آذربایجان شرقیاخبار

نماز و معنویت در سیره آیت الله فاطمی نیا (ره)

به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان آذربایجان شرقی، مصاحبه حجت الاسلام آقاجانی مدیر ستاد اقامه نماز و تفسیر استان، با موضوع نماز و معنویت در سیره ایت الله فاطمی نیا به مناسبت اولین سالگرد رحلتش، با روابط عمومی ستاد، در مجله واعظ درس آموز، در اردیبهشت ۱۴۰۲ به چاپ رسید.

حجت الاسلام آقاجانی که از شاگردان آیت الله فاطمی نیا بود، در گفتگو با روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان گفت: بنده هم از منبرهای ایشان که در تبریز مسجد آیت الله انگجی در ایام نیمه شعبان، مسجد شعبان در ایام غدیر، مسجد الزهراء مشهد مقدس و حرم مطهر در ایام بیست هشت صفر و هم یه دوره کلیپ های شرح زیارت جامعه کبیره از نوار کاست گوش کردم که خیلی پربار بود.

ایام نیمه شعبان بود، حدود بیست پنج سال پیش ایت الله فاطمی نیا تشریف آورده بودن تبریز، یکی از خانواده های شهداء ایشان، ایت الله مولانا، بنده و جمعی از رفقای مسجد الله انگجی را برای شام دعوت کرده بودند، ایشان دستشان را گذاشتند زانوی ایت الله مولانا، فرمودند: اگر از تبریز بلا دفع می شود و نعمت سرازیر می شود به احترام باب این عالم بزرگ است، قدر ایت الله مولانا را بدانید.

ایشان به شناخت دقیق و بهتر اسلام، عرفان و اخلاق حساس بودند، و از کارهای عوام فریب و مرید بازی متنفر بودند.

 همیشه تاکید داشتند مستحبات و مناجات ها را باحال بجا بیاورید، اگر حال ندارید دعای کمیل بخوانید، یک یا ستار العیوب بگوئید و بخوابید. یا مثلا وقت نماز شب بیدار شدید و حال عبادت ندارید یک یا اکرم الاکرمین بگوئید هرچند فضیلت این است که هر چقدر می توانید از نافله شب بجا بیاورید.

ایشان مسائل دقیق و ریز داشتند، یک بار که در معیت ایشان به زیارات حضرت علی ابن موسی الرضا علیه السلام مشرف شده بودیم، گفتند: امام رضا علیه السلام به مهمانانش اشراف دارند و مهمان نوازی می کنند، ایت الله بهاء الدینی استاد عزیزمان وقتی مشرف می شدند زیارت، به حضرت سلام می دادند و جواب سلام را در حیاط می شنیدند. سعی کنید با حال و معرفت به زیارت حضرت بیایید، به حقیر فرمودند: بیشتر طرف حیات سقاخانه طلا (قزیل سقاخانا) وارد بشین و زیارت کنید. حالا چه سری دارد ایت الله فاطمی نیا و امثالهم می دانند.

ایشان خیلی دقیق بودن در مسائل عرفانی تا در مسائلی مطمئن نمی شدند نقل یا توصیه نمی کردند. مثلا می فرمودند: ایت الله اراکی هم در جریان بودند مردی بود خانومشان را دکترها جواب کرده بودند، دو رکعت نماز خوانده بودند و به امام زمان (عج) هدیه کرده بودند، صدایی از خانه این مرد که روحانی هم بودند برخواست فکر کردند که خانم از دنیا رفت، ولی دیدند حال خانم بهتر شده و می گوید اینجا نایستید بروید و امام زمان (عج) را بدرقه کنید.

بنده روزی عرض کردم نظرتون درباره ایت الله سعادت پرور (پهلوانی) چیه؟ زمانی که در قید حیات بودند. ایشان فرمودند: ایشان ( ایت الله پهلوانی) فردی صالح هستند، وقتی که ایت الله پهلوانی از دنیا رفتن رهبر معظم انقلاب در دیدار با خانواده ایشان چنان تعریف کردند که کسی را چنان تعریف نکردند.

ایشان بیشتر سبک و سلیقه استادشان ایت الله بهاءالدینی را داشتند و می فرمودند: اگر با ذوق و شوق به سوی خدا بروید راه کوتاه می شود (گر به شوقِ کعبه خواهی زد قدم. سرزنشها گر کُنَد خارِ مُغیلان غم مخور).

ایشان به نکات ریزی اشاره می کردند، و می فرمودند: عاقبت بخیری و عاقبت به شری شانسی نیست، اینکه ما می گوئیم خدایا ما را عاقبت بخیر کن، یعنی زمینه های عاقبت بخیری را در ما ایجاد کن.

اینکه درمورد شیطان هست که بعد از شش هزار سال عبادت عاقبت بخیر نشد، بخاطر این است که قرآن می فرماید: کان من الکافرین، کان یعنی اینکه مشکل در ذاتش بود، ذاتش کبر و غرور داشت، حر ابن یزید ریاحی که عاقبت بخیر شد چون ذاتش پاک بود، بخاطر داشتن صفات عالیه ایشان بود، زمانی که خواستند نماز بخوانند به امام اقتداء کردند و زمانی که حضرت امام حسین علیه السلام به ایشان گفت: ثکلتک امک جواب نداد و گفت مادر شما حضرت فاطمه علیها السلام است، در آخر هم فرمود من نمی دانستم کار به اینجا ختم می شود. و توبه کرد.

به نظر بنده این نکاتی که ایت الله فاطمی نیا مطرح فرمودن، کار گشا و راهگشاست و توصیه های ایشان انسان را به قله های معرفت می رساند.

ایشان می فرمودند: فرازی که در زیارت جامعه کبیره هست (وَ الرَّحْمَهُ الْمَوصُولَهُ) یعنی رحمت اهل بیت سرازیر است، امام رضا علیه السلام همان امام رضاست ولی باید امثال ایت الله نخودکی اصفهانی ها باشد تا از این رحمت موصوله استفاده کند، و می فرمود: ایت الله نخودکی که به این مقام رسیده بود، نماز صبح که می خواند تا ظهر حفظ می کرد و نماز ظهر و عصر را که می خواند تا مغرب حفظ می کرد و سعی می کرد اول وقت بجا بیاورد، یعنی هم نماز انسان را حفظ می کند و هم باید انسان نماز را حفظ کند.

ایشان یه جریانی نقل می کردند که در روستایی عالمی بود از دنیا رفت پسرش را به جای او گذاشتند و او هم دانسته و ندانسته مسائل مردم را می گفت تا رسید به سن پنجاه سالگی و دید پیر شده است گفت مردم من برشما جفا کردم من عالم نبودم مرا حلال کنید او را از روستا بیرون کردن سر گذاشت به بیابان ها و توبه کرد خدا توبه اش را پذیرفت امام زمان(عج) به او گفت میخواهی عالم شوی گفت برو پیش فلان عالم و بگو به تو درس بدهد رفت و عالم قبول نکرد که وقت ندارم حضرت به او گفت بگو که ساعت ۱۱ درست را تمام می کنی یک ساعت و نیم تا اذان وقت داری یک ساعت به من درس بده استاد گفت از کجا می دانی او گفت رفیقی دارم که ایشان می گوید استاد فهمید که امام زمان (عج) است گفت می خواهم رفیقت را ببینم او گفت رفیقم می گوید از شما راضی هستیم مصلحت نیست ما را ببینی. بعد ایت الله فاطمی نیا فرمودند رضایت حضرت مهم است هرچند مصلحت دیدار نداشته باشیم سعی کنید حضرت از شما راضی باشد.

بنده اوایل طلبگیم بود روزی در محضر آیت الله فاطمی نیا بودیم، فرمودند: پدر بنده خیلی مرد بزرگی بود، اهل دعای توسل، هیئت و زیارت عاشورا بودند، ولی شما باید در مقدمات بیشتر بر روی درس و بحثتان متمرکز بشوید. فرمایش ایشان به این معناست که طلبه ها در اوایل طلبگی شان باید به درسشان بیشتر توجه کنند، این به این معنا نیست که به هیئت نروید و توسل نکنید، بلکه درس خواندن در آن ایام واجب است و هیئت مستحب است، به نظر حقیر این یک برنامه عملی برای طلاب است.

نماز و معنویت در سیره آیت الله فاطمی نیا (ره)نماز و معنویت در سیره آیت الله فاطمی نیا (ره)نماز و معنویت در سیره آیت الله فاطمی نیا (ره)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا