مقالات و یادداشت ها

فضیلت، آثار و ثواب خواندن سوره عادیات

سوره عادیات صدمین سوره قرآن و یکی از سوره‌های کوچک قرآن است که ۱۱ آیه دارد. این سوره با قسم آغاز می‌شود و مضمون آن در مورد جهادگران، زنده شدن مردگان در روز رستاخیز و ناسپاسی انسان است. از جمله فضیلت‌هایی که در احادیث و روایات برای قرائت این سوره ذکر شده است می‌توان به پاداشی معادل ده برابر حجاج برای قرائت کننده این سوره، محشور شدن با امیرالمؤمنین در روز قیامت و ثواب خواندن نصف قرآن اشاره کرد. از آثار و برکات سوره عادیات نیز در روایات ادای دین و بدهکاری و وسعت رزق و… را ذکر کرده‌اند.

فضیلت‌ قرائت سوره عادیات

 فضیلت‌های بسیاری برای قرائت این سوره از قرآن در روایات و احادیث ذکر شده است که به مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهد شد.

پاداشی بالاتر از حجاج شب عید قربان و ثواب قرائت نصف قرآن

در روایتی از پیامبر (ص) آمده است که «هر کس سوره عادیات را قرائت کند به عدد هر یک از حاجیان شب عید قربان که در «مَزدَلفه» (مشعرالحرام) توقف می‌کنند و در این مکان حضور دارند ده حسنه به او داده خواهد شد» (۱).

 در روایتی دیگر قرائت این سوره را با خواندن نصف قرآن برابر دانسته‌اند. «از رسول خدا (ص) نقل شده است که فرموده‌اند: ثواب خواندن سوره عادیات با ثواب نصف قرآن برابر خواهد بود. (۲).

محشور شدن با امیرالمؤمنین در روز قیامت

در روایتی نیز در مورد فضیلت خواندن سوره عادیات آمده است که مداومت بر خواندن این سوره موجب محشور شدن با امیرالمؤمنین در روز قیامت خواهد شد. «امام صادق (ع) می‌فرماید: هرکس سوره عادیات را تلاوت کند و بر آن مداومت نماید، پروردگار او را در قیامت با امیرالمؤمنین علی (ع) مبعوث می‌نماید و در جمع ایشان و از رفقای این حضرت خواهد بود» (۳). از دیگر فضایل این سوره «همین بس است که در شأن امیرالمؤمنین علی (ع) نازل شده و خداوند در این سوره به پیروزی حضرت علی (ع) در جنگ خبر داده است» (۴).

آثار و برکات قرائت سوره عادیات

از جمله آثار و برکات سوره عادیات می‌توان موارد زیر را نام برد.

پرداخت قرض و بدهی و یافتن گمشده

یکی از آثار قرائت سوره عادیات پرداخت قرض و بدهکاری است. «اگر کسی قرضی داشته باشد و بر خواندن سوره عادیات مداومت کند خداوند او را یاری کرده و قرض خود را به هر اندازه‌ای که باشد ادا خواهد کرد» (۵).

برای یافتن گمشده از مرحوم شهید نقل شده است که «برای یافتن گمشده، بر قرائت سوره عادیات مداومت کنند و اینگونه به یاری پروردگار به مقصود خود خواهند رسید» (۶).

جهت رزق و روزی و رهایی از گرفتاری

در منتخب ذکر شده است که «اگر کسی سوره عادیات را ۱۱۰ بار به عدد نام مبارک امیرالمؤمنین علی (ع) (بر طبق حروف ابجد) بخواند، چون این سوره در شأن حضرت علی (ع) نازل شده است روزیِ او از جایی که فکرش را نمی‌کند و انتظار ندارد به او می‌رسد» (۷).

همچنین از امام صادق (ع) نقل شده است که «هر انسان خائف، گرسنه و تشنه و حیران و یا مدیونی این سوره را بخواند به یاری پروردگار از گرفتاری رها می‌شود» (۸).

دفع چشم نظر و درمان درد کبد

یکی از آثار قرائت سوره عادیات دفع چشم نظر است. «از امام ششم (ع) نقل است که ایشان می‌فرماید: برای دفع چشم نظر و چشم زدن سه بار سوره عادیات تلاوت شود» (۹). در روایتی دیگر «بیان شده است که برای درمان درد کبد سوره عادیات در ظرفی چینی و نو نوشته شود و پس از آن با آب باران ظرف شسته شود و پس از آن مقداری شکر به آن اضافه کنند و بیماری که دچار درد کبد است به مدت سه روز متوالی از آن بنوشد» (۱۰).

سخن آخر

سوره عادیات صدمین سوره قرآن است که با قسم آغاز می‌شود و ۱۱ آیه دارد. این سوره به زنده شدن مردگان درروز رستاخیز و بخل و ناسپاسی انسان می‌پردازد. از جمله فضائلی که برای خواندن این سوره ذکر شده است ثواب قرائت نصف قرآن، خواندن آن برابر با حجاجی است که در شب عید قربان در مشعرالحرام توقف می‌کنند و مبعوث شدن با حضرت علی (ع) است. از دیگر فضیلت‌های این سوره از قرآن این است که در روایات آمده است که این سوره درباره امیرالمؤمنین و گروه مبارز همراه او نازل شده است. از آثار و برکات این سوره در روایات پرداخت بدهی و یافتن گمشده، رزق و روزی و رهایی از گرفتاری، دفع چشم نظر و درمان درد کبد است. با توجه به روایات ذکر شده، پیامبر (ص) و امامان (ع) همواره انسان‌ها را به خواندن این سوره از قرآن کریم توصیه نموده‌اند.

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی‌نوشت
  1. مجمع‌البیان، ج۱۰، ص ۴۲۱.
  2. الدرالمنثور، ج۶، ص ۳۸۳.
  3. وسائل ج۴ ص ۸۹۵.
  4. الخرائج و الحرائج، ج ۱، ص ۱۶۸.
  5. خواص‌الایات، ص ۱۶۱.
  6. مجمع‌الدعوات کبیر، ص ۱۸۹، مصباح، ص ۱۸۲.
  7. منتخب‌الختوم ص ۵۳۲، ختوم و اذکار ج ۱ ص ۱۸۶.
  8. مصباح کفعمی ص ۴۶۱.
  9. خواص‌الایات ص ۱۶۱.
  10. خواص‌القران و فوائده، ص ۱۸۷.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا