فضیلت و برکات خواندن سوره الرحمن
سوره الرحمن پنجاه و پنجمین سوره از قرآن کریم است که در جزء بیست و هفتم جای گرفته و در مورد مکی و مدنی بودن آن اختلاف وجود دارد. در روایات آمده است که قرائت این سوره موجب ورود به بهشت، رحمت خداوند و شفاعت برای دیگران خواهد شد. از آثار و برکات این سوره نیز ذکر شده که برای آسانی کارها و درمان درد چشم مفید است. در این مقاله برآنیم تا سوره الرحمن را به شما معرفی کنیم و فضائل و آثار و برکات این سوره که در روایات به آنها اشاره شده را ذکر نماییم، با ما همراه باشید.
معرفی سوره الرحمن
دلیل نامگذاری سوره الرحمن بدین نام این است که «با واژه «الرحمن» که یکی از نامهای خداوند است شروع میشود. از دیگر نامهای این سوره آلاء (جمع ألی) بهمعنی نعمتها است؛ چرا که نعمتهای خدا را میشمارد» (۱). بر اساس «روایاتی که از رسول خدا (ص) و ائمه (ع) نقل شده سوره الرحمن را عروس قرآن نامیدهاند» (۲). این سوره تنها سورهای از قرآن است که «پس از بسمالله الرحمن الرحیم با یکی از نامهای خداوند (الرحمن) آغاز میشود» (۳). سوره الرحمن «در ترتیب نزول سوره نود و هفتمی است که بر رسول گرامی اسلام نازل شده است» (۴). این سوره از« ۷۸ آیه، ۳۵۲ کلمه و ۱۶۴۸ حرف تشکیل شده است و از نظر حجمی حدود نیم حزب از قرآن را در بر میگیرد» (۵). «کوچکترین آیه قرآن به غیر از حروف مقطعه آیه ۶۴ سوره الرحمن است» (۶). محتوای این سوره به «نعمتهای دنیوی، برپایی قیامت و نعمتهای اخروی میپردازد» (۷).
فضیلتهای خواندن سوره الرحمن
خواندن سوره الرحمن فضیلت فراوانی دارد، در ادامه به فضیلتهای قرائت این سوره که در روایات ذکر شده، اشاره میکنیم.
توانایی شکرگزاری
در روایتی نقل شده است که «هر کسی سوره الرحمن را بخواند، خداوند به ناتوانی و ضعف او رحم میکند و توانایی شکرگزاری نعمتهای خداوند را به دست میآورد» (۸).
وارد شدن به بهشت
در روایتی از امام صادق (ع) ذکر شده است که «از خواندن سوره الرحمن و عمل به آن غافل نشوید؛ چرا که این سوره در دل منافقان استقرار نخواهد یافت. در روز قیامت خداوند سوره الرحمن را به صورت انسانی در بهترین و خوشبوترین شکل وارد میکند و در جایگاهی که نزدیکتر از آن در نزد خداوند وجود ندارد، خواهد ایستاد و پس از آن خداوند میفرماید: در دنیا چه کسی همیشه تو را میخواند؟ و در پاسخ سوره الرحمن میگوید: ای پروردگار من فلان و فلان و بعد از آن چهره آنان نورانی و سفید میشود و خداوند به این گروه میفرماید: هر کسی را که دوست دارید شفاعت کنید و بعد میگوید: وارد بهشت شوید و هر جایی که دوست دارید، سکونت بگزینید» (۹).
شهید از دنیا رفتن
از امام صادق (ع) نقل شده که « هر کس سوره الرحمن را بخواند و همه جا پس از آیه (فبای الاء ربکما تکذبان) بگوید: (لا بشی من الانک رب اکذب) اگر در آن روز یا شب از دنیا برود، شهید بهشمار میرود» (۱۰).
ساکن در بهشت فردوس
از حضرت زهرا (س) روایت شده است که «کسی که سوره الرحمن را بخواند، در ملکوت آسمانها و زمین ساکن در بهشت فردوس خوانده میشود» (۱۱).
در امان بودن
در روایتی دیگر آمده که « اگر سوره الرحمن در هنگام شب قرائت شود، خداوند دو فرشته را بر او مأمور میکند که تا بامداد و اگر در روز قرائت شود تا شب از او مراقبت میکنند» (۱۲).
آثار و برکات خواندن سوره الرحمن
از جمله آثار و برکات خواندن سوره الرحمن در روایات میتوان موارد زیر را نام برد.
آسانی امور
از پیامبر گرامی اسلام نقل شده است که «هر کسی سوره الرحمن را نوشته و آن را با خود به همراه داشته باشد خداوند هر کار سختی را بر او آسان مینماید» (۱۳).
درمان درد چشم
از امام صادق (ع) نقل شده است که «اگر کسی که دچار درد چشم است، سوره الرحمن را بنویسد و آن را به همراه خود قرار دهد، بهبود خواهد یافت» (۱۴).
بهبود بیماریهای قلب و طحال
کفعمی در المصباح آورده که «اگر سوره الرحمن را نوشته و آن را بشویند و و از آب آن بیاشامند برای بیماریهای قلب و طحال مفید است و اگر نوشته سوره الرحمن را برای درد چشم و نیز بیماری صرع به همراه خود قرار دهند، بهبود مییابند» (۱۵).
آسانی وضع حمل
برای آسانی وضع حمل آیه (سنفرغ لکم ای ها الثقلان فبای الاء ربکما تکذبان) را نوشته و بر پشت زن حامله ببندند و بعد از فارغ شدن آن را باز کنند» (۱۶).
ایمنی از سگ درنده
آمده است که « در زمان برخورد با سگ درنده آیات ۳۳ تا ۳۵ سوره الرحمن «یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ» (۳۳)، «فَبِأَیِّ آلَاءِ رَبِّکُمَا تُکَذِّبَانِ» (۳۴)، «یُرْسَلُ عَلَیْکُمَا شُوَاظٌ مِنْ نَارٍ وَنُحَاسٌ فَلَا تَنْتَصِرَانِ» (۳۵) را قرائت کنند، در برابر آن مصون خواهند شد» (۱۷).
حفاظت از خانه
در روایتی از امام ششم نقل شده است که «هر کس سورههای الرحمن و حشر را در شب بخواند خداوند فرشتهای را بر او میگمارد که تا بامداد مأمور حفاظت از خانه او خواهد بود» (۱۸).
سخن پایانی
سوره الرحمن یکی از سورههای قرآن است که روایات بسیاری در مورد فضیلت خواندن آن ذکر شده است. در روایات آمده که قرائت این سوره موجب نورانی شدن چهره در روز قیامت، شهید از دنیا رفتن و سکونت در بهشت فردوس خواهد شد. از آثار و برکات آن نیز ذکر شده که برای بهبود بیماریهای قلبی و طحال و آسانی وضع حمل مفید است. در این مقاله فضائل و آثار سوره الرحمن را برای شما بیان کردیم، امیدواریم این مطلب برایتان مفید باشد.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پینوشت
- دانشنامه قرآن و قرآنپژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۳.
- سیوطی، الدر المنثور، ج۶، ص ۱۴۰. طبرسی، مجمعالبیان، ج۲۴، ص ۵۴.
- طباطبایی، المیزان، ج۱۹، ص ۹۴.
- معرفت، آموزش علوم قرآن، ج۱، ص ۱۶۶.
- دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۳.
- مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص ۱۷۶.
- مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۲۳، ص ۹۱.
- مجمعالبیان، ج۹، ص ۳۲۶.
- ثوابالاعمال، ص ۱۱۶.
- همان.
- کنزالعمال، ج۲، ص ۲۶۴.
- نورالثقلین.
- تفسیر البرهان، ج۵، ص ۲۳۸.
- همان.
- المصباح کفعمی، ص ۴۵۸.
- درمان با قرآن، ص ۱۰۸.
- خواصالایات، ص ۱۲۸.
- مجمعالبیان.