به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز استان همدان به نقل از ایکنا، حجتالاسلام حسین ثابتعیار، استاد حوزه علمیه همدان با تشریح راهکارهای جذب کودکان به نماز اظهار کرد: برای اینکه مسافران در بیابان گم نشوند دولتها جاده تعیین میکنند، تابلوها و علائم راهنمایی در کنار آن نصب میکنند، پلیس راه مستقر میکنند تا سرعت خودروها را کنترل کنند. اگر این روال نباشد بهطور قطع مسافران گم میشوند و به زحمت خواهند افتاد. خداوند نیز برای اینکه بندگانش راه و روش زندگی را بهدرستی طی کنند راههایی برای عبادت آنها در نظر گرفته تا هر کس آنگونه که مورد پسند خود است خداوند را ستایش نکند.
وی ادامه داد: بر همین اساس خداوند مسیر نماز را همراه با علامتها و دستورهایی به انسان، توسط اولیای مقرب خود آموزش داده است؛ بهگونهای که وقتی در سوره مدثر میخوانیم اهل بهشت از اهل دوزخ سؤال میکنند چه چیزی شما را روانه جهنم کرد؟ اهل جهنم اولین نکته را ترک نماز بیان میکنند. بنابراین، خداوند نماز را قرار داده که ما بتوانیم به فلاح و رستگاری برسیم.
ثابتعیار گفت: فرزندان ما نیز بهعنوان باقیات الصالحات برای ما معرفی شدهاند، در روایات داریم انسان از دنیا میرود، اما عملش قطع نمیشود، چراکه باقیمانده ثوابها و گناهان فرزندش به پدر و مادر خواهد رسید.
این استاد حوزه علمیه تصریح کرد: برای اینکه ما کودکان خود را به نماز توصیه کنیم اولین نکته این است که مربی را خداوند بدانیم. آنچه که کمتر مورد توجه داعیهداران امر تربیتی قرار گرفته مربی بودن خداوند است و این مهمترین اصل تربیتی فرزندان بهشمار میرود. اگر از همگان سؤال کنیم اولین مربی کودک کیست؟ حتماً پاسخ میدهند پدر و مادر و یا در برخی مواقع میگویند مادر، در حالی که وقتی اولین و اصلیترین مربی را خداوند بدانیم و فرزند خود را به خدا بسپاریم قطعاً خداوند نیز بهدرستی فرزند ما را تحت تربیت خود قرار خواهد داد.
وی در ادامه با تأکید بر اینکه فرزندان آنچه که ما میخواهیم نمیشوند بلکه آنچه که هستیم خواهند شد، افزود: اینکه پدر و مادر خودشان چقدر به نماز اهمیت میدهند فرزندشان هم همانقدر به نماز اهمیت خواهند داد، وقتی پدر و مادر به اول وقت بودن نماز توجه میکنند فرزندشان هم همان قدر دقت خواهد داشت و اینکه نماز برای آنها در اولویت است یا در آخر؟ قطعاً بر فرزندان نیز تأثیر خواهد داشت. بنابراین، در نماز خواندن الگوی واقعی والدین هستند.
این استاد حوزه علمیه گفت: وقتی والدین نعمتهای خداوند را برای فرزندان یادآوری کنند و بگویند اینها همگی از جانب خداست، از باب تشکر از خدایی که این همه نعمت به ما داده نماز را به جا بیاوریم قطعاً تأثیرگذار خواهد بود.
وی ادامه داد: وقتی برای کودک بگوییم سازنده ما انسانها خداوند است و چقدر دانا و تواناست که این همه نعمت به ما بخشیده است که قادر به دیدن، شنیدن، راه رفتن و… هستیم. حال از ما میخواهد نماز بهجا بیاوریم چقدر خوب است که از باب تشکر بابت این همه نعمت نمازخوان باشیم. در حقیقت باید روح تشکر و سپاسگزاری را در فرزندان زنده نگه داریم.
ثابتعیار چهارمین اصل در دعوت کودکان به نماز را آشتی با خداوند عنوان کرد و گفت: اگر بتوانیم با خداوند رابطه خوبی برقرار کنیم و عاشقانه خدا را عبادت کنیم و عشق اول و آخر در زندگی ما خداوند باشد، حتماً فرزندان ما نیز به تبعیت و الگو از ما عاشق خداوند میشوند. باید برای فرزندان تبیین کنیم که آیا خوشبختی خود را میخواهیم یا نه، برای خوشبختی خود حاضریم چه کاری کنیم. یکی از مهمترین کارها این است که ساعاتی از شبانهروز را مشغول عبادت و بندگی خدا باشیم. به این طریق شناخت خود را بالاتر خواهیم برد و رابطه خوبی با خداوند برقرار میکنیم.
وی تصریح کرد: امام حسین(ع) درباره نماز میفرمایند که من به نماز عشق میورزم. پیامبر اکرم(ص) نیز در این زمینه فرمودهاند که نماز نور چشم من است. این احادیث نشاندهنده جایگاه و اهمیت نماز است. یکی از راههایی که برای ترغیب فرزندان به نماز وجود دارد استفاده از ابزار تنبیه و تشویق است. در اسلام تنها چیزی که برای آن تنبیه جایز شده است ترک نماز است؛ آن هم از نوع لطیف و با ملایمت. بهعنوان نمونه از مبلغ پول تو جیبی فرزند کم کنیم و یا معلمان میتوانند برای دانشآموزانی که در نماز جماعت شرکت میکنند نمره تشویقی در نظر بگیرند و یا از نمره انضباط آنها کم کنند.