مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار و برکات خواندن سوره واقعه

سوره واقعه پنجاه و ششمین سوره قرآن است که در مکه بر رسول گرامی اسلام نازل شده و در جزء بیست و هفتم قرآن جای دارد. از جمله فضیلت‌های خواندن سوره واقعه که در روایات آمده، قرار نگرفتن در گروه کافران و درخشانی چهره در روز قیامت است. از آثار و برکات قرائت این سوره نیز در روایات ذکر شده که برای رفع فقر و تنگدستی، افزایش برکت و محبوب شدن در میان مردم مفید است. در این مقاله می‌خواهیم شما را با سوره واقعه آشنا کنیم و فضائل و آثار و برکات این سوره را بیان نماییم، اگر به‌دنبال کسب آگاهی بیشتر در مورد این سوره از قرآن هستید، با ما همراه باشید.

معرفی سوره واقعه

دلیل نامیدن سوره واقعه بدین نام این است که «کلمه «واقعه» که یکی از نام‌های قیامت به شمار می‌رود، در نخستین آیه آن ذکر شده است» (۱). این سوره «در ترتیب نزول سوره چهل و چهارمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۲).  سوره واقعه از« ۹۶ آیه، ۳۷۰ کلمه و ۱۷۵۶ حرف تشکیل شده و از نظر حجمی نصف یک حزب را در بر می‌گیرد» (۳). محتوای سوره واقعه به موضوعاتی چون «قیامت و زنده شدگان دوباره مردم، تغییر وضعیت زمین، وقوع زلزله در آن و متلاشی شدن کوه‌ها اشاره می‌کند. از دیگر مواردی که در این سوره بیان شده تقسیم مردم به سه دسته سابقان، اصحاب یمین و اصحاب شمال و  بیان عاقبت هر یک از آن‌ها است» (۴).

فضیلت خواندن سوره واقعه

سوره واقعه یکی از سوره‌های قرآن است که به اخبار قیامت و احوال آن اشاره دارد. در مورد فضیلت قرائت سوره واقعه روایات بسیاری ذکر شده است از جمله اینکه آمده مردی از پیامبر (ص) پرسید: چرا اینقدر زود پیر شدید؟ رسول خدا (ص) فرمود: سوره‌های هود، واقعه، مرسلات و نبأ مرا پیر کرده است» (۵).  در ادامه به برخی از فضائل خواندن این سوره اشاره می‌کنیم.

دوری از گروه کافران

در روایتی از رسول خدا (ص) نقل شده است که «هر کس سوره واقعه را بخواند، نوشته می‌شود که او از گروه کافران نیست» (۶).

درخشانی چهره در قیامت

از امام باقر (ع) ذکر شده که «هر کس قبل از خواب سوره واقعه را بخواند، خداوند را در حالی دیدار می‌کند که چهره او به مانند ماه شب چهارده می‌درخشد» (۷).

رفتن به بهشت

در مورد فضیلت خواندن این سوره از امام صادق روایت شده است که «هر کسی مشتاق به بهشت و ویژگی‌های آن است سوره واقعه را بخواند» (۸).

آثار و برکات خواندن سوره واقعه

از جمله آثار و برکات سوره واقعه که در روایات آمده، می‌توان موارد زیر را نام برد.

رفع فقر و تنگدستی

نقل است که «هر کس سوره واقعه را هر شب قرائت کند، هیچ گرفتاری و تنگدستی به او نخواهد رسید، و رسول خدا (ص) نیز فرموده‌اند که سوره واقعه را به زنان خود یاد دهید؛ چرا که این سوره بی‌نیاز کننده است» (۹).

در داستانی در مورد عبدالله بن مسعود آمده که «عبدالله بن مسعود که یکی از صحابی بزگوار رسول خدا (ص) بودند، بیمار شد. خلیفه وقت، عثمان بن عفان، به دیدار او رفت و نگرانی و ناراحتی را در چهره او مشاهده کرد و از او پرسید: چرا ناراحتی و آه و ناله می‌کنی؟ گفت: گناهکارم. پرسید: چه می‌خواهی؟ گفت: رحمت خداوند را می‌خواهم. پرسید: آیا نیاز به پزشک داری؟ گفت: طبیب حقیقی مرا بیمار نموده است. پرسید: آیا می‌خواهی که به تو کمک مالی کنم؟ گفت: آن زمان که نیاز داشتم کمک نکردی و اکنون نیز نیازی ندارم. عثمان گفت: پول می‌دهم برای دخترانت. ابن مسعود گفت: دختران من نیازی ندارند چون به آن‌ها گفته‌ام که سوره واقعه را همواره بخوانند که هیچ‌گاه نیازمند نخواهند شد» (۱۰).

ایجاد برکت

از رسول گرامی اسلام نقل است که «اگر سوره واقعه را نوشته و آن را در خانه قرار دهند، موجب افزایش خیر و برکت می‌شود و هر فردی این سوره را به‌طور مداوم بخواند، فقر از او دور شده، و خواندن این سوره موجب افزایش توفیقات و وسعت در مال خواهد شد» (۱۱).

محبوبیت

از امام صادق (ع) روایت شده که «هر فردی سوره واقعه را در هر شب جمعه بخواند، خداوند او را دوست خواهد داشت و در میان مردم او را محبوب می‌گرداند و هرگز در دنیا دچار فقر، تنگدستی و آفات دنیایی نخواهد شد و از رفیقان و همراهان امیرالمؤمنین علی (ع) خواهد بود. سوره واقعه ویژه امیرالمؤمنین علی (ع) است و هیچ کس در آن شرکت ندارد» (۱۲).

آسان شدن مرگ و بخشش اموات

از امام صادق (ع) نقل است که «سوره واقعه منافع و بهره‌های فراوانی دارد که قابل شمارش نیستند. از فواید خواندن سوره واقعه این است که اگر برای مرده خوانده شود، خداوند او را می‌آمرزد و اگر برای فردی که در حال احتضار و مرگ است قرائت کنند، مرگ و خروج روح او به اذن خدا آسان می‌شود» (۱۳).

آسانی وضع حمل

آمده است که «همراه داشتن سوره واقعه موجب آسانی وضع حمل خواهد شد» (۱۴).

حاجت‌روایی

ذکر شده که «برای برآورده شدن حاجت چهل شب، هر شب یک مرتبه سوره‌های (واقعه، مزمل، لیل، انشراح) را قرائت کنند و بعد از خواندن سوره‌ها این دعا «یا رازق السائلین، یا راحم المساکین، یا ولی المؤمنین، یا غیاث المستغیثین، یا ارحم الراحمین، صل علی محمد و آل محمد واکفنی حلالک عن حرامک و بطاعتک عن معصیتک و بفضلک عمّن سواک، یا اله العالمین و صلی الله محمد و آله اجمعین» را بخوانند بسیار مجرب است.  (۱۵).

برای زیاد شدن روزی

آمده است که «برای زیادی رزق از شنبه شروع کند و هر شب سه مرتبه سوره واقعه را بخواند و در شب جمعه ۸ مرتبه سوره واقعه را قرائت کند و این کار را به مدت ۵ هفته انجام دهد و قبل از خواندن هر بارِ سوره واقعه، این دعا را قرائت کند: «اللهم ارزقنا رزقاً حلالاً طیّباً من غیرک استجب دعوتنا من غیر رد و اعوذ من الفضیحتین الفقر و الدّین و ادفع عنّی هذین بحق الامامین الحسن و الحسین علیهما السلام برحمتک یا ارحم الراحمین» (۱۶).

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
سخن پایانی

یکی از سوره‌های قرآن که در روایات متعددی به فضائل قرائت آن اشاره شده، سوره واقعه نام دارد. در روایات آمده که قرائت این سوره موجب رفتن به بهشت خواهد شد. از آثار و برکات خواندن این سوره نیز در روایات به آمرزش گناهان، آسانی مرگ، زیاد شدن روزی و حاجت‌روایی اشاره شده است. با توجه به مطالبی که در این مقاله بیان شد، توصیه می‌کنیم برای بهره‌مندی از فضیلت‌ها و خواص این سوره از خواندن آن غافل نشوید.

پی‌نوشت
  1. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۴.
  2. معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۲، ص ۱۶۶.
  3. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۴.
  4. طباطبایی، المیزان، ج۱۹، ص ۱۱۵.
  5. الامالی شیخ صدوق، ص ۳۰۴.
  6. مجمع‌البیان، ج۹، ص ۳۵۵.
  7. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۷.
  8. همان.
  9. کنزالعمال، ج۱، ص ۲۶۴.
  10. مجمع‌البیان، ج۹، ص ۳۵۵.
  11. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۲۴۹.
  12. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۷.
  13. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۲۵۰.
  14. المصباح کفعمی، ص ۴۵۸.
  15. درمان با قرآن، ص ۱۱۱.
  16. همان.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا