مقالات و یادداشت ها

فضیلت و برکات خواندن سوره نوح

هفتاد و یکمین سوره از قرآن کریم نوح نام دارد که دلیل نامگذاری آن ذکر داستان نوح (ع) در آن است. سوره نوح در مکه بر رسول گرامی اسلام نازل شده و در جزء بیست و نهم قرآن جای دارد. آیات چهارم و بیست و هشتم سوره نوح در مورد تأخیر زمان مرگ و طلب غفران برای خود و مؤمنان از آیه‌های شناخته شده سوره نوح هستند. از فضائل خواندن سوره نوح که در روایات به آن‌ها اشاره شده عطا کردن بهشت است. از خواص قرائت سوره نوح نیز آمده که برای رهایی از زندان مفید است. در ادامه می‌خواهیم سوره نوح را بیشتر بررسی کنیم، با ما همراه باشید.

ویژگی‌های سوره نوح

سوره نوح «در ترتیب نزول هفتاد و یکمین سوره‌ای است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۱). این سوره از« ۲۸ آیه، ۲۲۷ کلمه و ۹۶۵ حرف تشکیل شده و از نظر حجمی در گروه سوره‌های مفصلات قرآن (یعنی سوره‌های نسبتاً کوچک قرآن) قرار دارد.» (۲). سوره نوح به این دلیل که «با سوره ممتحنه از نظر محتوایی تناسب دارد در گروه سوره‌های ممتحنات قرآن نیز آورده‌اند» (۳). محتوای سوره نوح «به داستان حضرت نوح و قوم او اشاره دارد که این قسمت از سرگذشت حضرت نوح در هیچ سوره دیگری از قرآن ذکر نشده است» (۴). از دیگر موضوعات سوره نوح «دعوت به توحید، نقل نصایح حضرت نوح، تأکید بر تقوای الهی، شمارش نعمت‌های خداوند، ذکر اصول عقیدتی و دعاهای آموزنده حضرت نوح است» (۵).

فضیلت‌های خواندن سوره نوح در روایات

در روایاتی از رسول خدا (ص) و امام صادق (ع) به فضائل قرائت این سوره پرداخته شده است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

بهره‌مندی از دعای حضرت نوح

در روایتی از رسول گرامی اسلام آمده است که «هر کس سوره نوح را بخواند از مؤمنانی خواهد بود که دعای حضرت نوح (ع) شامل او خواهد شد» (۶) و آن دعا این است: «پروردگارا! بر من و پدر و مادرم و هر مؤمنی که در خانه من درآید و بر مردان و زنان باایمان ببخشای و بر نابودی ستمگران بیفزای» (۷).

رفتن به بهشت

در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که «هر کسی که ایمان به خدا دارد و کتابش را می‌خواند، قرائت سوره نوح را فراموش نکند. هر بنده‌ای که با امید به پاداش الهی و شکیبایی در راه خدا در نمازهای واجب و مستحب سوره نوح را قرائت کند خداوند او را در خانه‌های نیکوکاران مسکن می‌دهد و سه بهشت از بهشت‌های خود را به او عطا می‌کند و او را با تعداد بسیاری از حوریان بهشتی تزویج خواهد کرد» (۸).

آثار و برکات خواندن سوره نوح

 در روایات ذکر شده که قرائت این سوره آثار فراوانی دارد در ذیل به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

رهایی از زندان

از امام صادق روایت شده که «هر کس سوره نوح را بخواند اگر در بند اسارت و یا زندان باشد راه رهایی او آسان می‌شود و اگر برای سفر باشد در گشایش بر روی او باز می‌شود تا آنکه به خانه بازگردد» (۹).

بهبود وضعیت مالی

امام جواد (ع) در روایتی فرموده‌اند که «برای برطرف شدن بدحالی و وضعیت مالی سخت سوره نوح را به‌طور مداوم قرائت کنند» (۱۰).

برآورده شدن حاجت

مرحوم کفعمی در کتاب مصباح ذکر کرده که « هر کسی بر خواندن سوره نوح مداومت نماید و شب و روز این سوره را قرائت کند و پس از آن در پی حاجتی برود حاجت او برآورده خواهد شد» (۱۱). امام صادق (ع) نیز در این مورد فرموده‌اند که «هر کس بر خواندن سوره نوح مداومت کند قبل از مردن جایگاه خود را در بهشت خواهد دید و اگر هنگام طلب حاجتی این سوره را بخواند به اذن خدا حاجت او برآورده خواهد شد» (۱۲).

برای فرزند دار شدن

از امام محمد باقر نقل شده که «مردی از کمی تعداد فرزند به امام شکایت کرد. امام به او فرمود که سه روز پس از نماز عشاء و صبح ۷۰ مرتبه سبحان‌الله و ۷۰ مرتبه استغفرالله بگوید و این اذکار را به آیات ۱۰ ـ ۱۲ سوره نوح «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّکُمْ إِنَّهُ کَانَ غَفَّارًا» (۱۰)، «یُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَیْکُمْ مِدْرَارًا» (۱۱)، «وَیُمْدِدْکُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِینَ وَیَجْعَلْ لَکُمْ جَنَّاتٍ وَیَجْعَلْ لَکُمْ أَنْهَارًا» (۱۲) ختم کند و در شب سوم با همسرش ارتباط برقرار نماید خداوند به او فرزندی عنایت خواهد کرد» (۱۳).

ختم سوره نوح

آمده که «برای رفع هم و غم در هر روز سوره نوح را بخواند که آثار لطیفی در روح انسان خواهد داشت» (۱۴).

سخن پایانی

سوره نوح یکی از سوره‌های قرآن است که مداومت بر قرائت آن موجب از بین رفتن هم و غم‌های انسان می‌شود. در روایاتی از پیامبر گرامی اسلام و ائمه (ع) آمده که خواندن این سوره موجب تزویج با حوریان بهشتی خواهد شد. از خواص سوره نوح نیز در روایات به بهبود وضعیت مالی و برآورده شدن حاجت اشاره شده است.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. صفوی، سوره نوح، ص ۸۳۰.
  2. همان.
  3. رامیار، تاریخ قرآن، ص ۳۶۰ و ۵۹۶. فرهنگ‌نامه علوم قرآن، ج۱، ص ۲۶۱۲.
  4. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۵، ص ۵۳. خرمشاهی، سوره نوح، ص ۱۲۵۸ ـ ۱۲۵۹.
  5. مجمع‌البیان، ج۱۰، ص ۱۳۰.
  6. نوح، آیه ۲۸.
  7. ثواب‌الاعمال، ص ۱۲۰.
  8. مستدرک‌الوسائل، ج۸، ص ۲۴۶.
  9. الکافی، ج۵، ص ۳۱۶.
  10. المصباح کفعمی، ص ۴۵۹.
  11. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۴۹۵.
  12. طب‌الائمه، ص ۱۳۰.
  13. ثواب‌الاعمال، شیخ صدوق.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا