دومین اجلاس ملی «مهدویت و انقلاب اسلامی» برگزار میشود
نشست خبری دومین اجلاس ملی مهدویت و انقلاب اسلامی برگزار شد
به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری دومین اجلاس ملی مهدویت و انقلاب اسلامی امروز، یکم اسفند با حضور حجتالاسلام متوسل، مدیرعامل و سیداحمد زرهانی، قائممقام بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) و حجتالاسلام نصوری، معاون فرهنگی و پژوهشی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) در ستاد اقامه نماز برگزار شد.
در ابتدای این نشست خبری، حجتالاسلام متوسل طی سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره مرحومان ابوترابی و شیبانی، از اعضای بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) اظهار کرد: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) از سال ۷۹ تأسیس شده و عمده فعالیت آن نیز آموزشی، فرهنگی و تبلیغی بوده است.
وی با بیان اینکه این بنیاد در تمامی استانهای کشور صاحب دفتر مرکزی است، گفت: بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) بنا دارد تا مباحث مهدویت را بر پایه و مبانی دینی تبلیغ کند. مردم از قدیمالایام مهدویت را با نیمه شعبان میشناختند و در جشنهای مردمی نیمه شعبان موضوع مهدویت به صورت پررنگ مطرح میشد و این برنامه مانند ماجرای ماه محرم به صورت مردمی برگزار میشد.
متوسل ادامه داد: روشن است که بحث مهدویت با جشن نیمه شعبان کفایت نمیکند؛ گرچه برگزاری این جشنها لازم است اما باید به صورتی عمل کنیم که مباحث مهدویت در طول سال برای مردم و جامعه به خوبی تبیین شده و باعث شود تا اعتقاد مردم تقویت شود. بحث مهدویت مورد اتفاق همه فرق اسلامی است و با همه اختلافات فقهی، موضوع مهدویت جزء موضوعاتی است که مورد اتفاق همه فرق است و مهدویت میتواند به عنوان یکی از محورهای وحدت همه فرق اسلامی مطرح شود که باید از این فرصت برای وحدت هر چه بیشتر فرق استفاده شود.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) بیان کرد: موضوع همایش مهدویت و انقلاب اسلامی، گره زدن مهدویت به عنوان باور دینی با موضوع انقلاب اسلامی است که از سالهای قبل مطرح شده است. در سال ۷۹ اولین همایش مهدویت و انقلاب اسلامی در قم برگزار شد، اما در ادامه و بخاطر شیوع کرونا، این همایش طی سالهای ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ برگزار نشد که امسال به توفیق الهی و با برطرف شدن موانع، دومین همایش ملی مهدویت و انقلاب اسلامی برگزار میشود.
عدم تمرکز بر برگزاری همایش
وی افزود: البته قرار نیست تا این همایشها به صورت متمرکز فقط در مرکز برگزار شود و از ابتدا نیز بنابر این بوده تا این همایش در استانهای مختلف اجرا شود که امسال دومین همایش طی روز نهم اسفندماه در شهر زاهدان برگزار خواهد شد.
متوسل تصریح کرد: محوریت کار بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) مباحث آموزشی و فرهنگی بوده و با تربیت مبلغان در حوزه علمیه قم از ۲۹ سال پیش، اساتید و مبلغان خبرهای تربیت شدهاند و بنیاد نیز در طول ایام سال و نیمه شعبان از این اساتید در مراکز استانها به عنوان سخنران و مبلغ برای برنامهها و جشنهای نیمه شعبان و دهه مهدویت بهرهگیری خواهد کرد تا مباحث دینی به صورت صحیح برای جامعه بیان شده و سدی مستحکم در برابر انحرافات مهدویت ایجاد شود.
وی اظهار کرد: نقش ما در جشنهای نیمه شعبان تبیینی، تبلیغی و فرهنگی است و بنیاد در استانهای مختلف با کانونهای مساجد، هیئتها و مراکز مردمی برای برگزاری جشنهای نیمه شعبان مرتبط است و تأمین سخنران برای این برنامهها را در دستور کار قرار داده است.
مدیرعامل بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) گفت: در بحث مهدویت بر روی چند نکته باید تأکید کرد که اولین مورد، بحث وحدت میان شیعه و اهل سنت در بحث مهدویت است که این مبحث یکی از مقاطعی است که دشمن طی سالهای اخیر تلاش کرده تا از آن سوء استفاده کرده و میان مسلمین تفرقه ایجاد کند. برگزاری این همایش در استان سیستان بیانگر همین جنبه محور وحدت بودن بحث مهدویت است.
وی بیان کرد: نکته دوم نیز این است که یکی از مهمترین دلایل و عللی که باعث بقای انقلاب اسلامی شده، تأکید بر بحث ولایت فقیه بوده است. اگر امروز انقلاب پایدار است، به خاطر نقش رهبری در آن است. رهبری در نگاه مردم متدین، مبنای دینی دارد که ولی فقیه نایب امام زمان بوده و چون ولی را به عنوان نایب امام در عصر غیبت میشناسند، اطاعت از او را وظیفه دینی میدانند.
انقلاب اسلامی؛ برآمده از مهدویت
متوسل ادامه داد: اگر انقلاب برآمده از مهدویت است به این دلیل است که پیش از انقلاب اسلامی نیز مردم در نگاه خود امام(ره) را به عنوان نایب امام زمان(عج) پیروی میکردند. لذا یکی از مهمترین مبانی انقلاب، مهدویت بوده که در دوران غیبت تبعیت از نایب را اقتضا میکند. همانطور که انقلاب در توسعه مفاهیم مهدویت تأثیرگذار بوده است، اگر امروز نیز محور مقاومت فعال است، این مقاومت برآمده از نگاه مهدوی است که منتظر ظهور وظیفه دارد با نظام سلطه مبارزه کند. ما انتظار را به مفهوم پویا و فعال قبول داریم نه به مفهوم منفعل و ساکت. انتظار پویا اینگونه بیان میکند که باید در برابر ستمگران اقدام کرده و زمینهساز ظهور باشیم.
در ادامه این نشست خبری، حجتالاسلام نصوری، معاون فرهنگی و پژوهشی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) نیز طی سخنانی با اشاره به برنامههای بنیاد در ایام دهه مهدویت، اظهار کرد: دهه مهدویت از پنجم تا نیمه شعبان بوده و شعار امسال این دهه نیز «امید، خانواده منتظر و نسل آینده» است. طی این ایام، هر شب از ساعت ۲۰ و به صورت مجازی به مدت نیم ساعت، اساتیدی دعوت شده و با محوریت مهدویت به اجرای برنامه میپردازند. همچنین، با توجه به جشنهای نیمه شعبان، استانهای کشور نیز نیاز به محتوا دارند که به همین جهت و براساس موضوع در نظر گرفته شده برای هر روز از نیمه شعبان، بسته محتوایی برای طلاب، رسانهها و رسانه ملی و استانی تدارک دیده شده که در ایام دهه مهدویت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: نزدیک به ۲۰۰ کارشناس تخصصی در مورد مهدویت و از اساتید حوزه علمیه قم با بنیاد همکاری دارند که از وجود ایشان در ایام دهه مهدویت در تمامی استانها استفاده خواهد شد. علاوه بر آن، از وجود اساتید بومی استانها که تعداد ایشان نیز نزدیک به ۲۰۰ نفر است، در مراسم دهه مهدویت استفاده خواهد شد.
نصوری تصریح کرد: برگزاری نشستهای ایدههای تبلیغی مهدوی در این ایام از دیگر برنامههای این ایام است که در این زمینه از وجود سه هزار مربی تربیت شده بهره خواهیم برد. البته نشستهایی در این زمینه از پیش از دهه مهدویت آغاز شده و این اساتید در نشستهای خود نسبت به چگونگی ارتباط هرچه بهتر با نوجوانان و رفع شبهات ایشان اقدام میکنند.
معاون فرهنگی و پژوهشی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) بیان کرد: برنامه بعدی بنیاد در این ایام، راهاندازی پاتوق آخرالزمانیهاست که ویژه دانشآموزان و با همکاری ادارهکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش اجرا میشود. طی اجرای این برنامه بنا شد تا مربیهای بنیاد در ایام دهه مهدویت وارد مدارس شده و به صورت چهره به چهره با دانشآموزان گفتوگو داشته باشند. همچنین، مسابقاتی نیز به صورت ملی طراحی شده و در قالب هفت بروشور با موضوعات مختلف مهدوی مهیا و با عنوان «هفت گام منتظرانه» در اختیار استانهای مختلف قرار داده شده است.
وی تصریح کرد: بحث احیای شب نیمه شعبان یکی از موضوعات مهمی است که در دستور کار بنیاد قرار دارد. رویکرد اصلی ما مردمی کردن جریان مهدویت است که باید رخ دهد. در این راستا و در شب نیمه شعبان مراسم احیای نیمه شعبان از ساعت ۲۳ آغاز شده و تا ساعت ۴ همراه با تلاوت قرآن کریم، قرائت ادعیه، استغاثه و سخنرانی ادامه خواهد داشت.
بسته رسانهای ویژه رسانه ملی
نصوری با بیان اینکه محوریت بحث شبهای نیمه شعبان، مسجد شاخص هر شهر است و با نگاه مسجدمحوری به این موضوع نگریسته شده است، گفت: ارسال بسته رسانهای ویژه رسانه ملی، انتشار پوسترهای نمایشگاهی، مجموعه عکسنوشته حاوی پیامهایی همچون القاب حضرت(عج) و نشانههای انسان منتظر و اصول تربیت خانوادگی در فضای مجازی، بقاع، مساجد و مصلاها نیز از دیگر برنامههایی است که در این ایام اجرا میشود.
معاون فرهنگی و پژوهشی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) بیان کرد: انتشار مجله عمومی «امان» و دوماهنامه «رصد» از دیگر برنامههای بنیاد خواهد بود. مجله امان برای مردم منتشر میشود که برای نیمه شعبان آماده شده و در فضای مجازی پخش خواهد شد. همچنین، دوماهنامه رصد نیز که مربوط به رصد فعالیت غربیها و شبهات دشمنان در رابطه با بحث مهدویت است نیز در قالب نشریه آماده شده و به استانهای مختلف ارسال شده است.
وی افزود: همچنین، طی هماهنگی با شهرداریها، نهادها و مهدیهها و حسینیهها انجام شده، مراسم اجتماع منتظران در روز نیمه شعبان در میادین اصلی و بوستانهای شهرهای کشور برپا خواهد شد. اجرای پویش قصهگویی در رابطه با قصه تولد حضرت مهدی(عج) در کانال چشم به راه و اعطای جایزه به بهترین قصه و طرح «مهدیه کودک» ویژه واحد بانوان بنیاد و انتشار عکس از مهدیههای کوچک کودکان و نوجوانان که در منازل خود برپا کردهاند (در فضای مجازی)، برنامه دیگر بنیاد در این ایام خواهد بود.
نصوری ادامه داد: در بخش اجرای اجلاس نیز که دومین اجلاس ملی است، ۱۴۸ مقاله به دبیرخانه اجلاس ارسال شده که چکیده آنها چاپ شده است. از این مقالات، تعداد ۳۸ مقاله در مقطع دکترا و سطح ۴ حوزه، ۸۱ مقاله در مقطع کارشناسی ارشد و سطح ۳ حوزه و ۲۹ مقاله در مقاطع پایینتر از کارشناسی ارشد قرار دارند. از این مقالات همچنین، ۵۰ مقاله مربوط به بانوان و ۴۵ مقاله نیز مربوط به اهل سنت است.
وی بیان کرد: در این همایش پیام یکی از مراجع تقلید قرائت شده و آیتالله اراکی، حجتالاسلام قرائتی و وزیر کشور به سخنرانی میپردازند. برپایی مراسم تجلیل از مرحوم شیبانی و مؤسسه ماه (ابوذر روحی) از دیگر برنامههای همایش خواهد بود. عصر روز برگزاری همایش نیز پنل علمی اجلاس برگزار خواهد شد که طی آن اساتیدی همچون حجتالاسلام کلباسی، بهروزی، زرهانی و ملاشنبه زهی، از علمای اهل سنت سخنرانی خواهند داشت. در دومین اجلاس ملی مهدویت و انقلاب اسلامی پنج مقاله برتر و سه مقاله شایسته تقدیر، معرفی خواهند شد.
همچنین، در ادامه این نشست، سیداحمد زرهانی، قائممقام بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) نیز طی سخنانی اظهار کرد: نسبت مهدویت به انقلاب بسیار والا و بالا است. در دوره مبارزه یکی از انگیزههای متدینان برای ورود به میدان کارزار که بسیار دشوار بود، اعتقاد به ظهور و انقلاب اسلامی را مقدمهای برای ظهور و فرج امام زمان(عج) دانستن بود. مردم به این اعتبار وارد میدان شدند که حکومتی را ساقط کرده و حکومتی را به جای او آورند که اولی متعلق به طاغوت و دومی مقدمه اتصال به ظهور بود.
وی افزود: مهدویت، جان انقلاب است و در تمام ارکان انقلاب جریان دارد و استمرار انقلاب نیز در گرو اعتقاد راسخ به مهدویت است. بر این اساس بنیاد به این فکر افتاد که ابتدا در سطح ملی و سپس، بینالمللی اقدام به برگزاری اجلاسهای مهدویت کند. اولین اجلاس طی سالهای گذشته برگزار و با اقبال عمومی نیز مواجه شد. برای برگزاری دومین اجلاس با اپیدمی کرونا مواجه شدیم تا اینکه شرایط بهداشتی جامعه مهیا شد و بنا بر این شد تا دومین اجلاس طی روز نهم اسفندماه در زاهدان برگزار شود.
زرهانی افزود: دو هدف عمده بنیاد در برگزاری چنین اجلاسهایی، انگیزهسازی و تولید علم است. انگیزهسازی برای این است که مردم با رغبت و آگاهی و احساس مسئولیت نسبت به موضوع مهدویت، بهتر از گذشته وارد میدان شوند. در هزاره گذشته مسئولیت ترویج مهدویت بر دوش علما و مردم بوده و امروز نیز چنین خواهد بود. بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) یک نهاد مردمی است و با مردم سر و کار دارد؛ اگرچه در این زمینه با کارگزاران دولت نیز با ایجاد تفاهمنامهها همکاری داریم.
وی تصریح کرد: در حوزه تولید علم نیز معارف مهدوی همیشه در جامعه جاری و ساری بوده و خواهد بود، اما روزآمد کردن این معارف برای طیفهای جامعه بسیار مهم بوده و باید استمرار داشته باشد. در فراخوان دومین اجلاس ملی مهدویت و انقلاب اسلامی چند موضوع مد نظر قرار دارد که اولین موضوع، نقش اندیشه و باور مهدوی در همبستگی ملی و وحدت مسلمین است. در این زمینه مقام معظم رهبری یک سال را سال اتحاد ملی و انسجام اسلامی نامگذاری کردند. مهدویت هم در وحدت مردم و هم در انسجام مسلمین نقشآفرین خواهد بود. همچنین، منابع اهل سنت نیز سرشار از احادیث و روایت مربوط به ظهور است. البته اختلاف نظرهایی در بین برخی فرق وجود دارد که اصل مسئله را مخدوش نمیکند. آینده بشریت متعلق به ظهور قائم آل محمد(ص) خواهد بود.
بسترهای مهدوی انقلاب
وی گفت: محور دوم اجلاس، زمینهها و بسترهای مهدوی انقلاب اسلامی است. در شناخت ریشههای انقلاب اسلامی افزون بر ریشههای تاریخی و فرهنگی، ریشه اعتقادی و محکمی وجود دارد که همان اعتقاد به ظهور منجی است. این اعتقاد یعنی مهدویت در مبارزه با طاغوت و دفاع مقدس در رسیدن به اهداف مشهود بود. انتقال این معارف با زبان هنر به نسل نو و طرح این موضوعات در مبانی دانشگاه و حوزوی و نیز در مکیان کارگزاران کشور کار مهمی است که باید انجام شود.
زرهانی بیان کرد: محور بعدی همایش، نقش و جایگاه مهدویت در تحقق تمدن اسلامی با رویکرد بیانیه گام دوم است. حرکت ما به سمت جامعهسازی و تمدنسازی و فراهم کردن مقدمات برای به وقوع پیوستن حادثه بزرگ ظهور است؛ چراکه عالیترین شکل فکر، علم و عقل در زمان ظهور محقق خواهد شد. همچنین، محور بعدی این اجلاس، تبیین نظرات امامین انقلاب در زمینه انقلاب اسلامی و مهدویت است. پس از دوران مشروطه که نظام سیاسی کشور دچار فرسایش بود، امام(ره) به این نتیجه رسید که نظام شاهنشاهی درخور ملت نیست و از سال ۴۸ که ولایت فقیه را مطرح کردند، تئوری جدیدی بر مبنای حکومت بر مبنای اسلام و رأی مردم ارائه شد. گوهر اندیشه امام(ره) در بیداری مردم، اعتقاد به مهدویت و ظهور بود و امام(ره) قبل از اینکه اشتهار به امام پیدا کنند؛ به نام نایبالامام معروف بودند و امروز نیز مقام معظم رهبری نایبالامام هستند و اعتبار حکومت نیز متعلق به همین نیابت است.
وی افزود: امروز نیازمند آن هستیم تا کرسیهای نظریهپردازی در حوزه و دانشگاه ایجاد شده و نسبت مردمسالاری با مهدویت به خوبی تبیین شود. یکی از علل محدثه انقلاب اسلامی، اعتقاد به مهدویت بود و تداوم آن نیز منوط به همین مسئله و نهادینه کردن این اعتقاد است. در این زمینه بنابر این نیست تا فقط در حوزه نظر باقی بمانیم.
زرهانی گفت: محور بعدی اجلاس، مهدویت، نرمافزار مقابله با کفر و استکبار جهانی است. در شرایطی که غرب متکی بر اندیشههای ماتریالیستی حرکت میکند، نوعی تشنگی نسبت به معنویت دارد که ما میتوانیم این تشنگی را با مهدویت برطرف کنیم. امروز انقلاب اسلامی امکانات قوی داشته و میتواند فرهنگ مهدویت را جهانی کرده و پردههای جهل و ابهام را کنار بزند. انقلاب اسلامی میتواند از قدرت رسانهها برای بسط فرهنگ مهدویت بهره برده و این فرهنگ را در بعد جهانی منتشر کند.
وی در پایان تصریح کرد: به دنبال برونداد و سند علمی درخور و موفقی از برگزاری اجلاس ملی مهدویت و انقلاب اسلامی هستیم و حتما یک سند علمی در حد اینکه در زمینه نشر فرهنگ مهدویت چه باید کرد، منتشر خواهد شد تا این سرمایهگذاری امکان استمرار داشته باشد.