گفتگوها

مسئول کمیته علمی بیست و نهمین اجلاس سراسری نماز در گفتگو با شبستان

حجت الاسلام تقوی: آسیب های فضای مجازی ناشی از خلاء معنویت در دنیاست/ برگزاری ۲۰۰ نماز جماعت در دانشگاه فرهنگیان

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز کشور به نقل از خبرگزاری شبستان، به مناسبت بیست و نهمین اجلاس سراسری نماز با حجت الاسلام والمسلمین «علی تقوی»، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه فرهنگیان و مسئول کمیته علمی بیست و نهمین اجلاس سراسری نماز گفتگویی انجام شد که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.

با توجه به اینکه شما مسئول کمیته علمی بیست و نهمین اجلاس سراسری نماز هستید لطف کنید در خصوص جزییات و تفاوت های این دوره از اجلاس نسبت به دوره های قبل توضیح دهید؟

در مورد اجلاسیه نماز امسال یک تغییراتی نسبت به گذشته صورت گرفته است. از جمله اینکه در برنامه امسال اهتمام ویژه ای به نظام تربیت جامعه داده شده است. مقام معظم رهبری فرمودند: دانشگاه فرهنگیان مرکز ثقل نظام آموزش و پرورش است. مرکز ثقل یعنی اینکه باید تربیت، آموزش و پرورش از دانشگاه فرهنگیان به سمت جامعه و مخصوصا آموزش و پرورش پمپاژ شود.

امسال به ویژه حجت الاسلام محسن قرائتی نیز اهتمام ویژه ای به این مسئله دارند و فرمودند: ما هر چقدر در بحث دانشگاه فرهنگیان و آموزش و پرورش سرمایه گذاری کنیم، کم کار کردیم؛ برای همین ما هم در موضوع، تاثیر این نگرش را می بینیم که هم مدرسه و دانشگاه و هم معلمان آینده و پیوند آنها با خانواده طبیعتا بین نهاد خانواده، نهاد آموزش و پرورش و دانشگاه یک نسبت محکم و قوی وجود دارد. یعنی اینها دو نهادی هستند که بیشتر اوقات، یک فرد در آنجا سپری می شود و تقریبا مرکز ثقل تربیت انسان هم در همین دو محیط صورت می گیرد. لذا این یک تغییری بود که نسبت به سال گذشته در اجلاسیه نماز صورت گرفت.

تغییر دیگر این بود که در برنامه امسال، بحث علمی نماز را هم مورد توجه قرار دهیم. چون بحث دانشگاه هم در میان بود، مقرر شده است، نیمه دوم روز را به موضوع علمی و پژوهشی موضوعات پیرامون نماز اختصاص داده شود. همچنین با توجه به اهتمامی که نسبت به دانشگاه فرهنگیان داشتند، دبیری بخش علمی اجلاس نماز را به دانشگاه فرهنگیان و بنده سپردند. فراخوان ارسال شده در سه بخش مقالات، ایده های نو و تجربیات زیسته در موضوع نماز بود. نزدیک به دو هزار اثر به دبیرخانه واصل شده است که بیانگر استقبال بسیار خوب آنهاست.

ایده های ارسالی بیشتر در چه قالب ها یا موضوعاتی بودند؟

این ایده ها بیشتر در قالب های تبلیغ و ترویج نماز، آموزش محتوای نماز و آشنا کردن نسل جوان با نماز بود. داوران در این سه بخش در حال بررسی آثار هستند تا آثار برگزیده را انتخاب و اعلام کنند. مقالات برتر در انتشارات ویژه علمی و پژوهشی که مورد تایید وزارت علوم است به چاپ خواهد رسید و از برگزیدگان هم تقدیر خواهد شد.

با توجه به اینکه در بحران کرونا جوانان بیشتر به سمت فضای مجازی سوق پیدا کردند لذا ما این دوره را به دو دوره کرونا و پسا کرونا تقسیم کردیم که اکنون شاهد آثار اجتماعی و سیاسی بحران کرونا در کشور هستیم. شاید در زمان بحران کرونا زیاد متوجه این مسئله نشدیم و آن را درک نمی کردیم ولی اکنون که در پسا کرونا قرار داریم، آثار اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن را مشاهده می کنیم. چون زمانی که بچه ها وارد دنیای بزرگ مجازی شدند ما متاسفانه حضور کامل و صددرصدی در این فضا را نداشتیم، شاید اگر این آمادگی را در خودمان ایجاد کرده بودیم اکنون با یک چالش بزرگ مواجه نمی شدیم، هرچند روز به روز در حال بهتر شدن هستیم. در واقع بچه ها به دنیایی سوق پیدا کردند که به تعبیر یکی از بزرگواران، ما دو ایران داریم؛ «ایران مجازی» و «ایران حقیقی». این کارهایی که ما داریم انجام می دهیم در ایران حقیقی است ولی رهبران ایران مجازی افراد دیگری هستند که آن را رهبری و هدایت می کنند.

فرمودید در بحران کرونا، فضای مجازی آسیب های زیادی را متوجه جوانان کرد به نظر شما این آسیب بیشتر ناشی از چه عواملی می تواند باشد؟

متاسفانه به خاطر انس بیش از حد نوجوانان و جوانان به فضای مجازی اکنون آسیب های زیادی را مشاهده می کنیم. تمام این ضعف ها بر می گردد به اینکه دنیا در بحث معنویت دچار کمبود و خلأ شده است. بر همین اساس هر چقدر دنیا از معنویت فاصله بگیرد، یقینا وضعش بدتر می شود. اکنون جهان غرب معنویت را کنار گذاشته و دچار یک خلأ معنویت و بحران اخلاقی شده است. به گفته فیلسوفان و تاریخ نگاران غربی تمدن غرب رو به زوال است و امروزه آنها در مورد افول تمدن غرب بحث و بررسی می کنند. شاخص این افول، بحث کاهش معنویت اخلاق است. این باعث می شود که ما اهتمام بیشتری به بحث معنویت گرایی در جوانان و نوجوانان داشته باشیم.

به نظر شما راهکار چیست و چه برنامه هایی می تواند آسیب های ناشی از فضای مجازی را بکاهد؟

طبیعتا اگر بخواهیم یک کار ریشه ای و اساسی انجام دهیم، بهتر این است که این کار را از آموزش و پرورش و دانشگاه شروع کنیم که شخصیت جوانان و نوجوانان در این دو محیط شکل می گیرد لذا این مسایل باعث اهتمام ویژه ما به این مسئله شده است. برنامه امسال هم سرآغاز نگاه نو به جوانان و نوجوانان، دانش آموزان و دانشجویان است، همان مرکز ثقلی که مقام معظم رهبری فرمودند مورد توجه قرار بگیرد. امیدواریم که اقدامات خوبی در این زمینه صورت بگیرد و برکاتش را در جامعه شاهد باشیم.

شما در زمینه نماز در دانشگاه فرهنگیان چه برنامه هایی دارید؟

همایش یک روز است ولی ما به صورت یک فرآیند برنامه نماز را در دانشگاه تدارک دیدیم. ما که ویژه در دانشگاه فرهنگیان فعالیت می کنیم، تقریبا در تمام پردیس ها، مراکز و خوابگاه هایمان نماز جماعت برگزار می کنیم، نزدیک به ۲۰۰ نماز جماعت در دانشگاه فرهنگیان برگزار می شود که یک استقبال خوبی هم از طرف دانشجویان صورت می گیرد. در کنار این برنامه، مسابقاتی در زمینه کتابخوانی و متن ها برگزار می کنیم که آثار بسیار فاخری ارسال می شود.

در دانشگاه های سراسر کشور برنامه ای تحت عنوان «دوره های معرفتی معراج» برای دانشجویان، کارمندان و اساتید دانشگاه برگزار می شود. همچنین نمایشگاه های کتاب در زمینه اخلاق، معنویت و نماز برپا می کنیم که این نمایشگاه ها در سراسر کشور فعال هستند. همچنین با مراکز معتبر انتشارات هماهنگ کردیم تا با تخفیف های ۵۰ درصدی کتاب ها را در اختیار دانشجویان قرار دهند. در هر استان یک جشنواره اقامه نماز داریم که در هفته جاری به صورت سراسری برگزار خواهد شد که این جشنواره حکم مرحله پایانی دارد. یعنی در تمام دانشگاه ها و استان ها برنامه های مفصلی انجام شده است که این برنامه همان برنامه پایانی کار است. ولی در سطح کشور فعالیت های خوبی طی شش ماهه گذشته صورت گرفته است تا به این نقطه برسیم.

ارزیابی شما از استقبال دانشجویان از نماز چیست؟

با توجه به اینکه ما تازه وارد فضای حضوری شدیم و بیشتر فعالیت های ما مجازی بود بر همین اساس هنوز گزارش کاملی از استقبال دانشجویان در فضای حقیقی نداریم ولی در دوره های مجازی چندین پویش انجام دادیم از جمله «پویش نماز خوب» که بسیار هم متنوع بود و استقبال بسیار خوبی هم در سراسر کشور از آن صورت گرفت. این پویش صرفا بحث کتاب، کتابخوانی و متن نبود بلکه آثار هنری نماز مانند پادکست، فیلم کوتاه، نقاشی، هنر و خط را نیز شامل می شد .اکنون ما از فاز مجازی به فاز حضوری وارد می شویم و برنامه های ما نیز به صورت ترکیبی، مجازی و حضوری انجام می شود.

دانشگاه فرهنگیان در حوزه های قرآنی نیز فعالیت های خوبی انجام داده است. از جمله تربیت ۱۵ هزار حافظ در سال ۱۴۰۱ بوده است که از جزء یک تا ۳۰ را شامل می شود. در حال حاضر این آمار به هفت الی هشت هزار نفر رسیده است که بیانگر شاخص بسیار خوبی می باشد. دانشگاه فرهنگیان نیز امسال میزبان «جشنواره قرآنی» کل کشور است که این میزبانی افتخار بزرگی برای دانشگاه ما محسوب می شود. سال گذشته دانشگاه فرهنگیان در بین دانشگاه های کشور رتبه اول را کسب نمود. امسال هم پیش بینی می شود رتبه برتر کشور به دانشگاه فرهنگیان اختصاص پیدا کند.

گزارش ها نسبتا خوب است. عرض کردم ما در فضای مجازی بودیم. تازه وارد فضای اصلی شدیم. طبعا در دانشگاه با توجه به فشردگی کلاس ها، ولی استقبال از نماز بسیار خوب است. ما در سراسر کشور اقامه نماز داریم و دانشجویان هم استقبال خوبی از بحث نماز دارند. دانشگاه فرهنگیان نیز ویژه تر قرار است نسبت به دانشگاه های دیگر، شاید انتظار ما هم همین باشد که استقبال خوب باشد، چون این دانشجویان معلمان آینده هستند.

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button