احکام نماز

چند دقیقه بعد از اذان صبح نماز بخوانیم؟

یکی از معیارهای اصلی برای خواندن نماز اول اوقات شرعی و اذانی است که از صدا وسیما پخش میشود. اما اخیرا این شبهه بوجود آمد که آیا بلافاصله پس از پخش اذان صبح میتوان نماز خواند؟ و یا اینکه آیا بلافاصله پس از پخش اذان، وارد وقت نماز صبح شده ایم؟ با ما همراه باشید تا در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم که چند دقیقه بعد از اذان صبح میتوانیم نماز بخوانیم؟

توضیحات اولیه

ملاک ما برای خواندن نماز صبح، یقین به وارد شدن در وقت آن است. پس اگر یقین پیدا کنیم که وقت نماز شده است، می توانیم نماز را از اول اذان شروع کنیم. اما مراجع جانب احتیاط را رعایت کرده و زمان چند دقیقه ای پس از اذان را برای خواندن نماز مشخص کرده اند.

چند دقیقه بعد از اذان صبح نماز بخوانیم؟

طبق نظر عمده مراجع، برای خواندن نماز بهتر است حدود ۸ دقیقه پس از اذانی که از رسانه ها پخش می شود، نماز خواند، البته این قضیه برای خواندن نماز بوده و برای پرهیز از روزه، تنها ملاک، پخش اذان است. یعنی با پخش اذان صبح، دست از غذا خوردن بردارند.

البته این موضوع بیشتر بخاطر رعایت جانب احتیاط بوده و میتوان با پخش اذان صبح، نماز خواندن را شروع کرد.

چند دقیقه بعد از اذان صبح نماز بخوانیم؟

نظر مراجع تقلید برای شروع نماز صبح بلافاصله پس از اذان

اکثریت مراجع تقلید نظر بر این دارند که میتوان همراه با اذان نماز خود را شروع کرد. اما تاخیر چند دقیقه ای بسیار بهتر است و باعث اطمینان در وارد شدن وقت نماز میشود. در ذیل به شرح نظر مراجع در این باره میپردازیم.

  • آیت الله خامنه ای: مقتضی است که مومنین محترم، جهت رعایت احتیاط در مورد امساک روزه و وقت نماز صبح همزمان با شروع اذان صبح از رسانه ها برای روزه امساک نمایند و حدود ۵ الی ۶ دقیقه بعد از اذان، شروع به ادای فریضه صبح نمایند.
  • آیت الله مکارم شیرازی: در مورد نماز صبح، احتیاطا ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانید و معیار این است که انسان ظن قوی به دخول صبح پیدا کند هر چند بدون رعایت این احتیاط باشد که معمولا بدون رعایت این احتیاط کمتر یقین حاصل می شود.
  • آیت الله شبیری: معیار، اطمینان به طلوع فجر است و این اطمینان در ایران تقریباً با تأخیر هشت تا چهارده دقیقه (بر حسب مناطق و فصول مختلف سال) از اذان رسانه حاصل می گردد. تا پیش از حصول این اطمینان، امساک لازم نیست هرچند احتیاط خوب است؛ در شب های مهتابی (۱۲تا۲۵ ماه قمری)نیز از همین زمان باید امساک کنید اگر‌چه نماز را باید حدوداً ده دقیقه بعد از این زمان بجا آورید.

سوال از آیت الله مکارم شیرازی در مورد زمان خواندن نماز

پرسش :آیا میتوان‌ هنگام اذان صبح نماز را خواند یا باید صبر نمود؟ درصورتی‌که باید چند دقیقه صبر نماید اگر مسجدی یا شخصی نماز را هنگام اذان شروع نمود، تکلیف چیست؟
پاسخ :در مورد نماز صبح، احتیاطاً ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانید و معیار این است که انسان ظن قوی به دخول صبح پیدا کند هرچند بدون رعایت این احتیاط باشد که معمولاً بدون رعایت این احتیاط کمتر یقین حاصل می‌شود.
پرسش :آیا هم‌زمان با شروع اذان (گفتن الله‌اکبر) می‌توانیم نماز بخوانیم؟
پاسخ :هنگام شروع اذان، می‌توانید نماز را شروع کنید اما در مورد نماز صبح، احتیاطاً ۵ دقیقه بعد از تمام شدن اذان، نماز بخوانید.

نتیجه گیری

در حالت کلی برای پاسخ به این سوال که چند دقیقه بعد از اذان نماز بخوانیم؟ بهترین پاسخ این است که بطور میانگین و احتیاطا حدود ۸ دقیقه صبر کنیم تا از زمان اذان بگذرد و بعد شروع به خواندن نماز کنیم. این تحمل چند دقیقه ای باعث میشود تا بتوان اطمینان پیدا کرد که وارد وقت نماز شده ایم. برای این زمان که در حال صبر هستیم هم، بهترین کار ذکر و یاد خدا، تمرکز ذهنی برای خواندن نماز با حضور قلب و یا خواندن نماز مستحبی و یا قضا میباشد.

همچنین بخوانید: آثار و ثواب نماز صبح 

Related Articles

۱۱ Comments

  1. سلام عرض ادب و احترام
    طاعات و عبادات قبول باشه ان شاالله
    سال نو برشما مبارک و پراز خیرات و برکات الهی در مسیر تنها آرامش.
    یه پیشنهاد برای سوالات در مورد اذان صبح بهتر نیست همان چیزی که در کتاب فقه استدلالی میخوانیم.طلوع فجر صادق و کاذب را برای مردم توضیح بدهیم .بیشتر پذیرا باشند وارد بحث علمی میشود و باتوجه به پیشرفت علم بهتر برای مردم جا می افتد.
    با تشکر از وقتی که می‌گذارید.

    1. سلام و احترام و تشکر از نظرتون
      تشخیص فجر صادق و کاذب برای عموم مردم کار راحتی نیست + اینکه چون عمدتا در شهر زندگی میکنیم ساختمون های بزرگ و آلودگی هوا و … مانع از تشخیص صحیح فجر کاذب و صادق میشه
      برای همین بهترین راه استفاده از زمان اذان صدا و سیما و یا نرم افزارهای اذان گوی مطمئن هست فقط با رعایت زمان احتیاط ۵ الی ۸ دقیقه ای

    1. با سلام برای این سوال باید از دفتر مرجع تقلید خودتون سوال بفرمایید اما برا نمونه پاسخ دفتر آیت الله مکارم شیرازی به شرح ذیل است:
      اگر برای یادگیری مساله کوتاهی نکرده اید اعمال گذشته صحیح است ولی بعد از این مراقب باشید.

  2. باسلام. آیا زمان های درج شده در برنامه باد صبا، با واقعیت یعنی مثلا با لحظه طلوع آفتاب یا غروب آفتاب،اصلا مو نمیزند؟
    اگه اختلاف هست، چن ثانیه است تقریبا؟؟تشکر

  3. اتوبوس ما بسمت مقصد ۵ دقیقه قبل از نماز صبح توقف کرد و کلا ۷، ۸ دقیقه مهلت داد که نماز را ادا کنیم. ما هم بلافاصله با الله اکبر اذان شروع کردیم. آیا باید قضای آن را بخوانیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button