چند دقیقه بعد از اذان صبح نماز بخوانیم؟

یکی از معیارهای اصلی برای خواندن نماز اول اوقات شرعی و اذانی است که از صدا وسیما پخش میشود. اما اخیرا این شبهه بوجود آمد که آیا بلافاصله پس از پخش اذان صبح میتوان نماز خواند؟ و یا اینکه آیا بلافاصله پس از پخش اذان، وارد وقت نماز صبح شده ایم؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم که چند دقیقه بعد از اذان صبح میتوانیم نماز بخوانیم؟
توضیحات اولیه
ملاک ما برای خواندن نماز صبح، یقین به وارد شدن در وقت آن است. پس اگر یقین پیدا کنیم که وقت نماز شده است، می توانیم نماز را از اول اذان شروع کنیم. اما مراجع جانب احتیاط را رعایت کرده و زمان چند دقیقه ای پس از اذان را برای خواندن نماز مشخص کرده اند.
چند دقیقه بعد از اذان صبح نماز بخوانیم؟
طبق نظر عمده مراجع، برای خواندن نماز بهتر است حدود ۸ دقیقه پس از اذانی که از رسانه ها پخش می شود، نماز خواند، البته این قضیه برای خواندن نماز بوده و برای پرهیز از روزه، تنها ملاک، پخش اذان است. یعنی با پخش اذان صبح، دست از غذا خوردن بردارند.
نظر مراجع تقلید برای شروع نماز صبح بلافاصله پس از اذان
اکثریت مراجع تقلید نظر بر این دارند که میتوان همراه با اذان نماز خود را شروع کرد. اما تاخیر چند دقیقه ای بسیار بهتر است و باعث اطمینان در وارد شدن وقت نماز میشود. در ذیل به شرح نظر مراجع در این باره میپردازیم.
- آیت الله خامنه ای: مقتضی است که مومنین محترم، جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح همزمان با شروع اذان صبح از رسانه ها برای روزه امساک نمایند و حدود ۵ الی ۶ دقیقه بعد از اذان، شروع به ادای فریضه صبح نمایند.
- آیت الله مکارم شیرازی: در مورد نماز صبح، احتیاطا ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانید و معیار این است که انسان ظن قوی به دخول صبح پیدا کند هر چند بدون رعایت این احتیاط باشد که معمولا بدون رعایت این احتیاط کمتر یقین حاصل می شود.
- آیت الله شبیری: معیار، اطمینان به طلوع فجر است و این اطمینان در ایران تقریباً با تأخیر هشت تا چهارده دقیقه (بر حسب مناطق و فصول مختلف سال) از اذان رسانه حاصل می گردد. تا پیش از حصول این اطمینان، امساک لازم نیست هرچند احتیاط خوب است؛ در شب های مهتابی (۱۲تا۲۵ ماه قمری)نیز از همین زمان باید امساک کنید اگرچه نماز را باید حدوداً ده دقیقه بعد از این زمان بجا آورید.
سوال از آیت الله مکارم شیرازی در مورد زمان خواندن نماز
نتیجه گیری
در حالت کلی برای پاسخ به این سوال که چند دقیقه بعد از اذان نماز بخوانیم؟ بهترین پاسخ این است که بطور میانگین و احتیاطا حدود ۸ دقیقه صبر کنیم تا از زمان اذان بگذرد و بعد شروع به خواندن نماز کنیم. این تحمل چند دقیقه ای باعث میشود تا بتوان اطمینان پیدا کرد که وارد وقت نماز شده ایم. برای این زمان که در حال صبر هستیم هم، بهترین کار ذکر و یاد خدا، تمرکز ذهنی برای خواندن نماز با حضور قلب و یا خواندن نماز مستحبی و یا قضا میباشد.
همچنین بخوانید: آثار و ثواب نماز صبح
سلام عرض ادب و احترام
طاعات و عبادات قبول باشه ان شاالله
سال نو برشما مبارک و پراز خیرات و برکات الهی در مسیر تنها آرامش.
یه پیشنهاد برای سوالات در مورد اذان صبح بهتر نیست همان چیزی که در کتاب فقه استدلالی میخوانیم.طلوع فجر صادق و کاذب را برای مردم توضیح بدهیم .بیشتر پذیرا باشند وارد بحث علمی میشود و باتوجه به پیشرفت علم بهتر برای مردم جا می افتد.
با تشکر از وقتی که میگذارید.
سلام و احترام و تشکر از نظرتون
تشخیص فجر صادق و کاذب برای عموم مردم کار راحتی نیست + اینکه چون عمدتا در شهر زندگی میکنیم ساختمون های بزرگ و آلودگی هوا و … مانع از تشخیص صحیح فجر کاذب و صادق میشه
برای همین بهترین راه استفاده از زمان اذان صدا و سیما و یا نرم افزارهای اذان گوی مطمئن هست فقط با رعایت زمان احتیاط ۵ الی ۸ دقیقه ای
سلام، پس تکلیف نمازهای صبحی که همزمان با اذان خوانده ایم چه میشود؟
با سلام برای این سوال باید از دفتر مرجع تقلید خودتون سوال بفرمایید اما برا نمونه پاسخ دفتر آیت الله مکارم شیرازی به شرح ذیل است:
اگر برای یادگیری مساله کوتاهی نکرده اید اعمال گذشته صحیح است ولی بعد از این مراقب باشید.
عذر جاهل قاصر پذیرفته است.چون علم به موضوع نداشته
سلام آیامیشود دراین۸ دقیقه ادامه نافله شب را خواند
یااینکه با اذان صبح وقت نمازشب به پایان میرسد؟
سلام بله میشه خوند. فقط با نیت قضا بخونید
باسلام. آیا زمان های درج شده در برنامه باد صبا، با واقعیت یعنی مثلا با لحظه طلوع آفتاب یا غروب آفتاب،اصلا مو نمیزند؟
اگه اختلاف هست، چن ثانیه است تقریبا؟؟تشکر
بطورکلی سعی کنید احتیاطا ۵ الی ۸ دقیقه بعد از اذان(بادصبا و یا صداوسیما) نماز بخونید
اتوبوس ما بسمت مقصد ۵ دقیقه قبل از نماز صبح توقف کرد و کلا ۷، ۸ دقیقه مهلت داد که نماز را ادا کنیم. ما هم بلافاصله با الله اکبر اذان شروع کردیم. آیا باید قضای آن را بخوانیم؟
سلام فک کنم بله
خیر نیازی نیست
۸ دقیقه ای که گفته شده صبر کنید فقط برای احتیاط است
عزیز بسته به اطمینان یا تردید فرد نسبت به دخول وقت نماز [یعنی اینکه اذان شده یا نه] داره. اگه کسی با همون اذان رسانه اطمینان کنه وقت نماز شده میتونه بخونه ولی اگه کسی تردید داشته باشه نمیتونه و فقط یه احتیاط مستحبی نیست.
سلام. وقتتون بخیر. خدا خیرتون بده که سئوالات رو جواب میدید.
همش درمورد نماز صبح فرمودید، نمازهای دیگه چطور؟ نماز ظهر رو میشه همزمان با الله اکبر خوند و پشت سرش هم نماز عصر رو خوند؟ پیشاپیش ممنون از پاسخگوییتون.
سلام و وقت بخیر
ملاک شروع نماز وارد شدن به وقت اون هست
عمده نظر مراجع به تاخیر ۵ – ۸ دقیقه ای بعد اذان صبح هست و برای باقی نماز ها با اذان گفتن میتونید نماز رو بخونید(احتیاطا چند دقیقه ای تحمل کنید تا اذان تموم شه بد نیست) نماز عصر رو هم میتونید پشت سرش بخونید
سلام اگر اذان رو طبق محاسبه موسسه لوا تنظیم کرده باشیم برای نماز و صبح هم طبق همین اذان برای روزه امساک کنیم، با اذان صدا و سیما خوردن و آشامیدن رو متوقف نکنیم تا اذان موسسه لوا، روزه صحیحه یا باطل شده؟
برای روزه قضا
سلام و احترام. با دفتر مرجع تقلیدتون تماس بگیرید
سلام
ی اذان رو نمیتونن سر وقت بگن؟ من همیشه با الله اکبر نماز میخونم. رسانه ها ۵ دقیقه دیرتر اذان بگن
چ مسخره بازی در میارن با دین مردم بازی میکنن
اگر شک دارین دیرتر بگین چ کاریه زود بگین بعد بگین دیرتر بخونید !
سلام و عرض ادب
اولا گفتن سر وقت اذان رو که دارن میگن ولی شرایط برای فردی ک تو شرقی ترین قسمت ی شهر بزرگ هست با اونی که تو غربی ترینش هست متفاوته. صداوسیمام نمیتونه ک بگه مثلا نیمه شرقی برفرض فلان زمان و نیمه غربی فلان زمان نماز بخونه. ی میانگین کلی میگیره نسبت به شهر
دوما: دیرتر گفتن هم مثلا تو همین ماه رمضون اگر دیرتر بگن شما تا آخرین لحظه میخورید و عملا روزه تون چون از وقت اذان گذشته صحیح نمیشه
سوما: ما صدا و سیما نیستیم که به ما میگید سر وقت بگید :D ما صرفا احکام وقت پیشنهادی مراجع رو جمع آوری کردیم و خدمتتون بازگو میکنیم
عزیزجان منظور من شما نبودین ک روی صحبتم مثل جملات قبلم با مسولان مربوطه بود !
اما مردم ک خبر ازین جزییات ندارن پس بهتره بزارن شرق و غرب ک طلوع کرد اذان رو پخش کنند تا خاطر همه جمع باشه
پیروز باشید
اون هم مشکلات فراوان دیگه ای داره
باز هم ما در خدمتیم
خب اگه حتی بدون یک دقیقه اختلاف بخوان اذان بگن هم خیلی سخته. هم مردم همه که ساعتهاشون دقیق نیست ممکنه اذان صبح رد بشه و همچنان درحال خوردن سحری باشند. اینه که زودتر اذان صبح را میگن از باب احتیاط برای خراب نشدن روزه مردم. و چند دقیقه بعد هم میتوان نماز صبح را خواند.