مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار خواندن سوره صف

سوره صف شصت و یکمین سوره قرآن کریم و از سوره‌های مدنی قرآن به‌شمار می‌رود که در جزء بیست و هشتم جای دارد. در مورد فضیلت سوره صف در روایات آمده که قرائت آن موجب طلب آمرزش و مغفرت در دنیا و همراهی با حضرت عیسی (ع) در قیامت خواهد شد. از آثار آن نیز در روایات ذکر شده که برای ایمنی در سفر مفید است. در این مقاله سعی داریم این سوره را برای شما معرفی و فضیلت‌ها و آثار خواندن سوره صف را ذکر کنیم؛ بنابراین اگر می‌خواهید با این سوره بیشتر آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید.

معرفی سوره صف

دلیل نامیدن سوره صف به این نام این است که «در آیه چهارم آن به صف جهادگران پرداخته است. به سوره صف حواریون و عیسی (ع) نیز گفته‌اند؛ زیرا آیه آخر آن در مورد آنان سخن به میان آورده است. به یاران نزدیک حضرت عیسی (ع) حواریون گفته می‌شد» (۱). سوره صف «در ترتیب نزول سوره صد و یازدهمین است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۲). این سوره« ۱۴آیه، ۲۲۶ کلمه و ۹۶۶ حرف دارد و به این دلیل که با تسبیح خداوند شروع می‌شود، از سوره‌های مسبحات قرآن به‌شمار می‌رود» (۳). سوره صف را در گروه «سوره‌های ممتحنات نیز آورده‌اند؛ چرا که با سوره ممتحنه تناسب محتوایی دارد» (۴). محتوای سوره صف به موضوعاتی چون «دعوت به هماهنگی گفتار و کردار، جهاد، بشارت حضرت مسیح (ع) به ظهور رسول خدا (ص) و اشاره به حواریون حضرت عیسی (ع) می‌پردازد» (۵).

فضائل خواندن سوره صف

از جمله فضائلی که برای خواندن سوره صف در روایات ذکر شده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

طلب آمرزش

در روایتی از پیامبر گرامی اسلام آمده است که «هر کس سوره عیسی (ع) را بخواند، حضرت عیسی (ع) تا زمانی که این سوره را در دنیا قرائت کند بر او درود می‌فرستد و برای او طلب آمرزش و مغفرت می‌کند و در روز قیامت نیز رفیق و همراه حضرت عیسی (ع) خواهند بود» (۶).

قرار گرفتن در صف فرشتگان و پیامبران

از امام محمد باقر نقل شده است که «هر کسی سوره صف را بخواند و آن را در نمازهای واجب و مستحب قرائت کند، خداوند او را همراه با فرشتگان و پیامبران در یک صف قرار می‌دهد» (۷).

آثار و برکات خواندن سوره صف

از جمله آثار و برکات خواندن سوره صف که در روایات به آن‌ها اشاره شده موارد ذیل است.

ایمنی در سفر

در روایتی از رسول گرامی اسلام آمده است که «هر کس در سفرهای خود به‌طور مداوم سوره صف را قرائت کند خداوند او را حفظ می‌کند و از خطرات، دزدان و راهزنان در امان خواهد بود تا به خانه خود برگردد» (۸).

در روایتی دیگر از امام صادق نقل شده است که «هر کس سوره صف را بخواند و در سفرهای خود بر خواندن آن مداومت نماید از خطرات راهزنان ایمن خواهد بود و همواره در حفظ و حراست خداوند است تا به نزد خانواده خود برگردد» (۹).

سخن پایانی

یکی از سوره‌های قرآن که بر اساس روایات خواندن آن فضائل و آثار بی‌شماری دارد، سوره صف است. موضوعیت سوره صف بر محور فضای جهاد و شهادت است زمانی که پیامبر گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله مسلمانان را دعوت به جهاد در راه خدا می‌نمود، سستى عده‌اى از مسلمانان در خصوص جهاد و نیز کوتاهی آنان نسبت به وعده هایی که می‌دادند باعث نزول این سوره شده است.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۵.
  2. معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۲، ص ۱۶۶.
  3. دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۵.
  4. رامیار، تاریخ قرآن، ص ۳۶۰ و ۵۹۶. فرهنگ‌نامه علوم قرآن، ج۱، ص ۲۶۱۲.
  5. طباطبایی، المیزان، ج۱۹، ص ۲۴۸.
  6. مجمع‌البیان، ج۹، ص ۴۵۹.
  7. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۸.
  8. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۳۶۱.
  9. همان.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا