مقالات و یادداشت ها

فضیلت و آثار و برکات خواندن سوره حدید

سوره حدید پنجاه و هفتمین سوره قرآن کریم است که در مدینه بر رسول خدا (ص) نازل شده و در جزء بیست و هفتم از قرآن جای دارد. در روایات آمده که خواندن سوره حدید موجب در امان بودن از عذاب خداوند و بهره‌مندی از نعمت‌های بهشتی خواهد شد. از آثار و برکات این سوره نیز ذکر شده که برای شجاعت در جنگ و برآورده شدن حاجت مفید است. در این مقاله در تلاشیم تا شما را با سوره حدید آشنا کنیم و فضائل و آثار و برکات آن را ذکر نماییم، پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

معرفی سوره حدید

دلیل نامیدن سوره حدید بدین نام این است که «واژه «حدید» در آیه بیست و پنجم آن ذکر شده است» (۱). «کلمه حدید در این آیه به‌معنی آهن آمده است» (۲). این سوره در «ترتیب نزول سوره نود و چهارمی است که بر رسول خدا (ص) نازل شده است» (۳). سوره حدید «یکی از سوره‌های هفتگانه قرآن است که با تسبیح خداوند شروع می‌شوند» (۴). این سوره از« ۲۹ آیه، ۵۷۶ کلمه و ۲۵۴۵ حرف تشکیل شده است» (۵). محتوای سوره حدید به موضوعاتی چون «توحید، عظمت قرآن، وضع مؤمنان و منافقان در قیامت، دعوت به ایمان و سرگذشت اقوام گذشته کافر، تشویق به انفاق برای جهاد در راه خدا و عدالت اجتماعی می‌پردازد» (۶).

فضائل خواندن سوره حدید

از جمله آثار و برکات قرائت سوره حدید در روایات به موارد زیر اشاره شده است.

نشانه ایمان به خدا

در روایتی از رسول خدا (ص) آمده است که «هر کسی سوره حدید را بخواند از افرادی خواهد بود که به خدا و رسول او ایمان آورده است» (۷).

دارای اسم اعظم خداوند

سوره حدید یکی از سوره‌های قرآن است که احتمال دارد اسم اعظم در آن ذکر شده باشد. رسول گرامی اسلام (ص) به براد بن عازب فرمود: اگر می‌خواهی خداوند را به اسم اعظم او صدا بزنی، ده آیه اول سوره حدید و نیز آیات آخر سوره حشر را بخوان» (۸).

در امان بودن از عذاب خداوند

از امام صادق(ع) نقل شده است که «هر فردی سوره حدید و مجادله را در نمازهای واجب خود قرائت کند و بر خواندن آن مداومت نماید، خداوند او را تا هنگام مرگش هیچگاه عذاب نمی‌دهد و نه خود او و نه خانواده‌اش هیچ بدی نخواهند دید و هیچ فقری به او نمی‌رسد» (۹).

فضیلت و آثار و برکات خواندن سوره حدید

آثار و برکات خواندن سوره حدید

خواندن سوره حدید آثار و برکات فراوانی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

ایمنی از عذاب الهی و آزادی از زندان

در کتاب تفسیر البرهان در مورد آثار و خواص سوره حدید از رسول گرامی اسلام نقل شده است که «هر کس سوره حدید را بخواند خداوند او را از عذاب در امان می‌دارد و و در بهشت به او نعمت می‌بخشد و هر فردی بر خواندن سوره حدید مداومت نماید و زندانی در غل و زنجیر باشد، خداوند راه نجات او را آسان خواهد کرد» (۱۰).

شجاعت در جنگ

آمده است که «هر کس سوره حدید را نوشته و آن را با خود به همراه داشته باشد، در جنگ و درگیری هیچ‌گونه تیر و وسیله فلزی وارد بدن او نمی‌شود و در جنگ دارای قوت قلب و پر دلی خواهد شد و اگر این سوره بر موضعی که آهن یا فلز دیگری بر آن وارد شده باشد، خوانده شود در همان ساعت و بدون درد خارج خواهد شد» (۱۱).

حاجت‌روایی

ذکر شده که « در روز جمعه وضو بگیرد و ۷ مرتبه سوره حدید را قرائت نماید و در آخر این عبارت:« اللهم انی اسألک بعزتک یا عزیز و بقدرتک یا قدیر و بحمتک یا حکیم و برحمتک یا رحمن و بمنّک یا منّان أن تحفظنا بالایمان قائماً قائداً راکعاً و ساجداً و نادماً و یقظهً و حیاً و میّتاً و علی کل حالِ اعوذ بالله من شرّ نفسی و من کلّ ذی شرّ شیاطین الجنّ و الانس و من شرّ کلّ دابه انت آخذُ بَنا میتها انّ ربی علی صراطٍ مستقیم و صلی الله علی محمد و آله اجمعین» را بیان کند» (۱۲).

سخن پایانی

حدید یکی از سوره‌های قرآن کریم است که در روایات آمده اسم اعظم خداوند در آیه‌های ابتدایی آن ذکر شده است؛ همچنین در روایاتی از رسول گرامی اسلام و ائمه (ع) بیان شده است که قرائت این سوره موجب ایمان به خدا و رهایی از فقر خواهد شد. از آثار خواندن این سوره نیز گفته شده که برای رهایی از عذاب الهی و آزادی از زندان مفید است. در این مقاله سوره حدید را معرفی و فضیلت‌ها و آثار و برکات آن را ذکر کردیم با توجه به روایاتی که مطرح شد، توصیه می‌کنیم برای بهره‌مندی از فضائل و آثار این سوره در طول روز آن را قرائت کنید.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. خرمشاهی، دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۴.
  2. قرآن کریم، ترجمه محمد مهدی فولادوند.
  3. معرفت، آموزش علوم قرآنی، ج۲، ص ۱۶۸.
  4. همان.
  5. خرمشاهی، دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی، ج۲، ص ۱۲۵۴.
  6. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۵، ص ۹۱.
  7. مجمع‌البیان، ج۹، ص ۳۸۱.
  8. کنزالعمال، ج۵، ص ۳۹۴.
  9. ثواب‌الاعمال، ص ۱۱۷.
  10. تفسیر البرهان، ج۵، ص ۲۷۷.
  11. همان.
  12. درمان با قرآن، ص ۱۱۲.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا