که خواندن آن موجب اصلاح امور معیشت و وسعت رزق خواهد شد. از آثار آن نیز در روایات نقل شده که برای بهبود بیماری، رغبت به نماز و گشایش در زندگی مفید است. با توجه به مطالبی که در این مقاله ذکر کردیم توصیه میشود برای بهرهمندی از فضائل و آثار این سوره از قرآن، سعی کنیم در هر فرصتی از قرائت آن بی بهره نمانیم.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پینوشت
- مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص ۳۰۶.
- معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۲، ص ۱۶۶.
- خرمشاهی، دانشنامه قرآن و قرآنپژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۲.
- همان.
- تفسیر نمونه،ج۲۲، ص ۳۰۶.
- طباطبایی، المیزان، ج۱۸، ص ۳۶۴.
- تفسیر قرآن مهر، ج۱۹، ص ۳۲۷.
- مجمعالبیان، ج۹، ص ۲۵۲.
- الدعوات، ص ۲۴۳.
- ثوابالاعمال، ص ۱۱۵.
- تفسیر البرهان، ج۵، ص ۱۵۵.
- همان.
- خواصالایات، ص ۱۲۵.
- قرآن درمانی روحی و جسمی، ص ۲۲۶.
- منتخبالختوم، ص ۵۱۰.
- خواصالایات، ص ۱۲۶.