پیام مقام معظم رهبری به یازدهمین اجلاس سراسری نماز در اصفهان
نماز ترکیب هماهنگ دل و زبان و حرکت به عنوان ناب ترین نمونه ذکر خداوند است. اگر نماز با توجه و حضور قلب خوانده شود، به روح آدمی عروج میبخشد. یازدهمین اجلاس سراسری نماز در شهر گنبدهای فیروزه ای، اصفهان برگزار گردید. رهبر معظم انقلاب در این اجلاس به قدرت فساد پذیری انسان در صورت عدم توجه و غفلت پرداخته است و ذکر خداوند را بهترین راه جلوگیری از غفلت خداوند میداند که بهترین نوع آن نماز است. در ادامه این مطلب، به متن پیام مقام معظم رهبری در یازدهمین اجلاس سراسری نماز میپردازیم.
پیام رهبری به اجلاس یازدهمین نماز در اصفهان
بسم الله الرّحمن الرّحیم
انسان که از سویی گاه مظهر برترین و زیباترین حقایق هستی است، از سویی دیگر، گاه محل بروز زشتی ها و پستی های بی همانند نیز میگردد. اگر در جایی و زمانی او را مظهر آگاهی و محبت و فداکاری یا خردمندی و آفرینندگی و پیشرفت در عرصههای تعالی، یا آیت شوق و شور و امید می بینیم، در جایی و زمانی دیگر او را دچار غفلت و کینه و خودخواهی، یا جهل و عادت و رکود، یا سستی و نومیدی و بدبینی مشاهده میکنیم.
این عنصر با استعداد، می تواند برترین موجود گیتی تا پست ترین پدیده هستی گردد. او مجهز به همه ابزارها و زمینههای تعالی و تکامل معنوی و مادی، آفریده شده است. سرشت او، نیک و راه نیکی به روی او باز است. خرد و قدرت بر تصمیم گیری و انتخاب، دو بال توانای اویند و رسولان الهی راهنمایان و امید دهندگان و کمک کنندگان به او.
اما او با این حال میتواند تسلیم ضعفها و هوسها و خودخواهی ها یا جهلها و غفلتها و عادت های خود شود وخود را از همه آن بشارتها و امیدها و معراج ها محروم سازد. این همان است که آن را باید «فسادپذیری انسان» نامید و همان است که در عمر دراز بشریت و نیز در عمر هر یک از آحاد بشر، بزرگ ترین مصیبت او و خطرناک ترین تهدید به شمار رفته است و میرود. برای پیشگیری و نیز درمان این آفت بزرگ، دین خدا «ذکر» را به انسان آموخته است.
ذکر یعنی حقیقت را به یاد آوردن، خود را در برابر خدا یافتن، به او گوش سپردن و به او دل دادن. یعنی از دل مشغولی هایی که آدمی را اسیر وسوسه هوسها میکند، یا میل به برتری جویی و کینه ورزی و آزمندی او را ارضاء میسازد، خود را رها ساختن، یعنی او را از جهنم که برای خود فراهم کرده است، به بهشت صفا و انس و بهجت و امن بردن. و نماز با ترکیب هماهنگ دل و زبان و حرکت، ناب ترین و کامل ترین نمونه و وسیله ذکر است.
انسان در زندگی شخصی اش، گاه بر اثر محنت ها و شدتها و مصیبتها، و در زندگی جمعی اش، گاه با حوادث تحول آفرین مانند حرکت عمومی به سوی جهاد یا انفاق یا کمک به نیازمندان، به عامل ذکر نزدیک میشود، و گاه با سرگرمی های هوس آلود و غرق شدن در سرخوشی و اشرافی گری و عیش بارگی، از آن دور می افتد. عنصری که میتواند در همه این احوال او را به بهشت «ذکر» نزدیک یا نزدیک تر کند، نماز است.
نماز در حالات آمادگی روحی، به آدمی عروج و حال و حضور بیشتر می بخشد و در حالات غفلت و نا آمادگی، در گوش او زنگ آماده باش مینوازد و او را به آن وادی نورانی نزدیک میسازد. لذا نماز در هیچ حالی نباید ترک شود. در عین شدت و محنت، در بحبوحه میدان جهاد، در هنگام فراغ و آسایش، و حتی در میان محیط لجن آلودی که انسان با هوسها و کینهها و شهوت ها و خودخواهیها، پیرامون خود پدید آورده است. نماز یک شربت مقوی و شفابخش است، باید آن را با دل و جان خود نوشید و از هر نقطه که در آن واقع شدهایم، یک گام یا یک میدان به بهشت رضوان نزدیک شد.
از این روست که نه «حیّ علی الجهاد» و نه «حیّ علی الصّوم» و نه «حیّ علی الأنفاق»، نگفتهاند، ولی در هر روز بارها سرودهاند: «حیّ علی الصّلوه»
در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی، نماز، ما را در حرکتمان مصممّ تر و نیرومندتر میکرد، و امروز که خطر غفلت و عیش بارگی و آرزوهای حقیر و تنگ نظرانه و عادتها و روزمرّگی ها ما را تهدید میکند، نماز به ما مصونیت میبخشد و بن بست های پنداری را می شکند و راه ما را روشن و افق را درخشان می سازد. این تنها برگی از کتاب مناقب نماز است، و همین برای به راه انداختن حرکتی جدی تر از گذشته، می تواند انگیزه ای ژرف و کارآمد پدید آورد.
همه باید در این حرکت بزرگ که شایسته است جهاد نامیده شود، خود را ملتزم و متعهد بدانند. علمای دین، روشن فکران، هنرمندان، جوانان، پدران و مادران و همسران، دارندگان منبرها و رسانهها، نویسندگان، و بیش از همه، مسئولان بخش های حکومتی مانند: وزارتهای آموزش و پرورش، علوم و فنّاوری، ارشاد، صدا و سیما، سازمانهای تبلیغاتی ، مراکز تولید سینمایی، پژوهشگاهها، مدیرانی که نیروی انسانی کلانی در قبضه امر و نهی آن هایند، مانند: نیروهای مسلح، وزارت خانه ها، کارگاهها، دانشگاهها و مدارس، وسایل حمل و نقل و غیره و غیره… اینان هر یک به گونه ای می توانند و می باید در این حرکت همگانی سهیم گردند و نقش ویژه خود را بگزارند.
این کار با سهل انگاری و کم همتی به سرانجام خود نمی رسد. از برترین شیوهها و فنی ترین و هنری ترین ابزارها باید بهره گرفته شود. نمایش نماز جماعت مهجوری، با جمع معدودی، آن هم از فرسودگان بی نشاط، ترویج نماز جماعت نیست. همچنان که پخش صدای اذان از رسانههای صوت و تصویر، کافی نیست. جوان های ما هزاران صف جماعت پرشور و حال در سراسر کشور تشکیل میدهند، مردم زیادی از آنان که فیلمهای سینمایی در گزارش واقعیتهای زندگی آنان ساخته میشود، اهل نماز و نیاز و تهجدند، حنجرههای بسیاری از روی ایمان و تعبّد در هنگام اذان، صدا به این سرود معنوی بلند میکنند، گروه های انبوهی در هنگام نماز از کار روزانه دست کشیده، به مسجد رو می آورند، این ها میتواند در ساخت های هنری، چهره زیبا و ترغیب کننده این فریضه نجات بخش را به همه نشان دهد.
در دانشگاه ها و دیگر مراکز انسانی انبوه، مسجد می تواند جایگاه امن و صفا باشد، و امام جماعت، غم گساری و راهنمایی و همدلی را درکنار اقامه نماز، در آن محبت، رحمت و هدایت الهی به نمازگزاران هدیه کند. مجامع دانشجویی و دانش آموزی در آن صورت، جذاب ترین مرکز تجمع خود را مسجد دانشگاه و مدرسه خواهند یافت و پایگاه تقوا، پایگاه فعالیت جوانان خواهد شد.
به مدیران آموزش و پرورش و علوم یادآوری میکنم که سهم مسجد سازی و مسجد پردازی باید در اعتبارات فعالیتهای فوق برنامه، در ردیف اول و بیش از سهم دیگر بخش های این سر فصل باشد.
هجرت هفتگی روحانیون مستقر در مراکز نظامی و غیره، به روستاهای همسایه این مراکز از توصیههای پیشین من است که بر آن تأکید میورزم. همچنین فراهم ساختن فضای مادی و معنوی برای اقامه نماز در بوستانها و گردشگاهها و نمایشگاه ها و امثال آن.
امامان محترم جماعت، اگر خود بر اثر کهولت و غیره نمیتوانند وظیفه رابطه و انس و راهنمایی را برای نمازگزاران، به ویژه جوانان فراهم کنند، در کنار خود فضلای جوان و پرنشاط را به کار گیرند و آنان را در کار با خود شریک سازند.
نمازهای جمعه باید پایگاه جذب و نصیحت و تعلیم باشد. امامان محترم جمعه با کمک برگزارکنندگان مراسم نماز، همه سعی خود را در این جهت مبذول دارند.
خدا را سپاس که محیط عمومی کشور، محیط ذکر و نماز و معنویت است، و خدا را سپاس که خیل عظیمی از مردم ما به ویژه جوانان، با نماز و نیاز، پیوندی روحی و عاطفی و عقلانی دارند. لیکن این همه باید گام های نهایی شمرده نشود و بیش از گذشته تلاش عالمانه و مدبّرانه و نازک اندیشانه در این رویکرد به کار رود.
لازم می دانم از همه کسانی که این راه را دلسوزانه گشوده و پیموده و برای آینده آن برنامه ریزی کردهاند صمیمانه سپاس گزاری کنم، به ویژه از روحانی پرهیزگار و پارسا و پرانگیزه جناب حجتالاسلام قرائتی که حقّاً در این کار بر گردن همه ما حقی بزرگ دارند.
رحمت خدا و توجه حضرت بقیه الله – ارواحنا فداه – را برای ایشان و همگان مسئلت می کنم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
سید علی خامنهای
۱۵ شهریور ۱۳۸۰
دانلود PDF اجلاس یازدهم نماز سال ۱۳۸۰
پس از مطالعه متن پیام مقام معظم رهبری در یازدهمین اجلاس سراسری نماز، در صورت تمایل به دانلود پیام میتوانید روی نسخه pdf اجلاس یازدهم سراسری نماز کلیک کنید.
فایل صوتی یازدهمین اجلاس نماز
میتوانید از پخش صوتی پیام رهبر انقلاب در این اجلاس، با کلیک روی پخش صوتی یازدهمین اجلاس سراسری نماز استفاده کنید.