مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار خواندن سوره تحریم

سوره تحریم شصت و ششمین سوره از قرآن کریم است که در آیه ششم گناهکاران را به توبه نصوح و بدون بازگشت تشویق می‌نماید. این سوره در مدینه بر رسول خدا نازل شده و در جزء بیست و هشتم قرآن جای دارد. در روایات آمده که قرائت‌کننده این سوره از ترس و اندوه روز قیامت رهایی می‌یابد و از خواص خواندن و نیز نوشتن سوره تحریم در روایات به کاهش سختی جان دادن و رهایی از عذاب اشاره شده است. اگر قصد دارید با سوره مبارکه تحریم بیشتر آشنا شوید، این مقاله را مطالعه نمایید.

آشنایی با سوره تحریم

دلیل نامیدن این سوره «به تحریم این است که این کلمه در آیه اول این سوره ذکر شده است» (۱). به «سوره تحریم «سوره‌النبی»، «لم تحرم» و «المتحرم»  نیز گفته‌اند» (۲). این سوره «در ترتیب نزول سوره صد و هشتمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده» (۳). و از« ۱۲ آیه، ۲۵۴ کلمه و ۱۱۰۵ حرف تشکیل شده است. سوره تحریم از نظر حجمی در گروه سوره‌های نسبتاً کوچک قرآن قرار گرفته و حدود نیم حزب ار قرآن را دربر می‌گیرد» (۴). این سوره به این دلیل که «با سوره ممتحنه از نظر محتوایی تناسب دارد، در گروه سوره‌های ممتحنات قرآن آورده‌اند» (۵). محتوای آن «با عتاب به همسران پیامبر (ص) شروع می‌شود که چرا برای رضایت همسران خود حلال خدا را بر خود حرام کرده است. از دیگر موضوعات این سوره تشویق گناهکاران به توبه، آثار ایمان در قیامت، جهاد با کافران و اشاره به زن نوح و لوط به‌عنوان زنان ناصالح و زن فرعون و حضرت مریم به‌عنوان زنان صالح است» (۶).

فضیلت‌های خواندن سوره تحریم

در روایات به فضائل خواندن سوره تحریم اشاره شده که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

توبه نصوح

در روایتی از رسول گرامی اسلام آمده که «هر کس سوره تحریم را بخواند موفق به توبه نصوح و بدون بازگشت به گناه خواهد شد» (۷).

رهایی از آتش در روز قیامت

از امام صادق (ع) در روایتی نقل شده است که «هر کس سوره‌های طلاق و تحریم را در نمازهای واجب قرائت کند، خداوند در روز قیامت او را از ترس، اندوه و نیز آتش در امان می‌دارد و او را به‌دلیل خواندن این دو سوره وارد بهشت می‌کند و این دو سوره او را حفظ می‌کند چرا که به رسول خدا (ص) متعلق هستند» (۸).

خواص خواندن سوره تحریم

از جمله خواص خواندن سوره تحریم در روایات به موارد زیر پرداخته شده است.

تخفیف در سختی جان دادن و عذاب

در خواص خواندن سوره تحریم در روایتی از امام صادق (ع) ذکر شده است که «اگر سوره تحریم را برای شخص محتضری بنویسند از سختی جان دادن او کم می‌شود و اگر این سوره را بخوانند و ثواب آن را برای اموات هدیه نمایند مانند برق به آن‌ها خواهد رسید و در عذاب آن‌ها تخفیف داده می‌شود» (۹).

درمان بیماری صرع

آمده است که «اگر این سوره را برای بیماری که به صرع مبتلا است بنویسند و بعد از شستن آب آن را بر روی او بپاشند بیماری از او دور خواهد شد» (۱۰).

ایجاد آرامش و درمان بی‌خوابی

از امام جعفر صادق (ع) نقل شده است که « فردی که اضطراب شدید داشته باشد این سوره را بخواند آرامش پیدا می‌کند و اگر آن را بر بیماری که صرع دارد قرائت کنند به هوش خواهد آمد و اگر برای کسی که بی‌خوابی و شب بیداری به سراغ او آمده بخوانند موجب خوابیدن او خواهد شد» (۱۱).

ادای دین و بدهکاری

در روایتی دیگر از امام جعفر صادق ذکر شده که «اگر فردی بدهکاری و دین فراوانی دارد بر خواندن سوره تحریم مداومت نماید همه بدهی او صاف خواهد شد» (۱۲).

حفظ اسرار

آمده که «اگر سوره تحریم را با آب زعفران بنویسند و آن را در گردنبند بگذارند و بر گردن بیندازند، راز او محفوظ خواهد ماند» (۱۳).

رام کردن دشمن و فرد بد زبان

برای رام کردن فرد بد زبان ذکر شده که «سوره تحریم را بیست و یک بار بخوانند» (۱۴).

کلام پایانی

سوره تحریم یکی از سوره‌های قرآن کریم به‌شمار می‌رود که شأن نزول آن پیامبر و جلب رضایت همسرانش است. کلمه تحریم در این سوره به‌معنای حرام شمردن حلال‌های خداوند آمده است. این سوره به اجتناب از تنگ‌نظری در بهره‌مندی از نعمت‌های خداوند و حرام کردن نعمت‌های حلال خدا که بدعت‌گذاری در دین است انسان را راهنمایی می‌کند. از فضائل قرائت این سوره وارد شدن به بهشت است. از خواص نوشتن و قرائت این سوره نیز در روایات آمده که برای درمان بیماری صرع، مارگزیدگی و حفظ اسرار مفید است.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. دائره‌المعارف قرآن کریم، ج۷، ص ۳۳۵.
  2. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۷.
  3. معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۲، ص ۱۶۸.
  4. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۷.
  5. رامیار، تاریخ قرآن، ص ۳۶۰ و ۵۹۶. فرهنگ‌نامه علوم قرآن، ج۱، ص ۲۶۱۲.
  6. طباطبایی، المیزان، ج۱۹، ص ۳۲۹. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۷.
  7. مجمع‌البیان، ج۱۰، ص ۵۲.
  8. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۸.
  9. مستدرک‌الوسائل، ج۲، ص ۲۴۱.
  10. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۴۱۷.
  11. همان.
  12. همان.
  13. بحارالانوار، ج۹۲، ص ۲۸۱.
  14. همان.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا