مقالات و یادداشت ها

فضائل و برکات خواندن سوره ق (قاف)

سوره ق پنجاهمین سوره از قرآن کریم است که در مکه بر رسول خدا (ص) نازل شده و در جزء بیست و ششم جای دارد. از جمله فضائل قرائت این سوره که در روایات به آن‌ها اشاره شده است رسیدن به سعادت و دوری از ذلت میباشد. از آثار و برکات نوشتن سوره (ق) نیز آمده که برای بهبود بیماری صرع و زیاد شدن شیرِ زن شیرده مفید است. در این مقاله می‌خواهیم سوره ق را معرفی و فضائل و آثار آن را ذکر کنیم، اگر قصد دارید در مورد این سوره بیشتر بدانید، تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.

معرفی سوره ق

دلیل نامیدن سوره (ق) بدین نام این است که « با حروف مقطعه «ق» آغاز می‌شود» (۱). از دیگر نام‌های «سوره ق باسقات به‌معنی درختان بلند است که در آیه دهم این سوره ذکر شده است» (۲). کلمه «باسقات تنها یک بار در قرآن به کارفته و آن هم در سوره (ق) است» (۳). این سوره در «ترتیب نزول سوره سی و چهارمی است که بر رسول گرامی اسلام نازل شده است» (۴). سوره (ق) از« ۴۵ آیه، ۳۷۳ کلمه و ۱۵۰۷ حرف تشکیل شده و از نظر حجمی حدود نیم حزب از قرآن را در بر می‌گیرد» (۵). سوره (ق) «بیست و هشتمین سوره از سوره‌های بیست و نه‌ گانه قرآن است که با حروف مقطعه شروع می‌شوند؛ همچنین این سوره ششمین سوره از بیست و سه سوره‌ قرآن است که با سوگند آغاز می‌شوند» (۶). آیه شانزدهم سوره قاف یکی از آیات شناخته شده و معروف این سوره  است که در آن خداوند را از رگ گردن به انسان نزدیک‌تر می‌داند. محتوای سوره (ق) به موضوعاتی «چون معاد، انکارکافران از معاد جسمانی، مسائل مربوط به مرگ، حوادث روز قیامت و وصف بهشت و دوزخ، حوادث تکان‌دهنده پایان جهان و دستور به ذکر خدا و عظمت قرآن پرداخته است» (۷).

فضیلت خواندن سوره ق

در روایاتی از رسول گرامی اسلام و ائمه (ع) به فضائل خواندن سوره (ق) اشاره شده است که در ادامه آن‌ها را بیان می‌کنیم.

رسیدن به سعادت

در مورد فضیلت خواندن سوره (ق) آمده است که «سوره (ق) در هیچ خانه‌ای هر روز قرائت نمی‌شود، مگر آنکه صاحب خانه همواره با دولت، سعادت و عزت و کرامت بوده و از ذلت در امان خواهد بود» (۸).

آسان شدن سختی‌ها

از رسول گرامی اسلام نقل شده است که «هر کس سوره (ق) را بخواند، خداوند سختی‌ها و سکرات مرگ را بر او آسان می‌کند» (۹).

گشایش رزق و حسابرسی آسان

در روایتی از امام باقر (ع) ذکر شده است که «هر کس سوره (ق) را در نمازهای واجب یا مستحب خود بخواند، خداوند در رزق او گشایش ایجاد می‌کند و در روز قیامت، نامه اعمال او به دست راستش داده می‌شود و از او به آسانی حسابرسی خواهد کرد» (۱۰).

آثار و برکات قرائت سوره قاف

در روایات بسیاری به آثار و برکات خواندن این سوره پرداخته شده است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

بهبود بیماری صرع

در روایتی از پیامبر گرامی اسلام آمده است که «اگر سوره (ق) را بنویسند و بر فردی که دچار حمله صرع شده آویزان کنند، به هوش خواهد آمد» (۱۱).

زیاد شدن شیر زن شیر ده

در روایتی دیگر از رسول خدا (ص) ذکر شده که «اگر نوشته سوره (ق) را به همراه زنی که شیرش کم است، بگذارند شیر او زیاد خواهد شد؛ همچنین آمده که برای زیاد شدن شیرِ زن شیر ده سوره (ق) را بنویسند و آن را بشویند و زنی که شیرش کم است از آن بنوشد» (۱۲).

زیاد شدن روزی

برای زیاد شدن روزی آمده است که «سه بار رو به قبله سوره ق را بخوانند، اثری عجیب خواهد داشت» (۱۳).

رفع ترس

برای برطرف شدن ترس و اضطراب ذکر شده که «سوره ق را نوشته و آن را با آب باران بشویند و از آن آب بیاشامند» (۱۴).

حاجت‌روایی

یکی از ختومات مجرب خواندن سوره (ق) این است که «برای گشایش کارها و رسیدن به دولت این آیه «قل ان الفضل بیدالله یؤتیه من یشاء و الله ذوالفضل العظیم» را ۳۵۰ بار بخوانند مجرب خواهد بود» (۱۵).

گشایش روزی و عزیز شدن

آمده که «برای زیاد شدن رزق و نیز عزیز شدن، روزی ۱۵ بار این آیه «یا الله المحمود فی کل فعاله» را بخوانند» (۱۶).

سخن پایانی

یکی از سوره‌های قرآن که در مورد فضیلت و آثار نوشتن و قرائت آن روایات متعددی از پیامبر و ائمه (ع) ذکر شده، سوره قاف است. در روایات آمده که قرائت این سوره موجب آسان شدن سختی‌ها و سکرات مرگ، گشایش روزی و حسابرسی آسان خواهد شد. از آثار نوشتن و قرائت این سوره نیز ذکر شده که برای رفع ترس، حاجت‌روایی و عزیز شدن مفید است. با توجه به مطالبی که در این مقاله به آن پرداختیم، سعی کنید در هر فرصتی سوره (ق) را بخوانید.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. خرمشاهی، سوره ق، ص ۱۲۵۲.
  2. السیوطی، الاتقان فی علوم القرآن، ج۱، ص ۱۹۴. خرمشاهی، سوره ق، ص ۱۲۵۲.
  3. خرمشاهی، سوره ق، ص ۱۲۵۲.
  4. معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۲، ص ۱۶۶.
  5. خرمشاهی، سوره ق، ص ۱۲۵۲.
  6. صفوی، سوره ق، ص ۷۸۲.
  7. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص ۲۲۲. طباطبایی، المیزان، ج۱۷، ص ۳۳۷. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۲، ص ۲۲۲.
  8. درمان با قرآن، ص ۱۰۲.
  9. مجمع‌البیان، ج۹، ص ۲۳۳.
  10. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۵.
  11. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۱۲۵.
  12. همان.
  13. درمان با قرآن، ص ۱۰۲.
  14. همان.
  15. همان.
  16. همان.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا