گفتگو با نویسنده کتاب بی نمازها خوشبخت ترند؟!
خانم فاطمه دولتی نویسنده کتاب “بی نمازها خوشبخت ترند؟!” از سال ۱۳۹۷ تاکنون با مرکز تخصصی نماز همکاری دارند. دغدغه ایشان در نگارش این کتاب، بررسی شبهات و سوالات درباره نماز و پاسخ به این سوالات با شیوه داستانی، نو و جذاب میباشد در این گفتگو با نویسنده کتاب بی نمازها خوشبخت ترند؟! که توسط روابط عمومی مرکز تخصصی نماز انجام شد. با ما همراه باشید.
چند سال قلم میزنید و چند اثر دارید و چند اثر شما در مورد نماز است؟
من دلبسته نوشتن هستم و این دلبستگی به کودکیام میرسد. به روزهایی که قصه ها را از زبان مادرم میشنیدم و سپس سعی میکردم برای اشیاء و افراد اطرافم داستانی بسازم. دوران مدرسه همیشه با شوق در مسابقات انشاء نماز شرکت میکردم و در دوران نوجوانی هم با شرکت در کلاسهای نویسندگی سعی کردم تا اصول این هنر را بیاموزم. از سال ۹۳ به طور جدی وارد عرصه نگارش شدم و در حال حاضر هفت اثر منتشر شده دارم که کتاب بینمازها خوشبختترند به موضوع نماز میپردازد.
انگیزه شما از نوشتن کتاب با موضوع نماز چه بود؟
در کتاب«وسائل الشیعه» و « مستدرک الوسائل» که شامل تمامی روایات و احادیث فقهی مکتب شیعه است؛ تقریبا نوزده هزار روایت مربوط به نماز وجود دارد، و پیامبرعزیز ما فرمودهاند:«جایگاه نماز در دین، مانند جایگاه سر در بدن است» پس اهمیت نماز بسیار بالاست، اما همواره در ذهن آدمی سوالات و شبهاتی پیرامون چیستی و چرایی و چگونگی نماز وجود دارد. مثلا چرا باید نماز به عربی خوانده شود؟ چر ا نماز شرط قبولی اعمال است و… دغدغه من این بود که تا حدودی به این پرسشها پاسخ دهم تا مخاطب کتاب با دلی قرص و ذهنی آرام و مطمئن نماز بجا بیاورد.
در چند جمله کتاب بی نمازها خوشبخت ترند؟! را معرفی کنید؟
ماجرای این کتاب بررسی شبهات و سوالاتی درباره نماز است که با نگاهی تازه، جذاب و در دنیایی دخترانه نگاشته شده و برای ذهن مخاطب حرف های جدیدی دارد. در این کتاب ما با زبان داستان، که میتوان آن را زبانی مشترک و دوستداشتنی در میان همهی اقشار و سنین دانست به سراغ موضوع نماز رفتهایم تا مخاطب با همذات پنداری با قهرمان هر داستان به راحتی شبهه مطرح شده را درک و پاسخ آن را دریابد.
اگر بخواهید در چند خط ارکان اصلی کتاب را توضیح بدین؟
در بینمازها خوشبختترند ما با چهارده داستان کوتاه رو به رو هستیم. چهارده داستان که هر کدام در فضایی متفاوت از دیگری روایت میشوند و سعی دارند «عقل و دل» مخاطب را با خود همراه کنند. کتاب ۱۳۶ صفحه است.
خاطره ای از نوشتن این کتاب نماز دارید؟
بعد از انتشار هر کتاب، نویسنده چشم انتظار است تا از مخاطب بازخورد بگیرد. حدود دو ماه پس از انتشار کتاب خانمی به من پیام دادند که مادر دو دختر بودند. پیام ایشان سرشار از لطف بود. گویا دو دختر این خانم مدتی از نماز فاصله گرفته بودند، این مادر میگفت با هدیه دادن بینمازها خوشبختترند به دخترانشان علاقهای دوباره به نماز در وجودشان ایجاد شده است. مهر بی پایان مادری که از نماز اول وقت خواندن دخترانش پر از شوق بود، زیباترین خاطره من از نگارش این کتاب است.
مخاطب اصلی این کتاب چه کسانی هستند و بیشتر برای چه اقشاری مفیده است؟
مخاطب اصلی این کتاب نوجوانان ۹ الی ۱۵ ساله دختر است. از آنجایی که قهرمان همهی داستانها دختر هستند من توصیه میکنم تا دختران بینمازها خوشبختترند را بخوانند. چون دنیای هر داستان به دنیای دختران، دغدغهها و مسائل آنها مرتبط است و این خوانش کتاب را برای مخاطبان دختر لذت بخش میکند.
نکته خاصی که خودتان بخواهید به آن اشاره کنید ولی در کتاب شما نیامده؟
الحمدلله با همراهی و همدلی کارشناسانی که سالها در زمینه نماز فعالیت کرده بودند و با درک بالایی که دوستان مرکز از داستان داشتند مجموعه حاضر که جز پیشگامان پاسخ به شبهات با زبان داستان است، مجوعه ای مقبول از آب در آمده. تنوع و گوناگونی قهرمانهای داستان از نظر محیط زندگی، وضعیت اقتصادی، جایگاه اجتماعی و… از مواردی بود که اصرار داشتم در کتاب رعایت شود که به فضل خدا انجام شد.
اگر الان بخواهید این کتاب را بنویسید چه تغییراتی در کتاب ایجاد می کنید و چه خلاء پژوهشی در موضوع بحث شما باقیمانده است؟
در کتاب حاضر نه به دنبال پاسخ عقلی محض بودم و نه به دنبال پاسخیهای سرسری که فقط احساس آدمی را درگیر میکند. بلکه سعی کردهام تا با پاسخی اقناعی مخاطب را از تردید و شبهات دور کنم. اما اکنون که نگاهی دوباره به داستانها دارم به نظرم میشد در بعضی موارد پاسخهای مستدلتری به بدنه داستان افزود.
به نظر شما در حوزه نماز چه موضوعاتی جای کار دارد و باید کار شود؟
ما پژوهشهای بسیاری پیرامون نماز داریم. کتابهای گرانسنگ، مقالات علمی و… اما جای خالی هنر در میان این کتابها حس میشود. اینکه بتوان به تحقیقات و پژوهشها چاشنی، هنر افزود و با زبان داستان، روایت، شعر، نمایشنامه و… به ذهن و قلب مخاطب امروز، خصوصا مخاطب نوجوان و جوان که به شدت تحت تاثیر فضای مجازی است ورود کرد بسیار مهم است. اگر ما بتوانیم این خلاء را برطرف کنیم میتوانیم بیش از پیش ارزش نماز را روشن نماییم.
نوشتن در مورد نماز چه امتیازی دارد و چه سختی هایی؟
مهمترین بخش مسئله در نگارش برای موضوع نماز این است که ما در دام شعار نیافتیم و از کلیشهها به دور باشیم. مخاطب ما هوشمند است پس اگر قرار باشد با گفتن جملات تکراری و بدیهی با او وارد بحث شویم به حتم شکست میخوریم. پس باید بدیع بودن، شگفتی آفرینی و تعلیق را در جای جای کار لحاظ کرده و با شخصیت آفرینی، توصیف صحنه و تصویرسازیهای بکر مخاطب را تا پایان داستان با خود همراه کنیم. شیرینترین قسمت کار پیرامون نماز هم این است که شما یقین دارید برای تک تک لحظاتی که صرف مطلب میکنید اجر معنوی دریافت خواهید کرد که مهترینش آرامش خود نویسنده حین نگارش کار است.
در حوزه انتشار مکتوبات نمازی چه پیشنهادی برای مرکز تخصصی نماز دارید و چه نقدی در این زمینه دارید؟
باید فضا را برای ورود نویسندگانی که دغدغههای مذهبی دارند فراهم کنند. نویسندگان خلاق میتوانند با ورود به این عرصه به کمک اساتید حوزه نماز بیایند و موجب آشتی هر چه بیشتر جامعه با نماز شوند. گاها اساتید و پژوهش گران نحو پرداخت نویسندگان و نوع نگاه آنها به موضوع را نمیپسندند این در حالیست که غیر مستقیم گویی، تصویرسازی و شخصیت پردازی پیش بردن کار لازمه کار هنری است. به نظرم فضا باید برای حضور نویسندگان خوش قلم فراهم شود.