مقالات و یادداشت ها

نحوه خواندن نماز حاجت امام رضا علیه السلام

امام رئوف، علی بن موسی الرضا علیه السلام، یکی از مصادیق آیه تطهیر است. همان ها که خداوند در وصفشان فرموده است: «شما را از هر آلودگی و عیب و نقصی پاک گردانیده ام» امام رضا نیز، مانند سایر امامان معصوم، سرشتی قدسی و منزّه از آلودگی و گناه داشته و از معاصی و رذایل اخلاقی بری می باشند. لذا، تمسک جستن و توسل به ایشان می تواند راه نجاتی برای دلهای شکسته و حاجتمند باشد. در ادامه با نحوه خواندن نماز حاجت امام رضا علیه السلام آشنا خواهیم شد. همراهی شما، مایه دلگرمی ما خواهد بود.

کیفیت خواندن نماز حاجت امام رضا علیه السلام

بهترین راه برای توسل به امام رضا علیه السلام و نماز منسوب به ایشان، روشی است که از خود ایشان نقل شده است:

امام رضا علیه السلام فرمودند: «هرگاه دچار امر دشواری شدی، دو رکعت نماز بخوان.

به این صورت که در رکعت اول بعد از خواندن سوره حمد، یک مرتبه آیه الکرسی و در رکعت دوم بعد از قرائت حمد، سوره قدر را بخوان. بعد از سلامِ نماز، قرآن را بر روی سر خود بگیر و این دعا را بگو:

«أَللَّهُمَّ بِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ إِلی خَلْقِکَ، وَ بِحَقِّ کُلِّ ایَهٍ فیهِ، وَ بِحَقِّ کُلِّ مَنْ‏ مَدَحْتَهُ فیهِ عَلَیْکَ، وَ بِحَقِّکَ عَلَیْهِ، وَ لا نَعْرِفُ أَحَداً أَعْرَفَ بِحَقِّکَ مِنْکَ»

سپس هرکدام از این اذکار را ده مرتبه بگو:

  • ده مرتبه «یا سَیِّدی یا اَللَّهُ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ مُحَمَّدٍ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ عَلِیٍّ»
  • ده ‏مرتبه «بِحَقِّ فاطِمَهَ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ الْحَسَنِ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ الْحُسَیْنِ»
  • ده‏ مرتبه «بِحَقِّ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ مُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ»
  • ده مرتبه «بحَقِّ عَلِیّ ‏بْنِ مُوسی»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ عَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ حَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ»
  • ده مرتبه «بِحَقِّ الْحُجَّهِ»

اگر چنین کنی، پیش از آن که از جای خود بلند شوی، خداوند حاجت تو را برآورده می کند. [۱]

نماز دیگر امام رضا برای برآورده شدن حاجت

از قول امام رضا علیه السلام روایت شده است که: «چنانچه کسی حاجت و نیازی دارد که سینه اش را تنگ کرده، باید سه روز، از روز چهارشنبه تا روز جمعه را روزه بگیرد و روز جمعه، سر خود را با گل خطمی شست و شو نماید، لباس پاکیزه بپوشد، خود را باعطر، خوشبو و معطر کند، از مال خود مقداری صدقه بدهد و سپس در زیر گنبد آسمان، دو رکعت نماز بخواند به این صورت که در هر رکعت بعد از خواندن سوره حمد، ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخواند.

سپس به رکوع رفته و پس از ذکر رکوع، ۱۵ مرتبه، بعد از رکوع ۱۵ مرتبه و همچنین در سجده اول، پس از سجده اول، در سجده دوم و پس از آن نیز ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخواند.

پس از اینکه سلام نماز را داد، دوباره ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخواند.

سپس به سجده رفته و ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخواند، سپس طرف راست صورت خود را بر زمین نهاده و ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخواند و بعد از آن، طرف چپ صورتش را بر زمین گذاشته و ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخواند.

سپس دوباره به سجده رفته و با تضرع، این دعا را بخواند:

« یا جَوادُ یا ماجِدُ، یا واحِدُ یا أَحَدُ یا صَمَدُ، یا مَنْ لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ‏ یَکُنْ لَهُ کُفُواً أَحَدٌ، یا مَنْ هُوَ هکذا وَ لا هکَذا غَیْرُهُ، أَشْهَدُ أَنَّ کُلَّ مَعْبُودٍ مِنْ لَدُنْ عَرْشِکَ إِلی قَرارِ أَرْضِکَ باطِلٌ إِلّا وَجْهَکَ جَلَّ جَلالُکَ، یا مُعِزَّ کُلِّ ذَلیلٍ، وَ یا مُذِلَّ کُلِّ عَزیزٍ، تَعْلَمُ کُرْبَتی، فَصَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِهِ، وَ فَرِّجْ عَنّی.»

سپس دوباره طرف راست صورتش را بر زمین گذاشته و ۳ بار دعای بالا را بخواند و بعد از آن، طرف چپ صورتش را بر زمین گذاشته و ۳ بار دعای ذکر شده را بخواند.

امام رضا علیه السلام فرمودند: «هنگامی که بنده ای چنین کند، خدای تعالی حاجت او را برآورده می نماید و بر اوست که برای حاجتش به خدا و به محمد صلی الله علیه و آلِ او متوسل شده و ایشان را یکی بعد از دیگری نام ببرد.» [۲]

نحوه خواندن نماز حاجت امام رضا علیه السلام

نماز حاجت دیگر برای رفع غم و اندوه

امام رضا علیه السلام در روایت دیگری برای کسی که دچار غم و اندوه شده است و یا حاجتی از خداوند متعال می خواهد، نمازی را به این شرح توصیه کرده اند:

«دو رکعت نماز بخوان، به این صورت که در هر رکعت بعد از خواندن سوره حمد، ۱۳ بار سوره قدر را بخوان.

پس از پایان نماز، به سجده رفته و بگو:

« أَللَّهُمَّ یا فارِجَ الْهَمِّ، وَ یا کاشِفَ الْغَمِّ، وَ مُجیبَ دَعْوَهِ الْمُضْطَرّینَ، یا رَحْمنَ الدُّنْیا وَ رَحیمَ الْاخِرَهِ، صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ، وَ ارْحَمْنی‏ رَحْمَهً تُطْفِئُ بِها عَنّی غَضَبَکَ وَ سَخَطَکَ، وَ تُغْنینی بِها عَنْ رَحْمَهِ مَنْ‏ سِواکَ .»

سپس طرف راست صورتت را بر زمین گذاشته و بگو:

« یا مُذِلَّ کُلِّ جَبَّارٍ عَنیدٍ، وَ مُعِزَّ کُلِّ ذَلیلٍ، وَ حَقُّکَ قَدْ بَلَغَ الْمَجْهُودُ مِنّی‏ فی أَمْرٍ کَذا، فَفَرِّجْ عَنّی .»

بعد از آن، سمت چپ صورت خود را بر زمین گذاشته و دعای بالا را بخوان و بعد از آن دوباره سجده کرده و باز هم دعایی را که در بالا ذکر شد، بخوان .

خداوند غم و اندوهت را برطرف کرده و حاجتت را برآورده می سازد. [۳]

نماز شش رکعتی امام رضا علیه السلام

این نماز، به صورت سه نماز دو رکعتی خوانده می شود به این ترتیب که در هر رکعت بعد از خواندن سوره حمد، ۱۰ مرتبه سوره انسان خوانده می شود.

بعد از پایان نماز  هم این دعا را می خوانید:

«یا صاحِبی فی شِدَّتی وَ یا وَلِیّی فی نِعْمَتی وَ یا اِلهی وَ اِلهَ اِبْراهیمَ وَ اِسْماعیلَ وَ اِسْحاقَ وَ یَعْقُوبَ

یا رَبَّ کهیعص وَ یس وَ الْقُرْآنِ الْحَکیمِ اَسْئَلُکَ یا اَحْسَنَ مَنْ سُئِلَ وَ یا خَیْرَ مَنْ دُعِیَ وَ یا اَجْوَدَ مَنْ اَعْطی وَ یا خَیْرَ مُرْتَجی

اَسْئَلُکَ اَنْ تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّد و آلِ مُحَمَّد»[۴]

نماز حاجت امام رضا(ع) به نقل از مقاتل

مقاتل بن مقاتل از علی بن موسی الرضا علیه السلام، دعایی را برای برآورده شدن حاجات خود طلب کرد. امام رضا علیه السلام فرمود: «زمانی که حاجت مهمی داشتی، ابتدا غسل کن و لباس پاکیزه ای بپوش و خود را معطر و خوشبو کن و سپس دو رکعت نماز در زیر آسمان بخوان، به این صورت که؛

در هر رکعت بعد از قرائت سوره حمد ۱۵ بار، سوره توحید را می خوانی و در هر رکعت قبل از رکوع، در رکوع و بعد از رکوع و نیز در هنگام سجده اول، پس از سجده اول میان دو سجده، در سجده دوم و پس از آن نیز، ۱۵ مرتبه سوره توحید را بخوان که در مجموع ۲۱۰ مرتبه در دو رکعت می خوانی.

وقتی که نماز را به پایان بردی، به سجده رفته و این دعا را بگو :

« أَللَّهُمَّ إِنَّ کُلَّ مَعْبُودٍ مِنْ لَدُنْ عَرْشِکَ إِلی قَرارِ أَرْضِکَ فَهُوَ باطِلٌ سِواکَ، فَإِنَّکَ أَنْتَ اللَّهُ الْحَقُّ الْمُبینُ، إِقْضِ لی حاجَهً کَذا وَکَذا اَلسَّاعَهَ السَّاعَهَ.» [۵]

و هر چیزی را که از خدا می خواهی به جای کذا و کذا با زاری و تضرع بیان کن و هنگامی که حاجتت برآورده شد، نماز شکر به جای آور. نماز شکر دو رکعت است؛ در رکعت اول بعد از سوره حمد، توحید و در رکعت دوم بعد از قرائت حمد، سوره کافرون را می خوانی

در رکوع رکعت اول ذکر «اَلْحَمْدُ للَّهِ شُکْراً، شُکْراً للَّهِ وَ حَمْداً» و در سجده رکعت اول ذکر «شُکْراً للَّهِ وَ حَمْداً» و در رکوع و سجده رکعت دوم ذکر «اَلْحَمْدُ للَّهِ الَّذی قَضی حاجَتی، وَ أَعْطانی سُؤْلی وَ مَسْأَلَتی» را می گویی.

نماز و دعای امام رضا برای امر ازدواج

امام رضا علیه السلام فرمودند: «زمانی که خواستی ازدواج کنی، ابتدا از خداوند طلب خیر نما و سپس دو رکعت نماز به جای آر و سپس دست هایت را بالا برده و این دعا را بخوان:

« أَللَّهُمَّ إِنّی اُریدُ التَّزْویجَ فَسَهِّلْ لی مِنَ النِّسآءِ أَحْسَنَهُنَّ خَلْقاً وَ خُلْقاً وَ أَعَفَّهُنَّ فَرْجاً وَ أَحْفَظَهُنَّ نَفْساً فِیَّ وَ فی مالی وَ أَکْمَلَهُنَّ جَمالاً وَ أَکْثَرَهُنَّ أَوْلاداً.»[۶]

جهت مشاهده سایر مقالات و نوشته های نمازی میتوانید روی مقالات نمازی کلیک کنید.
کاری از تحریریه ستاد اقامه نماز
پی نوشت ها
  1. مستدرک الوسائل، ج۶، ص ۳۱۵؛ مکارم الأخلاق:ج۲،ص ۱۱۲؛ بحار الأنوار،ج۹۱، ص ۳۵۳
  2. مصباح المتهجد، ج۱، ص ۳۴۱
  3. بحار الأنوارالجامعه، ج ۸۸، ص ۳۵۵
  4. جمال الاسبوع، ص ۲۷۷ ؛ بحارالانوار، ج ۸۸ ، ص ۱۸۹
  5. وسائل الشیعه، ج ۸، ص ۱۳۱
  6. صحیفه رضویه، ص ۱۵۵

Related Articles

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button