اسامی برگزیدگان فراخوان علمی سی و یکمین اجلاس سراسری نماز منتشر شد
به گزارش روابط عمومی ستاد اقامه نماز، کمیته علمی و داوران اجلاس سراسری نماز، در بیانیهای اسامی برگزیدگان فراخوان علمی سی و یکمین اجلاس سراسری نماز را اعلام کرد.
متن بیانیه به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم
إِنَّنِیٓ أَنَا ٱللَّهُ لَآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنَا۠ فَٱعۡبُدۡنِی وَأَقِمِ ٱلصَّلَوٰهَ لِذِکۡرِیٓ
حمد بیکران خداوندی را سزاست که بندگانش را به معارف توحیدی آگاهی داده و او را به بندگی و برپاداشتن نماز و گفتگوی با خودش فراخوانده تا با یادش انسان ها را مورد تکریم و لطف قرار دهد. نماز عشقبازی پایدار عارفان الهی است که بهشت و رضوان الهی را به دنبال خواهد داشت:
خوشا آنانکه الله یارشان بی به حمد و قل هو الله کارشان بی
خوشا آنانکه دائم در نمازند بهشت جاودان بازارشان بی
بر اساس قرآن کریم بزرگداشت و اقامه نماز به عنوان ستون دین مبین علاوه بر اینکه هدف مسلمانان انقلابی به شمار می رود وظیفه حاکمان اسلامی نیز تلقی می گردد:
الَّذِینَ إِن مَّکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاهَ وَآتَوُا الزَّکَاهَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنکَرِ ۗ وَلِلَّهِ عَاقِبَهُ الْأُمُورِ
خداوند متعال را شاکریم که پایتخت گنجینه معرفت ها، خراسان شمالی میزبان سی و یکمین اجلاس سراسری نماز گردیده و به خانواده دانشگاه بجنورد توفیق داد تا راهبری علمی این رویداد فرهنگی – مذهبی را با همراهی قریب به ۳۲ تن از اساتید صاحب نظر از مجموعه دانشگاه های استان و حوزه های علمیه به انجام رساند.
در این دوره ۱۱۵۸ اثر با محوریت نماز و نسل نو و با تمرکز بر نقش مدرسه، مسجد و دانشگاه، در پنج قالب مقالات علمی،کتاب پژوهش های کاربردی، پایان نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری به دبیرخانه اجلاس ارسال گردید که از این میان، ۹۶۵ عنوان مقاله، ۲۳عنوان کتاب،۱۴۴ عنوان پژوهش کاربردی، ۸ عنوان پایان نامه کارشناسی ارشد و ۳۲ عنوان رساله دکتری بود.
آثار دریافتی در سه مرحله ارزیابی شد:
در مرحله نخست، آثار از حیث تطابق موضوعی با فراخوان اجلاس و داشتن شاخصهای اولیه بررسی شد که ۴۳۸ اثر به مرحله دوم راه یافت؛ در مرحله دوم، هرکدام از داوران تخصصی بخش مربوطه تک تک این آثار را ارزیابی، و در صورت کسب نمره مناسب به مرحله بعد ارسال کردند؛ در مرحله سوم نیز جلسات تخصصی هیأت داوران تشکیل شد و داوران در خصوص آثار به رایزنی و تبادل نظر پرداختند که آثار دریافتی در چهار مرحله ارزیابی شد:
در مرحله نخست، حداقل ۳۳۰ اثر از حیث اصالت رد گردید و در مرحله دوم تطابق موضوعی و داشتن شاخصهای اولیه بررسی شد، سپس تک تک آثار تایید شده در مرحله سوم توسط داوران مورد ارزیابی دقیق و تخصصی گردیده و در صورت کسب نمره مناسب به مرحله بعد راه یافتند.
در مرحله چهارم نیز جلسات تخصصی هیأت داوران تشکیل شده و داوران در خصوص آثار به رایزنی و تبادل نظر پرداختند که در پایان ۲۵ اثر برای کسب عنوان های برگزیده به مرحله نهایی راه یافتند. از این تعداد ۷عنوان مقاله، ۲عنوان پژوهش کاربردی، ۲عنوان پایان نامه ارشد و ۱عنوان کتاب به عنوان اثر برتر انتخاب شدند و ۱۲اثر دیگر به عنوان آثار شایسته تقدیر معرفی شدند.
کمیته علمی و داوران سی ویکمین اجلاس سراسری نماز با امعان نظر به نتایج پژوهش های دریافتی در این دوره از اجلاس بر خود لازم می داند مراتب ذیل را در خصوص آینده برگزاری این اجلاس یادآور شود:
۱- پیشنهاد می شود جهت جایگاه و اقامه نماز هفته ای تحت این عنوان «هفته بزرگداشت مقام نماز» در تقویم مناسبتی کشور ثبت گردیده و اجلاس نماز در همان هفته برگزار گردد. با توجه به تناسب اقامه نماز و ماه رجب که ماه بندگی و آغاز سیر و سلوک اولیای الهی است هفته نماز در این ماه برگزار شود. گردش ماه قمری این فرصت را به وجود می آورد که استان میزبان متناسب با شرایط اقلیمی انتخاب گردیده تا از چالش های برگزاری متدوال کاسته گردد.
۲- اجلاس نماز یک رویداد فرهنگی، مذهبی و اجتماعی است که نباید رویکرد آن منحصر به جنبه های پژوهشی و علمی گردد. برگزاری این رویداد در هفته نماز باید محل نمایش یکسال تمرکز فعالیت های یک استان مربوط به این عمل عبادی عاشقانه باشد که تمامی عناصر فرهنگی و مذهبی را درگیر آن ساخته و در این هفته از ظرفیت رسانه ملی و منطقه ای، مساجد و مراکز علمی و فرهنگی به عنوان نمایشگاه و کارگاه های آموزشی در عرضه تمامی محصولات مرتبط برای آشنایی و ترویج نماز میان همه اقشار به خصوص جوانان در فضایی جذاب و با تبلیغات پرشور رسانه ای بهره برد. این اقدام می تواند علاوه بر پایه گذاری کارهای حاکمیتی اصیل مرتبط با اقامه نماز در یک استان و جبران عقب ماندگی ها؛ در قاب خاطرات مردم یک شهر بزرگ به مانند همایش های پیاده روی اربعین، جشن ها، آیین های عزاداری و مانند آن به عنوان یک مشارکت مردمی ثبت و ضبط گردد.
۳- داوری آثار اجلاس نماز صرفاً به آثار و فعالیت های متنوع علمی، هنری و ادبی چاپ یا عرضه شده در همایش های مختلف برگزار شده در طول یک یا چند سال اخیر باشد. لذا تولید آثار علمی مربوط به نماز باید از اولویت این رویداد کنار گذاشته شود چرا که تولید یک اثر علمی کاربردی و اصیل کاری عمومی نیست بلکه در شرایط مشخص و ماموریت گرای علمی پژوهش گران حرفه ای و مجرّب با معیارهای مشخص محقق می گردد.
در پایان، از مساعدت و تلاش های همه دست اندرکاران، عزیزان و مسوولان و مدیران دین مدار و فرهنگ دوست استان خراسان شمالی و شهر زیبای بجنورد که در برگزاری هرچه باشکوه تر این اجلاس خالصانه خدمت کردند، صمیمانه قدردانی می نماییم و از خداوند متعال برای همه این عزیزان پاداش الهی و توفیق روزافزون مسئلت داریم.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
کمیته علمی و داوران سی و یکمین اجلاس سراسری نماز/ دانشگاه بجنورد