مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار خواندن سوره قمر

سوره پنجاه و چهارم قرآن کریم، قمر نام دارد که از سوره‌های مکی قرآن به‌شمار می‌رود و در جزء بیست و هفتم جای گرفته است. از جمله فضیلت‌های خواندن سوره قمر که در روایات به آن‌ها اشاره شده درخشش و سفید شدن چهره در روز قیامت است. از آثار و برکات آن نیز آمده که نوشتن و به همراه داشتن آن موجب محبوبیت و آبرومندی در میان مردم خواهد شد. در این مقاله درصدد هستیم سوره قمر را برای شما معرفی کنیم و فضیلت‌ها و آثار و برکات خواندن سوره قمر را ذکر کنیم، اگر به‌دنبال شناخت بیشتر در مورد این سوره هستید، تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

معرفی سوره قمر

دلیل نامگذاری این سوره به قمر این است که «آیه اول آن از معجزه شق‌القمر (یعنی شکافته شدن ماه) سخن به میان می‌آورد» (۱). از نام‌های «دیگر سوره قمر، اقتربت یا اقتربت الساعه است که از آیه نخستین آن گرفته شده است. در برخی از روایات ذکر شده که سوره قمر در تورات مُبیضه نام دارد» (۲). این سوره «در ترتیب نزول سوره سی و هفتمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۳). سوره قمر دارای« ۵۵ آیه، ۳۴۲ کلمه و ۱۴۷۰ حرف است و از نظر حجمی حدود نیم حزب از قرآن را در بر می‌گیرد» (۴). محتوای سوره قمر به «به جز دو آیه پایانی آن که در مورد وعده پرهیزگاران به بهشت و حضور در نزد خداوند است، به انذار و هشدار دهی می‌پردازد. در این سوره ابتدا به معجزه شق‌القمر اشاره شده که پیامبر (ص) آن را به‌دلیل درخواست مردم انجام داد؛ اما همان مردم او را ساحر خوانده و نبوت او را تکذیب نمودند. از دیگر موضوعاتی که در این سوره به آن‌ها اشاره شده بیان داستان‌های قوم نوح، عاد، ثمود، لوط و فرعون است» (۵).

فضیلت‌های خواندن سوره قمر

از جمله فضیلت‌های قرائت سوره قمر که در روایات آمده است می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

درخشانی و سفیدی چهره در روز قیامت

از رسول گرامی اسلام نقل شده است که «هر کس سوره قمر را به صورت یک روز در میان بخواند، در حالی وارد قیامت خواهد شد که صورت او به‌مانند ماه شب چهارده می‌درخشد و هر کس این سوره را هر شب بخواند بهتر است و در روز قیامت در حالی می‌آید که چهره او از سفیدی می‌درخشد» (۶).

نورانی شدن چهره

در روایتی دیگر از ایشان آمده است که «قرائت‌کننده سوره قمر در کتاب آسمانی تورات، سفیدرو نامیده شده است و در روزی که چهره‌ها سفید یا سیاه می‌شود چهره قاری آن سفید و نورانی خواهد شد» (۷).

بهره‌مندی از نعمت‌های بهشتی

از امام صادق (ع) ذکر شده است که «هر کس سوره قمر را بخواند، خداوند او را در حالی از قبرش خارج می‌سازد که بر شتری از شتران بهشتی سوار شده است» (۸).

آثار و برکات خواندن سوره قمر

نوشتن و به همراه داشتن سوره قمر آثار فراوانی دارد که در ادامه آن‌ها را نام می‌بریم.

محبوبیت در نزد مردم

در روایتی از رسول گرامی اسلام آمده است که «هر کس در روز جمعه در هنگام ظهر سوره قمر را نوشته و آن را در زیر عمامه خود بگذارد یا آن را همراه خود قرار دهد در نزد مردم آبرومند و محبوب خواهد شد» (۹).

آسان شدن کارهای سخت

از امام صادق (ع) ذکر شده است که «اگر در ظهر روز جمعه سوره قمر را نوشته و آن را با خود به همراه داشته باشند به اذن خداوند کارهای سخت بر او آسان می‌شود» (۱۰).

سخن پایانی

قمر یکی از سوره‌های قرآن است که در روایاتی از رسول گرامی اسلام و امام صادق (ع) به فضائل و آثار آن پرداخته شده است. از جمله فضیلت‌های خواندن این سوره نورانی شدن چهره در روز قیامت و بهره‌مندی از نعمت‌های بهشتی است. از آثار و برکات نوشتن این سوره نیز در روایات آمده که  موجب آسان شدن کارهای سخت خواهد شد. در این مقاله سوره قمر را معرفی نمودیم و فضائل و آثار آن را ذکر کردیم با توجه به مطالبی که به آن پرداختیم، توصیه می‌شود از فضائل و خواص این سوره بی بهره نمانیم.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص ۶.
  2. خرمشاهی دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۳.
  3. معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۲، ص ۱۶۶.
  4. خرمشاهی، دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۳.
  5. طباطبایی، المیزان، ج۱۹، ص ۵۵.
  6. مجمع‌البیان، ج۹، ص ۳۰۷.
  7. الجامع‌الصغیر، ج۲، ص ۲۳۴.
  8. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۶.
  9. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۲۱۳.
  10. همان.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا