آموزش نماز

طریقه خواندن نماز جعفر طیار و فضیلت آن

نماز جعفر طَیّار که به آن نماز تسبیح یا نماز حَبْوه نیز میگویند، از نمازهای مستحبی و دارای فضیلت بسیار زیادی میباشد. از آثار این نماز میتوان به آمرزش گناهان، برآورده شدن حاجات و حل مشکل ازدواج اشاره نمود. این نماز را پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله) به برادر حضرت علی(علیه السلام) بنام جعفر طیار، هنگام بازگشتِ جعفر بن ابی طالب از حبشه برای قدردانی از زحماتش، به عنوان هدیه و پاداشی به او تعلیم داد، به همین دلیل این نماز بدین نام مشهور شد.

نماز جعفر طیار چگونه خوانده میشود؟

نماز جعفرطیار مجموعا ۴ رکعت و دارای دو نماز دو رکعتی میباشد. در هر رکعت

  • بعد از حمد و سوره : ۱۵ بار
  • در رکوع پس از ذکر رکوع: ۱۰ بار
  • هنگام ایستادن از رکوع: ۱۰ بار
  • در سجده اول پس از ذکر سجده: ۱۰ بار
  • هنگام سر برداشتن از سجده اول: ۱۰ بار
  • در سجده دوم پس از ذکر سجده: ۱۰ بار
  • هنگام سر برداشتن از سجده دوم: ۱۰ بار

تسبیجات اربعه «سُبْحَانَ اللهِ ، وَ الْحَمْدُ لِلهِ ، وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ ، وَ اللهُ أَکْبَر»  را میگوییم، در رکعت دوم نیز بعد از سر برداشتن از سجده دوم و ۱۰ بار گفتن تسبیحات اربعه، تشهد و سلام را میگوییم. و نماز دوم را نیز به همین شرایط میخوانیم.

امام رضا(علیه السلام) توصیه فرمودند که : پس از سوره حمد در رکعت اول سوره زلزال، در کعت دوم سوره عادیات، در رکعت سوم(رکعت اول از نماز دوم) سوره نصر و در رکعت چهار(رکعت دوم از نماز دوم) سوره توحید خوانده شود.

مستحب است در سجده دوم رکعت دوم، بعد از تسبیحات بگوید:

سُبْحانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَالْوَقارَ، سُبْحانَ مَنْ تَعَطَّفَ بِالْمَجْدِ وَتَکَرَّمَ بِهِ، سُبْحانَ مَنْ لَایَنْبَغِى التَّسْبِیحُ إِلّا لَهُ، سُبْحانَ مَنْ أَحْصىٰ کُلَّ شَىْءٍ عِلْمُهُ، سُبْحانَ ذِى الْمَنِّ وَالنِّعَمِ، سُبْحانَ ذِى الْقُدْرَهِ وَالْکَرَمِ، اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُکَ بِمَعاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِکَ، وَمُنْتَهَى الرَّحْمَهِ مِنْ کِتابِکَ، وَاسْمِکَ الْأَعْظَمِ وَکَلِماتِکَ التَّامَّهِ الَّتِى تَمَّتْ صِدْقاً وَعَدْلاً، صَلِّ عَلىٰ مُحَمَّدٍ وَأَهْلِ بَیْتِهِ، وَافْعَلْ بِى کَذا وَکَذا.

علاوه بر این، علامه مجلسی در کتاب زاد المعاد از مفضل بن عمر از امام صادق (ع) دعایی را روایت نموده که بعد از نماز جعفر در حال سجده برای برآورده شدن حاجات خوانده می‌شود. ای مفضل هر‌گاه تو را حاجتی ضروری بوده باشد نماز جعفر را بجای آور، سپس این دعا را بخوان و حاجت خود را از خداوند طلب کن که برآورده می‌شود ان شاء الله تعالی.

پس از نماز دست‌ها را بلند کرده و خدا را اینگونه بخوان: «یا رَبِّ یا رَبِّ یا رَبِّ…» تا نفس قطع شود، سپس «یا رَبّاهُ یا رَبّاهُ یا رَبّاهُ…» تا نفس قطع شود، سپس «رَبِّ رَبِّ رَبِّ…» تا نفس قطع شود، سپس «یا اَللّهُ یا اَللّهُ یا اَللّهُ…» تا نفس قطع شود، سپس «یا حَیُّ یا حَیُّ یا حَیُّ…» تا نفس قطع شود، سپس «یا رَحیمُ یا رَحیمُ یا رَحیمُ…» تا نفس قطع شود، سپس «یا رَحمانُ یا رَحمانُ یا رَحمانُ…» هفت مرتبه، «یا اَرحَمَ الرّاحِمینَ» هفت مرتبه. سپس بگو: اَللَّهُمَّ إِنِّی أَفْتَتِحُ الْقَوْلَ بِحَمْدِک، وَ أَنْطِقُ بِالثَّنَاءِ عَلَیک، وَ أُمَجِّدُک وَ لَا غَایهَ لِمَدْحِک، وَ أُثْنِی عَلَیک وَ مَنْ یبْلُغُ غَایهَ ثَنَائِک وَ أَمَدَ مَجْدِک، وَ أَنَّی لِخَلِیقَتِک کنْهُ مَعْرِفَهِ مَجْدِک، وَ ‌ایُّ زَمَنٍ لَمْ تَکنْ مَمْدُوحاً بِفَضْلِک، مَوْصُوفاً بِمَجْدِک عَوَّاداً عَلَی الْمُذْنِبِینَ بِحِلْمِک، تَخَلَّفَ سُکانُ أَرْضِک عَنْ طَاعَتِک فَکنْتَ عَلَیهِمْ عَطُوفاً بِجُودِک، جَوَاداً بِفَضْلِک عَوَّاداً بِکرَمِک، یا لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ الْمَنَّانُ ذُو الْجَلَالِ وَ الْإِکرَامِ.

طریقه خواندن نماز جعفر طیار و فضیلت آن

اگر وقت کافی برای خواندن نماز جعفر طیار نداشته باشیم چه کنیم؟

اگر زمان کافی برای خواندن این نماز نبود و میل به خواندن آن داشتیم میتوانیم نماز را بدون ذکر تسبیحات اربعه بخوانیم و پس از اتمام نماز، وقتی مشغول به کار هستیم، حتی اگر در حال راه رفتن باشیم، ۳۰۰ مرتبه تسبیحات اربعه را بخوانیم.

امام صادق (علیه السلام) می‌فرمود: هر کسی عجله دارد، می‌تواند نماز جناب جعفر را بدون تسبیحات اربعه بخواند، سپس تسبیحات را در حالی که به دنبال کارهای خود می‌رود بگوید.( وسائل‏الشیعه ،ج ۸ ،ص ۶۰)

زمان خواندن نماز جعفر طیار

بهترین زمان برای خواندن نماز جعفر طیار، در ابتداى روز جمعه هنگام طلوع خورشید می باشد، هرچند در دیگر اوقات شب و روز و در طول هفته نیز مى توان آن را خواند.

در بین علماء نیز مشهور است که میتوان آن را به جای نوافل شب و روز خواند.

ابو بصیر از امام صادق (علیه السّلام) نقل می‌کند که: در هر زمان از شب یا روز که خواستی، نماز جعفر را بخوان. اگر خواستی نماز جعفر را در شب بخوان و آن را بخشی از نمازهای نافله‌ شب خود قرار بده، و اگر خواستی این نماز را در روز بخوان و آن را بخشی از نمازهای نافله‌ روز خود قرار بده.

فضیلت و ثواب نماز جعفر طیار

بدون شک این نماز از نمازهای پر فضیلت بوده و بعد از نماز های نافله روزانه، بنابر مستندات این نماز ثواب بسیار زیادی برای فرد دارد.

  1. مرحوم علّامه‌ی مجلسی در ربیع الاسابیع نوشته است: بعد از نوافل روز و شب ، نمازی به حسب صحّت سند و کثرت ثواب به این نماز نمی‌رسد.
  2. اسحاق بن عمّار از امام صادق (علیه السّلام) سۆال نمود: اگر کسی نماز جعفر را بخواند، آیا خداوند همان ثوابی که رسول خدا صلّی الله علیه وآله برای جعفر بیان نمود، برای این فرد نیز می‌نویسد؟ فرمود: به خدا قسم بله
  3. امام صادق (علیه السّلام) فرمود: هر کس هر روز نماز جعفر را بخواند، کارهای بد برای او نوشته نمی شود، و به ازای هر تسبیحی که در نماز بگوید، برای او حسنه‌ای نوشته می‌شود، و درجه‌ی وی در بهشت بالا میرود.
  4. علاوه بر این ابراهیم بن ابى البلاد نقل می‏کند که از امام رضا (علیه السّلام) ثواب نماز جعفر طیار را پرسیدم، فرمود: اگر گناهان کسی که این نماز را می‌خواند به تعداد شن‌هاى بیابان و به مقدار کف دریا باشد، خداوند وی را مى ‏آمرزد! سپس ابراهیم گفت: پرسیدم: این آمرزش، اختصاص به شیعیان دارد؟ فرمود: بله، اختصاص به شما دارد.
  5. همچنین ابوحمزه‌ی ثمالی از امام باقر (علیه السّلام) نقل می‌کند که فرمود: رسول خدا(صلّی الله علیه وآله ) به جعفر بن ابی طالب فرمود: آیا نمی‌خواهی به تو نمازی را یاد دهم که اگر بخوانی ـ و مقدار گناهان تو به تعداد ریگ بیابان و کف دریا باشد ـ آمرزیده شوی؟ عرض کرد: بله ای رسول خدا و سپس این نماز را آموخت.
  6. امام باقر (علیه السّلام) به ابوحمزه‌ی ثمالی فرمود: در هر رکعت نماز جعفر، ۷۵ مرتبه تسبیحات خوانده می‌شود که جمعاً می‌شود ۳۰۰ تسبیح در چهار رکعت. خداوند این تسبیحات را مضاعف کرده، و به ازای آن، برای تو دوازده هزار حسنه می‌نویسد که هر حسنه معادل کوه احد و بزرگتر از آن می‌باشد.

ماجرای نماز جعفر طیار چیست و چرا به این نام مشهور شده است؟

جعفر طیار، از نخستین افرادی بود که به پیامبر(صلی الله علیه و آله) و دین اسلام ایمان آورده بود. او سرپرستی گروهی از مسلمانان که به دستور پیامبر (صلی الله علیه و آله) از مکه به حبشه مهاجرت کرده بودند، را بر عهده داشت. این نماز بدین جهت که هدیه ای از جانب پیامبر(ص) به جعفر بود، نماز جعفر طیار یا نماز حَبوَه (به معنی مالی که بدون منت و چشم داشت بخشیده میشود) معروف شد.

وقتی جعفر به حضور رسول خدا(صلى الله علیه وآله) رسید، پیامبر بسیار خوشحال شد و میان دو چشمان جعفر را بوسید و فرمود: اى جعفر! آیا به تو هدیه اى بدهم؟ عرض کرد: بله، یا رسول اللّه(صلى الله علیه وآله)! عمده مردم حاضر در آنجا فکر کردند، که حضرت مى خواهد طلا یا نقره به او هدیه دهد.

پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: عملى را به تو بیاموزم که اگر هر روز یا هر ماه و یا هر سالى یک بار به انجامش توفیق یابى، امید است که خداوند گناهانت را ببخشد، سپس این نماز را به وى آموخت.

طریقه خواندن نماز جعفر طیار و فضیلت آن

نماز جعفر طیار و رفع مانع ازدواج از نظر آیت الله بهجت

آیت‌الله بهجت (رحمه‌الله) در موارد بسیاری که مردم برای مشکلات مانند: پیدا کردن شغل مناسب، مشکلات ازدواج و… راه ‌حلی می‌خواستند، آنها را به خواندن نماز جعفر طیار راهنمایی میکرد. سپس میگفت: نماز جعفر را به ترتیب و با دعایی که در کتاب زادالمعاد آمده است بخوانید.

علاوه بر این فرمود: بعد از نماز و ادعیۀ آن به سجده روید و با چشم گریان اگرچه با قطرۀ اشکی که چشم تَر شود اشک بریزید و حاجتتان را بخواهید.

ثواب نماز جعفرطیار از نظر علامه مجلسی

علامه مجلسی نیز جزو عالمانی میباشد که تاکید بسیاری بر خواندن نماز جعفر طیار دارد. وی در کتاب زادالمعاد خود نوشته است: پس از نوافل یومیه، نمازی مانند این نماز به‌ لحاظ سند و زیادی ثواب نیست. علاوه بر این در بخشی دیگر از کتاب خود اشاره کرده که: « مشهور بین علما این است که می‌توان نماز جعفر را به‌جای نوافل یومیه خواند و ثواب هر دو برای او ثابت است. »

آیا میتوان ثواب نماز جعفر طیار را به اموات یا کسی هدیه کرد؟

بله،این نماز را میتوان به نیابت از اموات و شهدا خواند و یا ثوابش را به آنها هدیه کرد. هدیه کردن ثواب عمل به روح اموات و شهدا، هم باعث میشود درجات آنها در آن دنیا بیشتر شود و هم ثواب خود انسان را بیشتر میکند.

آیا نماز جعفر طیار قنوت دارد؟

عمل قنوت در نماز های واجب نیز مستحب بوده و در این نماز هم مستحب است که پس از رکعت دوم و بعد از حمد و سوره و ۱۵ ذکر تسبیحات اربعه، عمل قنوت را برجای آورید.

نوشته های مشابه

۴۶ دیدگاه

  1. ممنونم
    خیلی خوب توضیح دادین
    سوالم این بود که توی رکوع و سجده خود ذکر رکوع و سجده هم گفته بشه علاوه بر تسبیحات اربعه؟
    که توی توضیح سایت شما موجود بود
    ممنونم.
    ان‌شاءالله حاجت‌روا باشیم.

      1. با سلام.جواب سوال ایشون رو که سوال منم هست نفرمودین. آیا به هنگام رکوع و سجده ذکر رکوع و سجده گفته می‌شود یا اینکه ذکر تسبیحات به جای آن ها گفته می شود

        1. سلام و احترام ایشون گفتن که “که توی توضیح سایت شما موجود بود” و جواب سوالشون رو گرفتن
          هنگام رکوع و سجده اول ذکر رکوع و سجده رو میگید و بعد ذکر تسبیحات

  2. سلام عرض ادب
    ببخشید من امروز این نماز رو از روی سایت شما درکنار ضریح مطهر امامزاده صالح و در روز جمعه شب اول ماه رجب و میلاد امام محمد باقر خواندم و ثوابش رو به آقا امامزاده صالح هدیه کردم . که قطعا شمام در ثواب این کار سهیم هستید اگر خداوند بپذیرد.
    فقط سوالم اینه که بین دونماز اشکالی داره اگر مجبور شدیم دوسه کلمه جواب بدیم ؟؟
    و آیا شک در تعداد ذکرها رو میشه بعد از نمازها ادا کرد و اضافه تر گفت ؟؟؟
    ممنونم از پاسخگویی و راهنماییتون .

    1. سلام و احترام و التماس دعا
      نظر آیت الله سیستانی در مورد شک در تعداد ذکرها: اگر انسان بعضی از تسبیحات یا تمام آن را در محلّی از نماز فراموش کند و در محلّ دیگر متذکّر شود، علاوه بر انجام تسبیحات مربوط به همان محل، رجاءً تسبیحات فراموش شده محلّ قبلی را نیز تدارک نماید و اگر بعد از نماز یادش بیاید رجاءً تسبیحات فراموش شده را قضا نماید.
      در حالت کلی اونطوری که متوجه شدم بله میتونید بگید به نیت جبران تعداد مونده
      در مورد دوسه کلمه بین دو نماز هم موردی پیدا نکردم و خوب رد شده ان شالله که قبوله(اما بعد از این سعی بشه چیزی گفته نشه)

  3. سلام . چنانچه پس از رکوع ذکرها فراموش شود آیا میتوان پس از نماز ذکرهای نگفته را ادا کرد ؟ آیا نماز صحیح است ؟

    1. سلام فقط ی مورد حکم در مورد سوالتون پیدا کردم
      نظر آیت الله سیستانی در مورد شک در تعداد ذکرها: اگر انسان بعضی از تسبیحات یا تمام آن را در محلّی از نماز فراموش کند و در محلّ دیگر متذکّر شود، علاوه بر انجام تسبیحات مربوط به همان محل، رجاءً تسبیحات فراموش شده محلّ قبلی را نیز تدارک نماید و اگر بعد از نماز یادش بیاید رجاءً تسبیحات فراموش شده را قضا نماید.

      1. سلام علیکم.
        لطفاً عبارات عربی را کاملاً تصحیح کنید، چون همه مردم که بندگان خدا ادبیات عرب بلد نیستند، این عبارات را به همین شکل اشتباه می‌خوانند.
        عبارت «وَ‌ای زَمَنٍ لَمْ تَکنْ مَمْدُوحاً بِفَضْلِک» باید اینطور باشد: «وَ ‌ایُّ زَمَنٍ لَمْ تَکنْ مَمْدُوحاً بِفَضْلِک»

        1. سلام و احترام
          تشکر از نظر شما و حرکه گذاری عبارتی که گفتید انجام شد .(داخل پرانتز عبارت صجیح بود فقط حرکه گذاری چند تا حرف انجام نشده بود.)

      2. ظاهرا روایت از امام صادق علیه السلام است که اگر عجله دارید، نماز جناب جعفر را بدون تسبیحات اربعه بخوانید و پس از پایان نماز، ۳۰۰ مرتبه تسبیحات اربعه بگید.
        اطفا در صورت صحت این روایت آن را در متن توضیحات نماز جناب جعفر قرار دهید

  4. با عرض سلام و خسته نباشید سوالی داشتم امید مرا راهنمایی کنید
    از اینکه چند بار تلاش کردم نماز جعفر طیار را بخوانم ولی اشتباه میکنم . امکان دارد نماز را بصورت عادی ادا کنم بعد سه صد مرتبه تسبحات بگویم؟

    1. سلام و احترام
      اون مدلی که فرمودید هم میشه خوند . معمولا وقتی که فرد وقت نداره میگن نماز رو معمولی بخونید و بعد تسبیحات رو بگید. اگر اشتباه میکنید اونطوری بخونید بعد تسبیحات رو بگید
      ولی به عنوان راه حل میتونید سایت رو باز کنید و اون قسمت اصلی جلو چشمتون بذارید(اوایل برای راحتی میتونید حتی نشسته بخونید) و هر بار چشمتون بیفته به صفحه گوشی اونوق یادآوری میشه که کجا چه تعداد ذکر بگید و اشتباه نمیکنید و بعد از یکی دوبار خوندن عادت میکنید.

  5. سلام و درود
    رویس سبز بهار تقدیم نگاهای زیباتون
    بنده تازه اولین بار بعد۲۴ سال خوندم
    متشکرم از شما بنده ب نیت ازدواج خوندم
    التماس دعا ازشما بزرگان

    1. سلام با آروزی قبولی طاعات و عباداتتون
      من اصلا از گفتن تسبیحات سردرنیاوردم
      در هر رکعت یک تسبیح سبحان الله والحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر گفته میشود
      هرجور حساب کردم اخرش نتونستم ۳۰۰رو بدست بیاورم

      1. سلام در هر رکعت مجموعا ۷۵ تا ذکر تسبیحات داریم، ۴ تا رکعته یعنی ۴ ضرب در ۷۵ برابر است با ۳۰۰
        محل و تعداد تسبیحات اربعه هم در متن گفته شده

    1. هر کسی عجله دارد، می‌تواند نماز جناب جعفر را بدون تسبیحات اربعه بخواند، سپس تسبیحات را در حالی که به دنبال کارهای خود می‌رود بگوید.( وسائل ‏الشیعه ،ج ۸ ،ص ۶۰)

  6. با سلام
    اینکه تو رکعت اول نماز اول بعد حمد باید سوره زلزال رو بخونیم یا فقط ت هردوتاش حمد و سوره رو بخونیم کافیه ؟!
    ببخشید میتونم مثل بقیه نماز ها قنوت هم بگیریم ؟!

    1. پس از سوره حمد در رکعت اول سوره زلزال، در کعت دوم سوره عادیات، در رکعت سوم(رکعت اول از نماز دوم) سوره نصر و در رکعت چهار(رکعت دوم از نماز دوم) سوره توحید خوانده شود.

      بله میتونید قنوت بگیرید

  7. با سلام
    نماز جعفر طیار چه نیتی باید بگیم مثل میتونیم بگیم نماز جعفر طیار میخانم به نیت ازدواج یا جذب کسی یا هر نیتی قربته اله الله ؟!
    و اینکه فقط باید در اخرش تشهد و سلام بگیم یا بعد دو رکعت اول؟!
    و سوال بعدیم اینه که ت سایت نوشته بعد حمد و سوره تسبیحات اربعه گفته تو یکیشم بعد حمد سوره زلزال رو میخونه هر کدوم رو بخونیم فرقی نداره؟!

    1. سلام
      نیت: نماز جناب جعفر میخونم قربه الی الله
      در اخر هر دوتا نماز دو رکعتی تشهد و سلام داریم
      سوره زلزال پیشنهاد میشه ولی سوره دیگه ای هم بخونید اوکیه

  8. سلام وقت به خیر ۲ تا سوال دارم اول اینکه در رکوع و سجود باید اول ذکر خود سجده و رکوع( سبحان ربی ….) را بخوانیم بعد ذکر تسبیحات اربعه رو بخوانیم ؟
    سوال دومم اینه که وقتی سر از رکوع یا سجود بر داشتیم اول ذکر الله اکبر رو باید بگوییم و بعد ذکر تسبیات رو بگوییم یا نه وقتی ذکر مثلا سجده را خواندیم و نشستیم ذکر تسبیحات رو بخوانیم بعد ذکر الله اکبر را بگوییم

  9. با سلام.من هر شب ساعت ۱شب نماز جعفر طیار صلوات الله علیه رو میخوانم.آیا میتوانم به جز شب،روز هم بخوانم؟؟یعنی روزی دو بار

  10. سلام وقتتون بخیر
    من اوایل و حتی تا همین دیشب با توجه به اینکه قبلا جایی خونده بودم که چهار رکعت این نماز ، اصلا توضیح نداده بود که دوتا دو رکعتی و من تا همین دیشب این نماز رو چهار رکعتی خوندم :(
    قبول نیست؟ من حتی بلد نبودم و نمیدونستم که باید ذکر نماز رو بگیم ؟ یا وسط نماز من یادم امد ذکر رکوع و نگفتم و دوباره رکوع رفتم و گفتم 🤦🏻‍♀️

  11. سلام این تسبیحات اربعه در هر رکعت ۶۰ بار هسته در مجموع چهار رکعت میشه ۲۴۰ پس ۳۰۰ تسبیحات نیسته با ۱۵ سوره هر رکعت حساب میکنید

  12. سلام وقت بخیر
    ببخشید درست متوجه شدم؟ رکعت دوم فقط هنگام سر برداشتن از سجده دوم تسبیحات گفته میشه و با رکعت اول فرق داره؟

    1. سلام وقت بخیر . نه متاسفانه منظور درست منتقل نشده
      تو تمام رکوع ها و سجده ها بعد از ذکر کوع یا سجده ۱۰ بار ذکر تسبیحات و پس از ایستادن یا سر از سجده برداشتن هم باز ۱۰ بار ذکر تسبیحات گفته میشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا