مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار خواندن سوره بروج

سوره بروج در مکه بر پیامبر گرامی اسلام نازل شده و هشتاد و پنجمین سوره از قرآن کریم است. این سوره را بدین دلیل بروج نامیده‌اند که با سوگند به آسمان دارای برج آغاز می‌شود. سوره بروج در جزء سی‌ام قرآن جای دارد و به سرگذشت اصحاب اُخدود و نیز سرنوشت مؤمنان در روز قیامت می‌پردازد. در روایات ذکر شده که قرائت این سوره موجب اعطای پاداش فراوان از جانب پروردگار خواهد شد. از خواص آن نیز به از بین بردن ترس و سختی و دفع بدگویان و عیب‌جویان اشاره شده است. در ادامه می‌خواهیم به بررسی فضیلت و آثار خواندن سوره بروج بپردازیم، با ما همراه باشید.

شرح مختصری از سوره بروج

«مراد از کلمه بروج در این سوره ستارگان آسمان است که مانند برجی بلند از دور آشکار و درخشان هستند و آسمان را زینت می‌بخشند» (۱). سوره بروج «در ترتیب نزول بیست و هفتمین سوره‌ای است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۲). این سوره از« ۲۲ آیه، ۱۰۹ کلمه و ۴۶۸ حرف تشکیل شده و از جمله سوره‌هایی است که با سوگند شروع می‌شود» (۳). سوره بروج با اشاره به مواردی چون «سوگند به آسمان و روز قیامت و تأکید بر وقوع آن شروع می‌شود و به داستان فرعون و ثمود و علم خدا و احاطه او بر اعمال انسان‌ها و نیز عظمت قرآن می‌پردازد» (۴).

فضائل خواندن سوره بروج

در فضیلت خواندن این سوره، پیامبر (ص) توصیه نموده است که « سوره بروج در نمازهای مختلف روزانه، خوانده شود» (۵). از جمله فضیلت‌های دیگر این سوره که در روایات آمده می‌توان موارد ذیل را نام برد.

اعطای پاداش فراوان

از رسول گرامی اسلام نقل شده است که «هر کس سوره بروج را بخواند ده برابر روزهای جمعه و روزهای عرفه‌ای که درک نموده است به او پاداش عطا می‌شود» (۶).

در روایتی دیگر از ایشان با همین مضمون آمده است که «هر کس سوره بروج را قرائت کند، خداوند ده برابر تعداد افرادی که در روز جمعه و روز عرفه گرد هم جمع می‌شوند به او پاداش می‌دهد و خواندن این سوره انسان را از دل نگرانی و سختی نجات می‌دهد» (۷).

همراهی با پیامبران

امام صادق (ع) در روایتی فرموده‌اند که «هر کس سوره بروج را در نمازهای واجب خود قرائت نماید در محشر و موقف‌هایی که پیش‌روی دارد همراه با رسولان و پیامبران و صالحان خواهد بود؛ چرا که سوره بروج سوره پیامبران است» (۸).

آثار و برکات سوره بروج

در روایات آمده که خواندن این سوره خواص فراوانی دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

برطرف کردن ترس و سختی

از پیامبر (ص) نقل است که «خواندن سوره بروج انسان را از ترس و سختی نجات می‌دهد» (۹).

برای راحتی کودک از شیر جدا کردن

امام صادق نیز یکی از خواص قرائت این سوره را آسان جدا کردن کودک از شیر دانسته‌اند. ایشان فرموده‌اند که« اگر بخواهند کودکی را از شیر جدا نمایند و شیر را از او بگیرند، سوره بروج را بر او قرائت کنند. این دوره برای آن کودک آسان می‌شود و هر کس در زمان خواب سوره بروج را بخواند تا صبح در امان خواهد بود» (۱۰).

برای برطرف کردن مسمومیت

در روایتی دیگر از امام صادق (ع) آمده که «هر کس سوره بروج را بر آب قرائت کند و آن آب را به فردی که سم خورده بدهد ،سم به او آسیبی نخواهد رساند» (۱۱).

در امان بودن از بلیات

در کتاب المصباح کفعمی ذکر شده است که «هر کس سوره بروج را در زمان خروج از منزل قرائت کند و بر خانه بدمد، آن منزل و آن مال و هر کسی که در آن خانه است و خود قرائت‌کننده این سوره به یاری خداوند از تمام بلیات در امان خواهند بود» (۱۲).

ایمنی از نیش زنبور

آمده که «هر کس از اول سوره بروج تا «قتل اصحاب الاخدود» را بخواند از گزند و آزار زنبور ایمن خواهد بود»(۱۳).

دفع بدگویان و عیبجویان

از دیگر خواصی که برای خواندن این سوره ذکر شده این است که «برای دفع بدگویان و عیب‌جویان سوره بروج را سه مرتبه بخوانند» (۱۴).

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
سخن پایانی

سوره بروج یکی از سوره‌های قرآن است که آیات کوتاهی دارد و خواندن آن در نمازهای واجب موجب همراهی با پیامبران و صالحان در روز قیامت خواهد شد. این سوره خواص فراوانی چون برطرف کردن مسمومیت و در امان بودن از خطرات دارد؛ همچنین در روایات گفته شده که این سوره برای آسان از شیر گرفتن کودک مفید است. آیه پایانی سوره بروج قرآن را در لوح محفوظ می‌داند که منظور از آن صفحه‌ای است که همگی رخدادهای عالم به همراه جزئیات به‌طور کامل در آن ثبت شده است و به هیچ وجه قابل تغییر نیست.

پی‌نوشت
  1. قرائتی، تفسیر نور، ج۱۰، ص ۴۳۴.
  2. معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۱، ص ۱۶۶.
  3. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۶۲ ـ ۱۲۶۳.
  4. همان.
  5. بحارالانوار، ج۸۹، ص ۳۲۱.
  6. مجمع‌البیان، ج۱۰، ص ۳۱۰.
  7. تفسیر اهل‌البیت (ع)، ج۱۸، ص ۱۰. البرهان.
  8. ثواب‌الاعمال، ص ۱۲۲.
  9. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۶۲۱.
  10. همان.
  11. مکارم‌الاخلاق، ص ۳۶۵.
  12. مصباح، ص ۴۵۹.
  13. خواص‌الایات، ص ۱۵۰.
  14. همان، ۱۴۹.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا