اخبارخراسان رضویگفتگوها

اقامه نماز جماعت باید جز فعالیت های فرهنگی دانشگاه قرار بگیرد

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز خراسان رضوی، در راستای توسعه و ترویج فرهنگ نماز در بین نسل نو، در آستانه سی و یکمین اجلاس سراسری نماز، روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان با دکتر مرضیه رستمیان، مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد در روز چهارشنبه بیست و هشتم آذرماه گفتگو کرد.

در ابتدای این گفتگو دکتر مرضیه رستمیان، مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد در خصوص نقش نماز در تربیت دینی نسل نو گفت: نماز به عنوان یکی از ارکان، ستون دین و جز هسته ای است و در طول زمان دچار تغییر نمی شود بعضی از موارد دین هستند که در طول زمان تغییر می کنند نماز و واجب بودن امری است که در طول زمان دچار تغییر نشده است.

وی ادامه داد: اگر بتوانیم ضرورت و روش هایی که در حوزه نماز برای نسل جوان ترغیب کننده است در پیش بگیریم مطمئنا یکی از مهمترین گام ها را در بحث تربیت دینی برداشته ایم و نماز جز یکی از موارد تربیت دینی است در همه عصرها و زمان ها باید اهمیت آن باشد اما با روش های که با گروه سنی یا نیازهای زمان تغییر می کند.

برای اینکه بتوانیم نسل نو در‌ محافل دینی به شکل عمومی در نماز جماعت دانشگاه، مدرسه و مسجد براساس انس و علاقه پدید آوریم چه کنیم؟؟

دکتر رستمیان افزود: با روش های قدیم نمی توانیم نسل جوان را به نماز دعوت کرد دو نکته را باید دقت کرد در حال حاضر این نسل عقل گراتر و منطقی تر شدند باید برای ضرورت اقامه نماز با دلیل های عقلی و دلیل هایی که فراتر از بایدها باشد گفتگو و صحبت شود.

مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد ادامه داد: آسان گرفتن بحث نماز به این معنا که امید ایجاد کردن در بین دانشجوها است زمانی که دانشجویی یا جوانی با خودش حس می کند قبلا نماز نخوانده و الان بخواهد شروع کند مسیری سخت در پیش دارد دچار یاس و ناامیدی شده و اگر ناامید شود ترجیح می دهد هیچوقت وارد این مسیر نشود.

وی اظهار کرد: اما زمانی که با او صحبت و گفتگو شود و فضای نمازخانه دانشگاه یک فضای دلنشینی بوده یا اگر نمازخانه ها در دانشگاه ها که فضای استراحت دانشجویان هم می باشد یک فضا آرام و با معماری زیبا باشد مطمئنا دانشجو هم جذب نماز خواهد شد. اگر این ابعاد در کنار هم قرار گرفته امید افزایی نسبت به برگشت آنها به بحث های دینی به آن سختی نخواهد بود و همچنین از لحاظ عقلانی باید ضرورت مسئله برای انها کامل شود.

از نگاه شما ذائقه نسل نو در حوزه دین چیست؟؟ و‌ امروز کدام ابزار، گفتگو و رسانه برای نسل نو بیشتر دلپذیر و ‌مورد اقبال می باشد؟؟

عضو هیئت علمی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد اضافه کرد: نسل جدید خیلی منطقی و فلسفی هستند بیشتر دوسدارند حکمت ها را بدانند تا اینکه کاری را انجام دهند و زمانی که علت ها و حکمت ها توضیح داده شود به انجام آن مسئله ترغیب می شوند. اگر بحث شرکت و حضورشان در نمازجماعت همراه با یک جنبه از باب هنری و زیبایی باشد تاثیر بیشتری خواهد داشت.

دکتر رستمیان بیان کرد: ابزار تصویر و رسانه خیلی تاثیر گذار است بحث الگوسازی از شخصیت های برجسته، سلبریتی هایی داریم که در حوزه هایی کاملا جهت دهنده برای جوان ها هستند در بعد دین داری هم می شود سلبریتی سازی کرد. اگر جنبه های دینی و نمازی را توسط سلبریتی ها به نسل نو معرفی کنیم در قالب فیلم ها و سریال هایی که نوجوانان با آنها همزاد پنداری و همراهیی می کنند جذب بهتری خواهد داشت.

مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد با این سوال که در صداوسیما در چند سریال بازیگران نماز می خواند؟؟ یادآور شد: شاید از صد سریال یا فیلم سینمایی در چند فیلم بازیگر نماز بخواند متاسفانه به عنوان یک فرآیند زندگی در سریال ها دیده ننشده و نمازخواندن را نمی بینیم که جز قسمت های زندگی آن بازیگر باشد و نسل جوان هم که مخاطب این سریال هاست مشاهده نکرده و احساس نمی کند.

وی افزود: زمانی که در بعد تصویر سازی مسائل دینی و مذهبی را از زندگی یک انسان مومن، مسلمان ایرانی حذف کردیم چطور انتظار داشته باشیم جوان که دارد فرهنگ را از طریق همین رسانه فرا می گیرد بخواهد به عنوان یک اصل پیروی کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد راجب نقش خانواده و مدرسه در تربیت نسل نو گفت: در گذشته نقش خانواده در تربیت دینی فرزندان بسیار پررنگ بود ولی در حال حاضر متاسفانه به خاطر وجود ابزارهای اجتماعی جدید کمرنگ شده است. برای نوجوان فضای ارتباط با بیرون خیلی گسترده تر شده است به همین دلیل خانواده هایی که مذهبی تر بوده و یا والدین نماز خوانند دیگر فایده و کفایت نکرده زیرا عوامل دیگر قوی تر عمل می کنند.

دکتر رستمیان ادامه داد: وقتی می بینیم سریال هایی که در شبکه های خانگی تولید می شود سبک زندگی را جذاب ترویج کرده اما اصلا رنگ بوی نماز ندارد اینجاست که نوجوان در دوراهی قرارگرفته و باعث می شود به سمت نماز کمتر گرایش پیدا کند. خانواده بسیار مهم است ولی در کنار آن باید برنامه های دیگری وجود داشته باشد که در این نبرد با رسانه ها پیروز شده چون فضای های مجازی قوی هستند.

آیا در دانشگاه ها به بحث نسل نو و دعوت آنها به نماز و مسجد پرداخته شده است؟؟

مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد بیان کرد: این امر بستگی دارد رییس دانشگاه چقدر این مسئله برایش مهم باشد در دانشگاه امام رضا(ع) چون مسئله نماز مهم است نمازجماعت برپا شده و موقع نماز کلاس ها معمولا تعطیل می شود. دانشگاه امام رضا(ع) بخاطر بعدمذهبی و معرفتی بیشتری که دارد نسبت به سایر دانشگاه ها، بیشتر اساتید موقع اذان کلاس خود را برای اقامه نماز تعطیل می کنند.

وی اظهار کرد: اگر دانشگاهی این قضیه برایش مهم نباشد نمازجماعتی هم برپا نمی شود یا اینکه نمازخانه مناسبی ندارند این باعث می شود حتی دانشجویانی هم که نماز اول وقت می خوانند آن میل اولیه را از دست بدهند ولی وقتی نمازخانه دلپذیری و امام جماعتی داشته باشد خیلی موثر است.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد افزود: اقامه نماز جماعت باید جز فعالیت های فرهنگی دانشگاه قرار گرفته و یک مکان و زمان مناسب در نظر گرفته شود و امام جماعتی که بتواند با نسل نو ارتباط برقرار کند وجود داشته باشد.

دکتر رستمیان گفت: اگر آموزش و پرورش از افراد متخصص در حوزه علوم دینی و معارف استفاده و سرمایه گذری کند نسل نو برای دانشگاه که فضا بازتر و ارتباطات گسترده تر آماده می شوند زیرا یکسری مبانی عقلانی شکل گرفته که بعد می توانند وارد اجتماع شوند اگر دروس آیین زندگی یا معارف و… در مدارس جدی گرفته نشود و این دروس الگو نباشد باعث می شود نماز شکوفایی خودش را در مدرسه نداشته باشد.

مدیر گروه الهیات و معارف اسلامی دانشگاه امام رضا(ع) مشهد یادآور شد: اگر معلمان متخصص و علاقه مند وجود داشته باشند می توانند نوجوان را همراه کرده و نمازجماعت پرشور برگزار شود باید فضاها یا مسابقات شاد در قبل یا بعد نماز انجام و نماز جماعت را پرشور کند.

وی در پایان خاظر نشان کرد: در سرفصل ها اگر به بحث ضرورت نماز می رسند سعی کنند دانشجویان را اغنا کنند و سپس در سبک زندگی که دانشجو دارد می بیند نماز برایشان مهم باشد در واقعیت اهمیت نماز و حضور اساتید در صف نماز جماعت ببینند. دانشجو باید مشاهده کند استادی که در حوزه اخلاق یا تدریس جذاب است در نمازجماعت هم شرکت می کند این خودش دانشجو را ترغیب می کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا