مقالات و یادداشت ها

آثار علمی و پزشکی نماز بر جسم و روان

نماز، عبادتی درخشان بر تارک اسلام و مسلمین است که علاوه بر آثار و برکات فراوان روحی و معنوی، تأثیرات مثبت فراوانی هم بر روی سلامتی جسم دارد. پیامبراکرم صلی الله علیه و آله، نماز را به چشمه آب گرمى تشبیه فرموده اند که مقابل  خانه انسان باشد و او در هر شبانه روز پنج مرتبه جسم خود را در آن شستشو دهد. مسلم است که در این صورت، چرک و آلودگی و عامل ایجاد بیماری در بدنش باقى نخواهد ماند و …». نماز خواندن غالباً به عنوان یک عبادت و وظیفه‌ای دینی تلقی می‌شود اما در عصر جدید، با پیشرفت های روز افزون علم در زمینه های مختلف از جمله عرصه علم پزشکی و تحقیقات و مطالعات مربوط به سلامت، تأثیر مثبت نماز بر روی سلامتی از نظر علمی کشف و اثبات شده است. در این نوشتار، سعی داریم تا آثار علمی و پزشکی نماز بر جسم و روان را مورد واکاوی قرار دهیم. در این سفر علمی، همراه ما باشید.

ماهیت نماز و آثار آن

علاوه بر اینکه «نماز» یک قرار عاشقانه با معبود است، به عنوان یک واجب دینی که خداوند در پنج نوبت در شبانه روز برای مسلمانان مقرر فرموده‌ است، شناخته می شود که از مهمترین آثار و برکات آن، نزدیکی و تقرب به خداوند و بهره مندی از لطف و رحمت بی‌کران اوست. هر فریضه‌ای که از سوی خداوند بر انسان واجب شده، مسلماً دارای فواید بسیار زیادی است که باعث رشد و تکامل شخصیت فردی و اجتماعی شخص خواهد شد و علم و دانش بشری با مطالعه و تحقیقات علمی گسترده، تازه به مرحله ای رسیده که گوشه‌ای از آثار نماز را دریافت کرده است و البته این راه، هنوز ادامه دارد…

امروزه علم، گام های جدیدی را در خصوص کشف و بررسی نقش نماز، دعا، عبادت و دینداری در ارتقای سلامت جسمی و روانی برداشته است و در این زمینه نتایج جالب توجه و شگفت آوری کسب نموده است. به هنگام اقامه ی نماز، مجموعه ای از حرکات انجام می شود که جزو ارکان و مراتب نماز هستند. بررسی ها نشان داده اند که انجام همین حرکات به ظاهر ساده، نقش مهم و مؤثری بر روی سلامت جسم و روان انسان دارند.

آثار و فواید شگفت انگیز نماز بر سلامت جسم

نماز، مجموعه ای از حرکات و ارکان و اذکار هدفمند است که همه ی مراتب آن، با سیاست و برنامه ریزی از جانب خداوند بزرگ، به پیامبر اکرم صلوات الله، تعلیم شده و به ما رسیده است. آنچه که یقین حاصل شده این است که، خداوند برای بنده هایش، بد نمی خواهد. اما علم با این همه ادعا، تازه به این مهم دست یافته که عباداتی همچون نماز و روزه و دعا و … تأثیر مستقیمی بر روی سلامت انسان دارند و حرکاتی مثل رکوع و سجده و قنوت و … هرکدام بر سلامت قسمتی از جسم مفید هستند. در ذیل، به بررسی نقش تک تک حرکات و اجزاء نماز، بر روی سلامت جسم و روح می پردازیم.

حفظ بهداشت و تقویت آراستگی

قبل از ایستادن به نماز، باید وضو گرفت و این امر، برای  طهارت و تمیز کردن اعضای خاصی از بدن که بیشترین تأثیر را بر سلامتی فرد دارند، ضروری است. زیرا صورت و دستها به دلیل نداشتن پوشش، همواره در معرض آلودگی و گرد و غبار و دود ماشین ها و … قرار دارند و از طرفی هم، اعضای درگیر در امر تغذیه می باشند که نظافت آنها، برای سلامتی انسان، بسیار مهم و حیاتی است. فردِ نمازگزار، هنگامی که وضو می گیرد باید صورت، دهان، بینی، دستها از آرنج  تا انتهای انگشتان، مسح روی سر و پاها را بکشد تا آلودگی و نجاستی که باعث ابطال نماز می شود، باقی نماند و به این ترتیب در بالاترین سطح بهداشت قرار بگیرد. چرا که علاوه بر این ها، پوشیدن لباس پاکیزه و معطر و نیز اقامه نماز در مکان پاک و مطهر نیز از سفارشات دین اسلام برای برپا داشتن نماز است.

حفظ بهداشت دهان و دندان

احادیث و روایات فراوانی دال بر زدن مسواک و نظافت دهان و دندان پیش از نماز، وارد شده است. از آن جمله این حدیث از امام رضا علیه السلام است که فرموده اند: «دو رکعت نماز که بعد از شستن و مسواک نمودن دندان خوانده شود، از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک بهتر است.»[۱]

همچنین پیامبر اکرم صلوات الله در وصیت خود به امام علی علیه السلام فرمود: «یا علی! بر تو باد به مسواک در وقت وضو گرفتن چرا که مسواک جزئی از وضو است.»[۲]

در کتاب طب الائمه از حضرت امام رضا علیه السلام اینطور روایت شده که: «مسواک چشم را جلا می دهد و مویها را می رویاند و آب چشم را بر طرف می کند.»[۳] در این حدیث، علاوه بر اثری که مسواک بر روی سلامت دهان و دندان دارد، فوائدی نیز بر روی سلامت چشم و مو برای آن ذکر شده که قابل تأمل است. اما آنچه که از لحاظ علمی ثابت شده، این است که مداومت بر مسواک، باعث کاهش ابتلا به عفونت های ویروسی دهان شده و بوی بد آن را از بین می برد.

آثار علمی و پزشکی نماز بر جسم و روان

آثار علمی نماز در افزایش تمرکز و تقویت ذهن

شخص نمازگزار که بر نماز خود مداومت و محافظت دارد و روزانه هفده رکعت در پنج نوبت با حضور قلب، نماز می خواند و در مفهوم و معانی آن تأمل و تدبر می کند، بهترین تمرین را برای افزایش تمرکز در امورات روزمره زندگی انجام می دهد و به این ترتیب به تقویت ذهن و اندیشه خویش می پردازد. این موضوع می تواند در مراحل مهم و حساسی چون امتحانات و آزمون های مهمی همچون کنکور و آزمون های استخدامی و … کمک شایانی برای فرد باشد.

افزایش قدرت حفظ تعادل با ایستادن در نماز

ایستادن در یک نقطه به مدت چند ثانیه یا چند دقیقه و سپس تغییر دادن آن به حالت رکوع و سجده و برخاستن و دوباره ایستادن و … تمرین بسیار مناسی برای تقویت و حفظ تعادل است . از آنجایی که نماز، متشکل از مجموعه حرکات اینچنینی است، به تقویت حفظ تعادل بدن و نیز تقویت قسمت مرکزی مخچه، که مسئول مستقیم کنترل اعمال و حرکات ارادی بدن است، می انجامد.

نقش شگفت انگیز رکوع بر سلامت بدن

اصول بهداشت و سلامت جسمانی، برای حفظ و تقویت سلامت اعضای مختلف بدن، نرمش ها و حرکات فیزیکی خاصی را پیشنهاد میدهند. اما امروزه تحقیقات و بررسی های علمی نشان داده است که رکوع کردن با درگیر نمودن اندامهای فوقانی و میانی و نیز اندامهای تحتانی بدن از جمله ماهیچه های شکم، ماهیچه های بازو و دست ها، ران پاها، ماهیچه های کمر و نیز ستون مهره ها، مهره های گردن و نیز ماهیچه ها و استخوان های ساق پا را تقویت می کند.

همچنین خم و راست شدن در رکوع با درگیر کردن و تحرک دستگاه گوارش،  مانع تنبلی و سوء هاضمه و نیز بی اشتهایی در شخص نمازگزار می شود. ایستادن در نماز و پس از آن، رفتن به رکوع و کشش عضلات پشت بدن، باعث تقویت قسمت فوقانی بدن شده و با تقویت و افزایش قدرت ستون مهره ها، آن را در حالت مستقیم و بدون قوز نگه می دارد.

تقویت ماهیچه های شکم و حفظ سلامتِ دستگاه گوارش و به تبع آن، رفع یبوست و از بین بردنِ سوء هاضمه و نیز بی اشتهایی از دیگر فواید نماز خواندن و رکوع کردن است. محققان به این نتیجه رسیده اند که در حالت رکوع، به علت فرم و فیزیک  خاص بدن، ماهیچه های درگیرِ اطراف ستون مهره ها، منبسط می شوند که در طولانی مدت و در اثر تکرار، در آرام کردن و متعادل نمودن اعصاب سمپاتیک مؤثر است. در ضمن، زمان قرار گرفتن در حالت رکوع به منظور گفتن ذکر آن، باعث تقویت عضلات فک و صورت و نیز عضلات گردن و ساق پا و رانها می شود و در نتیجه، به بهبود عملکرد جریان خون در قسمتهای مختلف بدن می انجامد.

با توجه به موارد ذکر شده و مطالعه نتایج به دست آمده از تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، مشخص شده که قرار گرفتن بدن در حالت رکوع باعث تنظیم متابولیسم بدن و در نتیجه تسهیل زمینه تضعیف و از بین بردن اکثر بیماری ها از بدن، کمک به رفع انحنای ستون فقرات و نیز بهبود ناراحتی های مربوط به اندامهای تناسلی و بهبود نارسایی های تخمدان می شود.

تأثیر شگفت انگیز سجده بر سلامت بدن

علاوه بر اینکه من باب تقویت و اعتلای بعد معنوی و عرفانی، درباره فریضه ی مهم و زیبای عبادیِ نماز و ارکان آن به ویژه سجده زیاد سخن گفته شده وبر مداومت و طولانی کردنِ آن و محافظت از آن تاکید شده است، ذکر آثار و فواید جسمانی آن نیز، در جهت آگاهی و بهره مندی از آن، مفید خواهد بود.

سجده نیز مانند رکوع به دلیل ایجاد کشش در ستون فقرات، باعث تقویت عضلات پشت و ستون مهره‌ها شده و باعث آرام شدن و بهبود دردهای سیاتیک می شود. همچنین، سجده، به خاطر فرم خاص قرار گرفتن پیشانی در پایین ترین نقطه، باعث افزایش جریان خون در سر و رگهای واقع در اعضای سر، می شود که در نتیجه، با تغذیه غدد واقع در سر و صورت، باعث حفظ نشاط وشادابی، زیبایی و طراوتِ پوست می‌شود. همینطور هم، سجده باعث آسودگی خیال و آرامش ذهنی و روحی در فرد شده و خشم و عصبانیت و غم را تسلی می‌دهد.

امام صادق علیه السلام من باب ترغیب و تشویق مؤمنان به سجده های طولانی و بهره مندی آنها از مواهب و آثار آن، در پاسخ به سعید بن یسار که از ایشان پرسید: مولای من! در حال رکوع دعا کنم یا سجود؟ فرمودند: «آری، در حال سجود دعا کن؛ زیرا نزدیک‌ترین حالت بنده به خداوند حالت سجده است. در آن حال، برای دنیا و آخرتت به درگاه خداوند عز و جل دعا کن.»[۴]

حضرت محمد صلی الله علیه و آله نیز درباره علاقه و اهتمام خود به سجده های طولانی و نیز توصیه مسلمین به مبادرت و اهتمام به این امر، فرموده اند: «اگر می‏‌خواهی خداوند تو را با من محشور فرماید در پیشگاه خدای واحد قهّار سجده طولانی کن.»[۵]

امروزه، با گسترش زندگی صنعتی و ماشینی، مشکلات عدیده ای در ناحیه ستون فقرات، گردن و کمر ایجاد شده و باعث تحمیل ناراحتی و درد و بروز دیسک شده است، با توجه به مطالبی که ذکر شد و فرم قرار گرفتن بدن در حالت سجده و کششی که در هنگام سجده به مهره ها و عضلات پشت وارد می شود و نیز جریان گردش خون که در حالت ایده آل برای اندامهای فوقانی بدن قرار می گیرد، ثابت شده که قرار گرفتن بدن در حالت سجده باعث تقویت و اصلاح مهره های گردن شده و در درمان ناراحتی و دردهای ناشی از دیسک مؤثر می باشد. همچنین افزایش جریان خون به سمت مغز که در حالت سجده رخ می دهد، باعث تقویت حافظه و بالا رفتن قدرت درک و فهم و نیز آرامش درونی در فرد می شود.

همینطور هم عنوان شده که سجده علاوه بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش و از بین بردن یبوست و سوء هاضمه ، باعث تقویت پرده دیافراگم شده و به دفع مواد زاید بدن از مجرای روده، به دلیل فشرده شدن و تحرک در منطقه شکمی کمک می کند. در ضمن قرار گرفتن بدن  در این حالت و استمرار آن، به واسطه بازشدن مهره ها از یکدیگر، باعث کشیده شدن اعصاب محیطی در نواحی درگیر، که به طور مستقیم با مغز در ارتباط هستند، می شود و این اعصاب را در یک حالت ایده آل تعادلی قرار می دهد و این موضوع برای حفظ سلامت انسان بسیار حائز اهمیت است.

آثار علمی و پزشکی نماز بر جسم و روان

فواید نشستن در تشهد و سلام

نشستن در حالت تشهد و سلام و مابین دو سجده، در حین نماز باعث تقویت پاها و عضلات ران ها می شود و در برطرف کردن نفخ معده و روده و همچنین در بهبود فتق، نقش بسزایی دارد.

تأثیر نماز بر سلامت قلب و عروق

امروزه، علم پزشکی، علاوه بر درمان های دارویی و جراحی و … یک سری حرکات و تمرین های ورزشی نیز برای بهبود سریع بیمار و بازگشت به حالت اولیه تجویزمی کند. هر تمرین و حرکت ورزشی در صورت مداومت و نظم در اجرا، می تواند باعث افزایش سوخت و ساز بدن و ترمیم و التیام آسیب ها شود و از این طریق، به سلامت کلی بدن و نیز سلامتی دستگاه قلب و عروق منجر شود. خواندن نمازهای روزانه، پنج بار در شبانه روز و به اندازه هفده رکعت، مانند تمرین های ورزشی و نرمش است و بدلیل تکرار و نظم در انجام آن، می تواند نقش مهمی در افزایش سلامت قلب و کارکرد بهینه ی عروق داشته باشد.

دفع مواد مغناطیسی مضر از بدن با نماز

بارها این موضوع را شنیده ایم که در روایات اینگونه آمده است که پس از وضو، آبِ آن را از دست و صورت خود خشک نکنید، زیرا از لحاظ علمِ پزشکی، اعصاب حسی بدن، وقتی پیامِ سرما (ناشی از آب وضو) را به مغز می رسانند، بدن خود به خود برای مقابله با احساس سرما، دمای خود را افزایش می دهد تا قسمت های خیس را خشک کند و همین واکنش ها و تحریک ها، باعثِ باز شدن منافذ بسته پوست و ورود اکسیژن به اندام ها و عضلات زیر پوست و بافت های پوشیده می شود که در نهایت باعث ایجاد حس نشاط و شادابی خواهد شد.

امواج مضر الکتریکی و مغناطیسی زائد در محیط زندگی ما، مثل امواج انرژی برق، امواج مخابراتی رادیو و تلویزیون، امواج و پرتوهای رادیولوژی ها و پرتو درمانی ها، موبایل و انرژی برقی که از طریق وسایلی مثل سشوار، با آنها در تماس هستیم، تاثیر زیادی بر روی سلامت مغز و اعصاب بدن می گذارند و این آثار سوء، در مراکزی که بیشترین تحریکات عصبی را دارند، باعث بروز اختلالات جدی و جبران ناپذیر خواهد شد. مراکز عمده ی این تحریکات عصبی، اندام هایی مثل سر و صورت، دست و مچ دست و پا هستند که دقیقاً در هنگام  وضو امر به شستن یا مسح آنها شده است. امروزه علم ثابت کرده است که بهترین و در دسترس ترین و بی خطر ترین راهِ دفع این امواج مضر و آسیب رسان، آب است. و به خاطر همین است که خدای متعال، با درایت و شفقت بسیار نسبت به بندگانش، از قرن ها پیش راه مقابله با این امواج و پرتوها را به ما آموخته است . آن هم زمانی که هیچ کدام از این امواج مضر، وجود خارجی نداشت. پس با وضو گرفتن می توانیم باعث دفع و دور کردن بارهای الکتریکی ساکن و امواج مضر از جسم خود شویم.

طبق تحقیقات انجام شده توسط پروفسور لای، مشخص شده است که DNA سلول های مغزی در اثر برخورد با امواج مغناطیسی خارجی، دچار آسیب های جدی می شوند. از آنجایی که انسان و به طور خاص، مغز انسان، در طول شبانه روز چندین بار با میدان ها و امواج مغناطیسی خارجی ناشی از وسایل برقی و الکتریکی و نیروگاه ها و وسایل ارتباطی و مخابراتی و … و نیز میدان مغناطیسی زمین مواجه می شود که سلامت او را به شدت تحت تأثیر قرار می دهد، نماز روزانه و مرتب، بهترین راه مقابله و دفع این امواج است زیرا زمانی که انسان قیام کرده و رو به قبله نماز می خواند، در هنگام سجده، میدان مغناطیسی زمین و میدان مغناطیسیِ بدن، بر روی هم منطبق می شوند و دقیقاً همانند یک رسانا، مواد الکتریسیته و بارهای منفی الکتریکی، از طریق سر به زمین منتقل می شود.

یکی از نکات بسیار جالبی که پروفسور بور به دست آورده بود این بود که علاوه بر وجود میدان مغناطیسی در بدن تمام انسان ها، در بدن همه ی دانشجویان مؤنث که بر روی آنه تحقیق کرده بود، ماهی یکبار تغییر ولتاژ شدیدی به وجود می آید و میدان مغناطیس بدن به منظم‌ترین صورت درآمده و بارهای منفی خارج می شوند. و دقیقاً به همین علت است که زنان لازم نیست که در این مدت نماز بخوانند. اکتشافات علمی اخیر هم نشان می دهد که علت اینکه قلب زنان به صورت کلی، منظمتر و قویتر از قلب مردان میتپد و زنان کمتر از مردان به عارضه های قلبی دچار می شوند، همین تغییر ولتاژ است. علاوه بر این، حالت تمرکز و حضور ذهنی که در هنگام خواندن نماز در شخص نمازگزار به وجود می آید، میزان تشعشع امواج مفید آلفا را به میزان زیادی بالا می برد و ظرفیت و توانایی مغز را در تولید این امواج سازنده، افزایش می دهد.

درمان افسردگی و اضطراب و افزایش نشاط با خواندن نماز

محققان به این نتیجه رسیده اند که مرحله REM [6] خواب در اشخاصی که دچار افسردگی و اضطراب هستند، نسبت به انسان های عادی بیشتر است. بدین معنی که آنها در هنگام خواب، زمان بیشتری را در این مرحله سپری می کنند. این موضوع سبب  می شود که آنها بیشتر از سایر مردم، خواب های آشفته و پریشان ببینند که خودشان از آنها با تعبیر کابوس یاد می کنند. این موضوعِ افزایش مرحله خواب REM، غالباً در ساعاتِ انتهایی شب و نزدیک به صبح اتفاق می افتد. نکته قابل توجه این است که این همزمانی و در نتیجه بیدار شدن از خواب برای ادای نماز صبح، مانع این می شود که شخص، به مرحله REM وارد شود. از این روست که گفته می شود نماز موجب درمان اضطراب و افسردگی میشود.

آثار علمی و پزشکی نماز بر جسم و روان

از طرف دیگر، هم تجربه و هم علم نشان داده است که بیدار شدن در ساعت اولیه صبح به منظور اقامه نماز صبح، باعث افزایش هورمون کورتیزول [۷] و ایجاد شعف و سرحالی در شخص می شود و این امر باعث می شود که شخص نمازگزار، در زندگی روزمره خود، با روحیه و بانشاط باشد و در برابر فشارهای مادی و روحی و روانی مقاومت بیشتری از خود نشان دهد. و این همان موضوعی است که در مضامین عرفانی از آن با عنوان اسرار سحر، یاد شده است.

بیدار شدن برای نماز = رهایی از بیماری ها

دکتر مدحت الشامی پزشک مصری، طی تحقیقات علمی خود بر روی آثار نماز بر روی سلامت انسان ها، به این نتیجه رسیده است که «هیچ دارویی برای ترشح ملاتونین [۸] در هنگام  شب و سحر نیاز نیست مگر انجام عبادت و دعا و نیایش با خدا، چرا که نتیجه آن، آرامش روح و تسکین خاطر است و از این رو، بر روی سلامت جسم و روح و روان شخص تاثیرات بسیار مثبتی دارد.»

بین ساعت ۵ تا ۹ صبح بیشترین تماس ها با مراکز اورژانس به دلیل بروز عارضه های قلبی رخ می دهد. اما تحقیقات علمی ثابت کرده که با بیدار شدن برای ادای فریضه ی  نماز صبح و به تبع آن، ترشح حداکثری هورمون ملاتونین از بروزعوارض و سکته های قلبی جلوگیری می شود. آنچه که در این تحقیقات جالب است این است که: ترشح هورمون ملاتونین در پیشگیری از بروز انواع سرطان ها، مخصوصاً سرطان سینه و نیز سرطان پروستات نقش بسزایی دارد. در ادامه ایت تحقیقات مشخص شده که با بیدار شدن برای خواندن نماز صبح و در نتیجه ی آن، افزایش هورمون ملاتونین، با آسیب های رادیکال های آزاد مقابله شده و در نتیجه از بروز بیماری هایی مثل سرطان سینه و پروستات، پارکینسون، آلزایمر و نیز بروزِ پیری زودرس جلوگیری می شود.

در ضمن با افزایش هورمون ملاتونین در سلول های مغز، قدرت این سلول ها افزایش یافته و توانایی فکر و اندیشه تقویت می شود. در نتیجه ظرفیت و توانِ گلبول های سفید در برابر کنش های ناگهانی مثل انسداد و تنگی عروق و افزایش کلسترول بالا می رود و در نتیجه قدرتِ مکانیسم دفاعی بدن افزایش می یابد. همچنین ترشح این هورمون با بیدار شدن برای نماز شب و صبح، باعث حفظ سلامت سلول ها و عصب های بینایی چشم شده و مانع کدر شدن عدسی چشم می شود. به همین دلیل است که امام صادق علیه السلام می فرماید: «نماز شب دید انسان را زیاد می کند.»

با افزایش ترشح هورمون ملاتونین به هنگام بیدار شدن برای اقامه ی نماز صبح، ترشح آنکفالین ها و اندروفین ها نیز که مسئول ریلکسیشن و تنظیم خواب بدن هستند، بالا می رود.

مورد شگرف دیگری که علم به آن دست یافته، این است که تأثیرات حیرت آورِ درمانی گاز اوزون و آثار و استفاده های بسیار مفید آن در علم پزشکی و به منظور درمان بیماری های مختلف ثابت شده است. با توجه به اینکه گاز اوزون، در زمان طلوع خورشید، از سطوح بالای آسمان، به زمین می آید، لذا بیدار شدن به هنگام نماز صبح در زمان طلوع خورشید باعث بهره مندی از این گاز مفید شده  و بر قلب و عروق ، ریه و پوست و … نمازگزار تأثیرات مثبت خواهد گذاشت.

خوش خلقی و کنترل خشم با نماز

ایستادن دربرابر خالق جهان هستی و مناجات و راز و نیاز روزانه و مستمر با کردگار جهان، و اینکه روزی پنج بار با رعایت تمام آداب بندگی و در نهایت خضوع و خشوع،  به نماز بایستی، تمام افکار منفی و کبر و غرور و غضب های بی دلیل را از وجودت خواهد زدود. از این رو، بیشتر نمازگزاران واقعی، افرادی مثبت اندیش و خوش خلق هستند. بنابراین، کسی که قصد تقرب و بندگی دارد، موظف است با پاک کردن لوح ضمیر خویش، از هر رذیله ناپسندی همچون تندخویی و غضب نسبت به برادران دینی خویش، ناامیدی و یأس از رحمت و مغفرت الهی، تکبر و خود پسندی و … در اعتلای مقام بندگی خویش بکوشد.

رهایی از تنبلی با نماز

مسلماً لقب تنبل به کسی که به طور مرتب، نمازهای پنجگانه اش را ادا می کند و از نماز خویش و اوقات آن، محافظت می کند، نمی چسبد. یک نمازگزار خوب و واقعی اصلاً نمی تواند که یک انسان تنبل و بی عار باشد، زیرا پنج وعده در روز، به نماز ایستادن، که در هر وعده چند رکعت نماز با رعایت آداب و ارکان خاص آن است، پشتکار و چالاکی و همت بالایی لازم دارد. این پشتکار، مسلماً در زندگی و کار هم برای شخص، مفید خواهد بود.

تقویت عضلات شکمی با نماز

بسیاری از حالات و حرکات  نماز، همچون رکوع و سجده، نیاز به عضلات شکمی خوب و قوی دارند و حتی اگر اینگونه نباشد، مداومت و استمرار بر خواندن نماز، این امر را محقق خواهد نمود. چنانچه برای انجام حالت رکوع باید کف دستها را روی زانوها  گذاشته و به صورت قائمه، به سمت جلو خم شویم، در نتیجه برای حفظ تعادل و صاف بودن حالت پاها و نیز، ستون فقرات، لازم است که عضلات شکم کشیده شود. تغییر این وضعیت، یعنی بلند شدن از رکوع و رفتن به سجده و ادامه ی نماز با فواصل زمانی معین، باعث تقویت عضلات شکم و دفع چربی های اضافه خواهد شد.

خوش تیپی با نماز!

همانطور که گفته شد، شخص نمازگزار، باید یک مجموعه از حرکت ها را انجام دهد. حرکت هایی مثل قیام و رکوع و سجود و قنوت و … تمام این حرکات نماز، طبق تحقیقات علمی، دارای فایده است مانند وضعیت بدن در حال قیام. ایستادن به صورت صاف و با قامت کشیده، برای یک مدت معین، باعث تقویت ستون فقرات و بهبود فرم بدن می شود. ضمناً اجرای حرکات نماز مخصوصاً رکوع و سجده، باعث بهبود درد کمر می شود و مانند ورزش یوگا به رفع التهاب عضلات و کشیدگی رباط ها کمک می کند و اینگونه است که نمازگزاران واقعی افراد خوش تیپ و خوش استایلی می شوند.

پی نوشت ها

  1. من‏ لایحضره‏ الفقیه، ج ۱، ص ۵۵، باب السواک
  2. مصباح الشریعه، ص ۱۲۳
  3. مکارم الاخلاق ص۵۰ – بحارالانوار(ط-بیروت) ج۷۳، ص ۱۳۷
  4. بحار الأنوار: ۸۵ / ۱۳۱ / ۶ منتخب میزان الحکمه: ۲۶۴
  5. بحار الأنوار: ۸۵ / ۱۶۴ / ۱۲ منتخب میزان الحکمه: ۲۶۴
  6. خواب (رِم) «REM » را می‌توان یکی از ۴ مرحله‌ی اصلی خواب (خواب سبک، خواب عمیق، خواب رِم و بیداری) در انسان در نظر گرفت که به معنای خوابیدن همراه با حرکت سریع چشم است. این مرحله از خواب به نوعی ترمیم‌کننده‌ی ذهنی در نظر گرفته می‌شود، چرا که در حین آن مغز خاطرات کوتاه مدت را به خاطرات بلندمدت تبدیل می‌کند. جالب است بدانید که مغز شما در طول خواب رِم بسیار فعال است و و در این زمان می‌توانید واضح‌ترین رویاها را ببینید.
  7. هنگامی که نور به شبکیه چشم برخورد می کند، هیپوتالاموس تولید ملاتونین (هورمون خواب) را کاهش می دهد. ظرف ۳۰ دقیقه از خواب بیدار شدن، ما شاهد افزایش مداوم سطح کورتیزول خود هستیم که در حدود ساعت ۷ صبح به حداکثر خود می رسد. کورتیزول بیش از همه در کبد، در کلیه ها و روده کوچک، گلوکونئوژنز (تولید گلوکز، عمدتا از اسیدهای آمینه) را تسریع می کند. تجزیه اسیدهای چرب را تسریع می کند (اجازه می دهد آنها به انرژی تبدیل شوند) و سیستم ایمنی بدن را مهار می کند.
  8. ملاتونین هورمونی است که توسط بدن ساخته می‌شود. هورمون‌ها پیامرسان‌های شیمیایی بدن هستند که پیام‌ها را از بخشی به بخش دیگر بدن منتقل می‌کنند. هورمون ملاتونین در غده پینه‌آل در مغز ساخته می‌شود اما در مناطق دیگر بدن از قبیل مغز استخوان، چشم‌ها و روده هم یافت می‌شود.

مقالات نمازی

تحریریه ستاد اقامه نماز

نوشته های مشابه

۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا