باید بینش و نگرش کودکان به مفهوم نماز و مراکز عبادی ترمیم شود
به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز خراسان رضوی، در راستای توسعه و ترویج فرهنگ نماز در بین نسل نو، در آستانه سی و یکمین اجلاس سراسری نماز، روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان با محمد لایقیان جوان رئیس اداره استعدادهای درخشان خراسان رضوی سه شنبه سیزدهم آذرماه گفتگو کرد.
محمد لایقیان جوان رئیس اداره استعدادهای درخشان خراسان رضوی در ابتدا با اشاره به جمله حضرت امام خمینی(ره) گفت: انسان همیشه به نماز محتاج است و در عرصه خطر محتاج تر، این روزها که درگیر حوزه تربیت لیبرال هستیم و متربیان امروز درگیر الحاد مدرن هستند و جریان حاکم بر گفتمان رقیب ما برای این قصه است برای رهایی دادن فرزندان خودمان نیاز داریم به تربیت دینی و در دل این تربیت دینی از اساسی ترین مولفه هایی که می تواند در مقابل الحاد مدرن ایستادگی داشته باشد تربیت توحیدی است و در دل تربیت توحیدی نماز می باشد از این جهت نقش نماز نقش بی بدیلی است.
وی در خصوص انس و علاقه نسل نو نسبت به محافل دینی افزود: محافل دینی، ظرفیت های مذهبی و تشکل هایی که می توانند آدم ها را پیرامون یک اندیشه کنار هم جمع کنند به نوعی جز تربیت غیر رسمی است در نظام آموزشی باید طراحی کنیم موقعیت هایی از این قبیل را برای تربیت فرزندانمان و محافل دینی و اثربخشی گروه همسان می تواند در این زمینه موثر باشد چون انس و علاقه ای که در گروه همسان وجود دارد اگر در محافل دینی جانمایی شوند و به نوعی هم آموزش غیرمستقیم داشته باشیم و هم نسل نو نیازشان است که با این مفاهیم انس بگیرند.
چه موانعی برطرف و چه زمینه هایی را باید برای حضور نسل نو در مساجد و مراکز عبادی فراهم کنیم؟؟
رئیس اداره استعدادهای درخشان خراسان رضوی بیان کرد: اولین بخش بنظر من جراحی نگرش است اگر حوزه بینش و نگرش کودکان به مفهوم نماز و مراکز عبادی ترمیم شود کودکان علاقمندتر خواهند شد که حضور پر رنگ تری را داشته باشند قطعا موانعی در این ساختار ها وجود دارد از جمله این موانع عدم باورمندی به اینکه مساجد و مراکز عبادی متعلق به همین نیروهای جوان و نوجوان است و اگر نتوانیم این سرچشمه ها را تربیت و جهت دهیم قطعا در دراز مدت مسجد خواهیم داشت ولی عاری از نمازخوان لذا بنظرم باید یک انسجام بخشی بیشتری برای این که این زمینه ها ایجاد شود فراهم کنیم.
از نگاه شما ذائقه نسل نو در حوزه دین چه می تواند باشد؟؟ امروز کدام ابزار گفتگو و رسانه برای نسل نو بیشتر دلپذیر و مورد اقبال می باشد؟
محمد لایقیان جوان با گفتن جمله ای از شهید باهنر که می گوید: تربیت از آنجایی شروع می شود که مخاطب شما است و به جایی که شما می خواهید خطم می شود. در پاسخ به این سوال گفت: اساسا این روزها آدم ها تعریفشان از دین مناسک دینی است و بعضی از این نمایه های بیرونی و رفتارهای دینی در حالی که اندیشه دینی است که می تواند آدم ها را به رفتار دینی برساند و خیلی از رفتارهای دینی در دراز مدت می تواند نگرش دینی را تثبیت کند.
وی اضافه کرد: اگر بتوانیم بن مایه های دینی را در نظام رفتاری کودکان خود جانمایی کنیم مفاهیم مثل ادب، نظم، آداب معاشرت که در هم تنیدگی با فرهنگ ما دارد و هم برخواسته از معارف دینی ما می باشد این ها اگر در افراد بتوانیم جانمایی کنیم ذائقه نسل ما نسبت به حوزه دین متفاوت خواهد شد.
مدیر مدارس سمپاد استان اضافه کرد: اگر ذائقه سازی نکنیم ذائقه نسل ما در مقابل شبه معنویت ها تاب آوری نخواهد داشت و در دراز مدت عوض خواهند شد باید طعم اصیل معارف دینی را با لطایف به این نسل منتقل کرده و زمانی که درونی شد درحوزه نظام رفتاری فرزندان ما ظهور پیدا می کند.
محمد لایقیان جوان اضهار کرد: رسانه های فردی خیلی می توانند اثرگذار باشند و جدی تر کار این است که از آدم ها به عنوان مبلغ دینی استفاده کنیم یعنی نه تنها ابزار و رسانه ای که ما داریم باید حامل این پیام باشد بلکه هر کدام از فرزندان خودشان باید یک رسانه دینی باشند و اگر این مسئولیت را به خودشان واسپاری کنیم علاوه بر اینکه می توانند مروج این قصه باشند خودشان هم خواهند آموخت.
از نگاه شما دلیل اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی از سال ۱۳۷۰ تا امروز برای اجلاس های نماز پیام داده چیست؟؟
وی بیان کرد: جنس پیام های رهبری به عنوان ولی امر مسلمین و به عنوان دیدبان مصالح و منافع عمومی امت اسلامی باید ترجمه کرد جنس این پیام را اگر میخواهیم درک کینم باید جایگاه ولی و راهبر دینی را توجه کنیم راهبران دینی براساس آموزه های قرآن دو ماموریت دارند اگر بخواهیم بدانیم که این پیام ها چقدر ارزشمند است باید به موازاتش پیام برائت از مشرکین هم نگاه کنیم یعنی در آنجا از شرک و مشرکین برائت می کنند و هرسال رهبر معظم انقلاب اسلامی به کنگره حج پیام می دهند و حج را وقتی ابراهیمی می دانند که حتما در آن باید برائت از مشرکین اتفاق بیفتد در طرف دیگر در منظر ایجابی باید یک پیامی داده شود که آن پیام اقامه نماز است.
رئیس اداره استعدادهای درخشان خراسان رضوی ادامه داد: دلیل مهم دیگر، ماموریتی است که به رهبر انقلاب اسلامی واسپاری شده است و به هر کدام از ما باتوجه به مقیاس کاری که مواجه هستیم این ماموریت سپرده شده است آن ماموریت این است که الذین إن مکّنّاهم فى الأرض اقاموا الصلوه یعنی اگر مدیریت تمکن و امکان خدمت در هستی برای ما فراهم شد بدانیم که این یک مزیت نیست این یک فرصت است و باید به عالی ترین شان اقامه فرهنگ بندگی که تجلی آن نماز است را باید در دستور کار قرار دهیم.
محمد لایقیان جوان در ادامه این گفتگو انتظارات از مدیران مدارس در راستای تحقق فرمان خداوند برای اقامه نماز را اینگونه بیان کرد و افزود: در دیدار مدیران سمپاد بنده موضوعات مختلفی را که باید به آن می پرداخیتم به بهانه نواختن زنگ نماز در ساعات درسی طرح همین موضوع بود باید به همان اندازه ماموریت و رسالت خودمان باید به این مسئله بپردازیم هرکدام از مدیران مدارس مسئول اقامه نماز مدرسه هستند و هرکدام تمهیداتی داشتند که از آنان تقدیر شده است.
این گفتگو در پایان با شعر زیبایی از مدیر مدارس سمپاد خراسان رضوی به پایان رسید:
خورشید جهان جمع شبستان شما/ مهتاب چراغ لب عیوان شما
بزنگاهی به عمق جاده عشق/ به آبادی صاف و ساده عشق
بیا با هم در این فرصت بخوانیم/ نماز عشق بر سجاده عشق