نماز مهمترین اصل یک خانواده متعالی است
به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان خراسان جنوبی به نقل از خبرگزاری ایکنای خراسان جنوبی ،حجتالاسلام و المسلمین کمیلی، مدیر ستاد اقامه نماز خراسانجنوبی درباره مهمترین عاملی که یک خانواده متعالی را میسازد، به خبرنگار ایکنا گفت: اصلیترین عامل در ساختن یک خانواده متعالی با ترازهای اسلام، میزان توجه آن خانواده در محیط خانه به اصول و احکام اسلام و مهمترینش نماز است، چراکه با نماز است که باقی خوبیها آغاز میشود.
وی افزود: خداوند در آیه ششم سوره تحریم میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَکُمْ وَأَهْلِیکُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَهُ عَلَیْهَا مَلَائِکَهٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا یَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَیَفْعَلُونَ مَا یُؤْمَرُونَ؛ ای مؤمنان؛ خود و خانواده خود را از آتشی که هیزم آن انسانها و سنگهاست، حفظ کنید. بر آن فرشتگانی خشن و سختگیر گمارده شدهاند که از آنچه خدا به آنان دستور داده، سرپیچی نمیکنند و آنچه را به آن مأمورند، همواره انجام میدهند»؛ بنابر این آیه یکی از وظایفی که به انسان محول شده؛ این است که نسبت به خود و اهلش احساس مسئولیت کند و این احساس مسئولیت باید در اقامه نماز نیز باشد.
وی افزود: کافی است تأمل اندکی در آیات قرآن داشته باشیم که تأکید میکند نماز از فحشا و منکر جلوگیری میکند؛ پس اگر قرار باشد خانوادهای در حوزه خانواده متعالی قرار گیرد باید دور از فحشا و منکر زندگی کند و قرآن راه فاصله گرفتن از فحشا و منکر را اقامه نماز میداند و اینکه تمام اهل خانه نسبت به این موضوع حساس باشند.
مدیر ستاد اقامه نماز خراسانجنوبی با بیان اینکه در قرآن کریم آمده است که اهل خود را به نماز امر کنید و در این راه صبور باشید، تصریح کرد: واژه نماز ۶۱ بار بدون مشتقات و ۹۸ بار با مشتقات آن در قرآن بهکار رفته است و بیش از ۱۹ هزار روایت به بحث نماز اشاره دارند که از همه این موارد برداشت میشود که اسلام نسبت به نماز اهمیت ویژهای قائل شده است.
کمیلی ادامه داد: امیرالمؤمنین علی(ع) زمانی که میخواستند نماز بخوانند، نوزاد را کنار سجاده خود میگذاشتند تا او را در حس معنوی نماز شریک کنند؛ پس ببینید این خانواده متعالی که رأس آن حضرت علی(ع) قرار داشتند چه اهمیتی برای نماز قائل بودند و به همین دلیل نام این خانواده در ردیف خانوادههای متعالی و انسانساز قرار گرفته است.
وی افزود: برای اینکه این اصول در خانواده رعایت شود و در حقیقت به یک خانواده تراز اسلام و متعالی برسیم، لازم است به کمی عقبتر یعنی تصمیم برای ازدواج برگردیم؛ اسلام توصیه میکند برای ازدواج دقت کنید و به انسان تارکالصلاه همسر ندهید، چراکه برای تشکیل خانواده متعالی اولین قدم این است که برای فرزندان آینده خود پدر و مادر نمازگزاری باشیم؛ این اولین اصل است.
مدیر ستاد اقامه نماز خراسانجنوبی با بیان اینکه اسلام تأکید دارد زن و مرد هم کفو باشند به این معنا که اگر زن نمازخوان است مرد نیز همینگونه باشد تا در زندگی مشترک دچار مشکل نشده و تربیت فرزندان درگیر دوگانگی نشود، گفت: طبق آیات قرآن راه تعالی خانواده اقامه نماز است و زمانی جامعه متعالی خواهم داشت که از دل خانهها نماز را آغاز کنیم و برای این کار ابتدا باید پدر و مادر نمازخوان و سپس فرزندان نمازخوانی داشته باشیم.
کمیلی ادامه داد: قدم بعدی این است که پدر و مادر نیز ابتدا خود احکام را یاد بگیرند تا بتوانند به نسل بعد خود منتقل کنند، اما گاهی حتی پدران و مادران نیز در رعایت احکام و واجبات سهلانگاری میکنند و این امر مانع رسیدن به خانوادهای متعالی میشود.
وی با بیان اینکه هر کاری نیاز به آموزش دارد، اظهار کرد: گاهی در محیط خانه پدران و مادران شیوه جذب به نماز را نمیدانند؛ بهطور مثال باید یاد بگیریم زمانی که کودک مشغول تماشای یک برنامه جذاب تلویزیونی است با خاموش کردن تلویزیون او را به سمت نماز سوق ندهیم، چراکه این اجبار بدون رضایت، ما را به هدفمان که ترویج نماز در خانه است، نخواهد رساند. لذا، باید یاد بگیریم چگونه فرزندان را به اقامه نماز ترغیب کنیم که در این راستا میتوانیم از کتب حجتالاسلام قرائتی کمک بگیریم.
کمیلی با اشاره به تربیت براساس اصول اسلام بهصورت هماهنگ بین خانه و اجتماع، افزود: بخشی از این تربیت در محیط اجتماعی و توسط نهادهای فرهنگی باید صورت گیرد که متأسفانه آنگونه که باید و شاید برای بحث فرهنگی هزینه نمیکنیم؛ بهطور مثال در آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت آن اندازه که برای آموزش هزینه میشود به پرورش اهمیت داده نمیشود و این یک خلأ بزرگ است.
وی با بیان اینکه متأسفانه بحث فرهنگ را نادیده گرفته و به آن نمیپردازیم، تصریح کرد: اگر به اعتبارات نیز بنگیریم، اعتبارات فرهنگی و از جمله احیای نماز و دین بسیار کمرنگ است؛ از طرفی اگر ارکان فرهنگی جامعه نیز شامل خانواده، رسانهها و دستگاههای فرهنگی و نظام آموزشی هماهنگ ورود پیدا کنند در خانه و جامعه مشکلی از باب اقامه نماز نخواهیم داشت، اما هماهنگی خاصی در بحث ارکان فرهنگی کشور نداریم.
مدیر ستاد اقامه نماز خراسانجنوبی با بیان اینکه آموزش خانواده، مدرسه و مسجد هماهنگ نیست، تصریح کرد: اگر مسجد و مدرسه با هم هماهنگ باشند آنها خانوادههای نمازخوان بسیاری خواهیم داشت و به جامعه متعالی نزدیک خواهیم شد. درست است که پدر و مادر باید زمینه ورود و حضور کودک را در مسجد فراهم کنند، اما متولیان فرهنگی مساجد نیز باید برای ماندگاری کودکان در مسجد دغدغهمند باشند.
کمیلی ادامه داد: قبول داریم که درگیر شبیخون فرهنگی دشمن هستیم، اما برخوردها برای ماندگاری کودکان و خانواده بر اصول مستقیم در برابر این هجوم دشمن مؤثر خواهد بود. از معتمدان مسجد و محله انتظار داریم توجه ویژه به بحث اهمیت نماز ابتدا در خانه و سپس در مسجد داشته باشند. در تبلیغ و جذب به نماز و یادگیری شیوههای خلاقانه جذب باید همه دست به دست یکدیگر دهیم تا به سمت خانواده متعالی و سپس جامعه متعالی حرکت کنیم.